Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea secreta a Geishei
369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5/7.Oameni de Stiinta spun: "Pamantul a fost creat ! "
1.515 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  Herculaneum: O soarta mai rea decat Pompeii
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  LEGIUNEA STRAINA
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MANIC: Tatal meu un lider CULTUL
42 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile din Romania si domnitorii romani
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Locuri bantuite in America
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ursii panda
402 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancarea japonezilor trebuie sa fie frumoasa partea I
593 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Obesitatea

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.03.2013  Adauga la favorite 630 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mancarea pe care o consumam este transformata de organism in energie, necesara desfasurarii activitatilor zilnice. Ce se intampla, insa, in momentul in care mancam peste nevoile noastre energetice? Unde se duce surplusul de calorii pe care organismul nu le arde in activitatile de zi cu zi?

Tot acest exces este transformat de corp in tesut adipos, care se depune pe toata suprafata corpului, dar cu precadere pe abdomen, coapse, muschi fesieri si picioare. Daca avem obiceiul de a manca frecvent peste nevoile organismului, acumularea lenta de tesut adipos ne poate transforma, in timp, in persoane obeze.

Surplusul mare de greutate este o boala
„Obezitatea inseamna surplus de greutate prin acumulare de tesut gras. Ceea ce oamenii trebuie sa inteleaga este faptul ca obezitatea nu este o conditie mai speciala a starii de sanatate, ci este considerata o boala. Spunem acest lucru deoarece unei persoane obeze ii sunt afectate toate organele vitale.

Pe termen lung, consecintele obezitatii sunt deosebit de grave. Este de ajuns sa ne gandim la faptul ca obezitatea reprezinta a doua cauza a mortalitatii in America, dupa decesele provocate de fumat", ne explica dr. Magdalena Morosanu, sefa sectiei de Diabet si Boli Zaharate, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta din Galati.

Cum stim daca avem o greutate normala
Pe langa aspectul evident, care poate fi remarcat cu ochiul liber, obezitatea este diagnosticata prin calcularea indexului de masa corporala (IMC). La adult, acest indicator se calculeaza printr-o formula simpla. Trebuie sa impartim greutatea pe care o avem, in kilograme, la patratul inaltimii, exprimata in metri: greutate (kg)/inaltime2 (m).

Un IMC mai mic de 18,5, inseama subpondere. Un IMC intre 18,5 si 25 inseamna greutate normala. Intre 25 si 30 este suprapondere. Ceea ce depaseste 30 este considerat obezitate, care se imparte in mai multe grade. Astfel, intre 30 si 35 avem obezitate de tip I. Intre 35 si 40, obezitate de tip II. Obezitatea de tip III intre 40 si 45. Un IMC mai mare de 45 inseamna obezitate severa, sau monstruoasa. Desi acest ultim tip este intalnit cu precadere in America si in alte tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare astfel de cazuri sunt din ce in ce mai frecvente.

„Suntem in plina epidemie mondiala de obezitate"
La nivelul intregului glob, in anul 2005, erau inregistrate 400 de milioane de persoane obeze si 2,3 miliarde de persoane cu suprapondere. In anul 2025, organismele internationale, care se ocupa cu monitorizarea sanatatii, estimeaza o dublare a acestor cifre, in conditiile in care populatia globului nu va inregistra aceeasi rata de crestere.

In Romania, procentul de supragreutate este estimat la 53 la suta din populatie. Supragreutatea inseamna persoanele obeze si cele cu suprapondere luate la un loc.

„La nivelul judetului Galati, in urma unui studiu pe care l-am efectuat, supraponderea este de peste 28 la suta, in vreme ce obezitatea ajunge la aproape 31 la suta. Astfel, aproximativ 60 la suta din galateni au o greutate mai mare decat cea considerata normala. Avand in vedere aceste date, precum si cele expuse mai sus, nu exageram daca spunem ca suntem in plina epidemie mondiala de obezitate", subliniaza dr. Morosanu.

Copiii sedentari de azi, viitorii obezi de maine
In cazul copiilor, situatia este si mai ingrijoratoare. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2004, 22 de milioane de copii cu varsta de sub cinci ani erau diagnosticati cu surplus ponderal. In intervalul de varsta 5 – 17 ani, 155 de milioane de copii aveau o greutate mai mare decat cea normala. Sase ani mai tarziu, in 2010, doar la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, aproximativ 20 de milioane de copii sufereau de surplus ponderal. Conform acelorasi surse, 330 000 de copii devin obezi in fiecare an.

Cum ne afecteaza obezitatea?
Obezitatea este principala cauza a sindromului metabolic. Acest sindrom cuprinde diabetul zaharat, dislipidemia (excesul de grasimi in sange) si hipertensiunea arteriala. Toate aceste afectiuni conduc inevitabil la boala cardio-vasculara, care duce la infarctul de miocard si la accidentul vascular cerebral.

Pe langa riscurile asupra sanatatii, obezitatea este si o boala care reduce mult din calitatea vietii bolnavului. O persoana obeza nu poate lua parte la multe din activitatile desfasurate de un om normal. Toate aspectele, de la mers si pana la respiratia din timpul somnului, sunt afectate de surplusul ponderal.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?
„Aproximativ 30 la suta din cazurile de obezitate au la baza un factor genetic. Restul, de 60 - 70 la suta, sunt provocate de stilul de viata nesanatos. Cand spunem acest lucru ne referim la supraalimentatie si la lipsa de miscare. Spre exemplu, multe persoane raman mirate atunci cand afla ca o singura lingura de ulei are in jur de 300 de calorii. Daca adaugam mai multe astfel de linguri la o salata, ne-am asigurat o parte consistenta din necesarul zilnic caloric. Si alte alimente frecvent intrebuintate, cum sunt untul, margarina, dulciurile concentrate, smantana, toate uleiurile, fisticul, nucile, semintele de floarea soarelui sau branzeturile fermentate, mezelurile si carnurile grase au o concentratie foarte mare de calorii pe suta de grame", mai adauga sursa citata.

Cum tratam aceasta boala
Desi cel mai bine este sa prevenim, trebuie sa stim ce sa facem si in cazul in care deja suferim de obezitate sau prezentam semne clare ca vom ajunge obezi. Un barbat normal consuma, in conditii de repaus, o calorie pentru fiecare kilogramcorp pe ora. Daca el are 80 de kilograme, organismul sau va avea nevoie de 80 de calorii pe ora.

Nevoile energetice ale persoanelor de sex feminin sunt inca si mai scazute. O femeie consuma 0,9 calorii pe ora, pentru fiecare kilogram din masa sa corporala. Astfel, o femeie de 70 de kilograme va avea nevoie de 63 de calorii pe ora, in conditii de repaus.

Acest calcul poarta numele de rata metabolica bazala si ne ajuta sa aflam de cate calorii avem nevoie zilnic, pentru a ne mentine greutatea sub control.

„Efortul intelectual nu arde calorii"
„La rata metabolica bazala trebuie sa adaugam numarul de calorii pe care le consumam in fiecare dintre activitatile pe care le desfasuram zilnic. Trebuie luate in calcul doar acele activitati care pun in miscare tesuturile musculare. Contrar numeroaselor mituri care umbla in popor, efortul intelectual nu consuma calorii, deoarece, in timpul acestuia, nu este pus in functiune niciun muschi al corpului", ne explica dr. Magdalena Morosanu, seful sectiei de Diabet Zaharat si Boli de Nutritie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta din Galati.

Senzatia de foame pe care o resimtim dupa un efort intelectual prelungit este cauzata de nevoia de glucoza a creierului. Totusi, solutia nu consta in a manca dulciuri cu absorbtie rapida (produsele de patiserie, ciocolata etc.), deoarece creierul prefera zaharurile cu absorbtie lenta. Acestea pot fi asimilate din paine, paste fainoase sau orez.

Constientizarea faptului ca avem o problema
„Orice tratament incepe cu constientizarea problemei. In acest caz, lucrurile vor fi mult usurate, daca persoana care sufera de obezitate percepe aceasta stare ca pe una patologica", este de parere dr. Morosanu.

Din cauza faptului ca are un efect negativ asupra tuturor organelor corpului, obezitatea diminueaza calitatea vietii persoanei afectate. In timp, cel mai afectat este sistemul cardio-vascular.

Si somnul are de suferit din cauza obezitatii. De multe ori obezii au probleme cu somnul, ei trezindu-se dimineata aproape la fel de obositi ca seara, la culcare. Aici avem un cerc vicios, deoarece un somn de calitate este indispensabil pentru a preveni sau trata obezitatea.

Fara cure de slabire si medicamente
„Orice cura de slabire este foarte nociva pentru organism. Din neinformare sau din comoditate, multe persoane aleg sa tina cure de slabire, in loc sa-si schimbe stilul de viata care le-a cauzat surplusul ponderal. Astfel, chiar daca efectele apar, acestea nu vor fi decat de scurta durata. Imediat ce am renuntat la cura, kilogramele de care am scapat se vor depune din nou, in numar chiar mai mare. Doi factori sunt esentiali atunci cand vrem sa slabim. Primul tine de alimentatie si presupune ca numarul de calorii pe care le ingeram zilnic sa fie mai mic decat cel al caloriilor pe care organismul le arde. Al doilea aspect tine de un regim de viata activ, din care nu trebuie sa lipseasca miscarea zilnica", adauga specialistul.

Nici medicamentele nu trebuie sa reprezinte o solutie pentru cine se hotaraste sa dea jos kilogramele in plus. Exceptand faptul ca de cele mai mute ori sunt ineficiente, acestea contribuie si mai mult la deteriorarea organelor interne.

Sfaturile nutritionistului
Trebuie sa mancam de cel putin trei ori pe zi. Aceeasi cantitate de mancare este mult mai benefica daca este impartita in cat mai multe mese. Daca organismul isi va extrage energia din alimentele pe care le consumam, metabolismul nu va avea de suferit. Daca facem pauze lungi intre mese, riscam ca rata metabolica sa scada, fapt ce va face mai dificila slabirea.
De asemenea, trebuie sa ne facem timp pentru miscare. Jumatate de ora pe zi de mers vioi si neintrerupt ajuta foarte mult la scaderea in greutate. Mai mult, activitatea fizica contribuie si la mentinerea unei bune sanatati si a refacerii organismului.

Ca masura de prevenire, dr. Morosanu recomanda ca atunci cand observam ca avem cu cel mult cinci kilograme peste greutatea admisa, sa ne gandim ca putem deveni obezi.

Circumferinta taliei, la barbati
Valoarea maxima a circumferintei taliei, pentru un barbat, este de pana la 94 de centimetri. Intre 94 si 102 centimetri, persoana prezinta un risc mediu de a dezvolta o boala cardiovasculara. Valorile care depasesc 102 centimetri sunt asociate unui risc cardiovascular crescut.

Circumferinta taliei, la femei
Pentru femei, o circumferinta a taliei ce nu depaseste 80 de centimetri este considerata normala. Intre 80 si 88 de centimetri, persoana de sex feminin prezinta un risc mediu de boala cardiovasculara. O talie ce depaseste 88 de centimetri reprezinta un risc crescut de aparitie a bolilor de inima.
Autor: Remus Basalic


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.