Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Intalniri de gradul omenesc – Dumitru Prunariu in cosmos
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anii pierduti ai lui Iisus pot fi in sfarsit gasiti
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea III – Invidia lumii
684 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Invidia lumii
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierdut printre straini - BRAZILIA-
2.692 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarate observatii de OZN in Europa
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Brancusi.Coloana sau Lectia despre infinit
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PRIMUL ROMAN IN COSMOS Dumitru Prunariu – 1981
1.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Restaurarea caselor vechi ep 3
514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Soiuz 11, un sfarsit oribil

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.06.2019  Adauga la favorite 283 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Singurii oameni care au murit in spatiu


Este 30 iunie 1971. Intr-o regiune izolata din Kazahstan, echipa sovietica de recuperare asteapta cu nerabdare intoarcerea cosmonautilor de pe Soiuz 11. La un moment dat, pilotul unui elicopter care survoleaza zona observa parasuta parjolita a modulului de revenire din spatiu, care se indreapta vertiginos spre Pamant.

Ajunsi la modul, membrii echipei de recuperare deschid trapa si fac o descoperire sinistra: cadavrele cosmonautilor Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov si Viktor Pataiev.


Potrivit relatarilor, pana in acel moment, misiunea Soyuz 11 se desfasurase perfect. Echipa petrecuse peste 23 de zile pe orbita, timp in care ocupase prima statie spatiala din istorie.

Ambitiile sovietice in competitia cu SUA
Daca ar fi fost incununata de succes, misiunea Soiuz 11 ar fi fost o reactie triumfala la reusita SUA de a trimite oameni pe Luna. Prin aceasta misiune, sovieticii voiau sa-si recastige faima internationala de care se bucurasera dupa lansarea istorica a lui Sputnik (primul satelit artificial din istorie), pe 4 octombrie 1957.



Dar sperantele sovieticilor au fost distruse in 1971, dupa ce cosmonautii de pe Soiuz 11 au revenit pe Pamant morti. Moartea brusca si vremelnica a celor trei cosmonauti a devenit rapid subiectul unor dezbateri aprinse.

Tom Stafford, seful echipei de astronauti a NASA, credea ca stresul fizic cauzat de zborul lung a dus la decesul astronautilor. Fizicianul NASA Chuck Berry a propus teoria conform careia o substanta toxica reusise sa patrunda in modulul de revenire pe planeta.


G
Totusi, SUA nu au aflat cauza oficiala a mortii cosmonautilor pana cand The Washington Post nu a relatat despre misiune, in octombrie 1973.

Moarte prin decompresie
In cele din urma, concluzia a fost ca ruperea unei valve din sistemul de ventilatie a dus la moartea prin decompresie a cosmonautilor. Decompresia este rezultatul unei scaderi bruste si masive a presiunii aerului. Duce la dilatarea aerului din plamani si la sfasierea tesutului delicat al organelor interne.



De asemenea, decompresia produce evaporarea apei din tesuturile moi ale corpului, producand umflarea acestora. Apoi, are loc o incetinire a fluxului sanguin.

Dupa 60 de secunde, circulatia sanguina se opreste. Creierul este lipsit de oxigen si se instaleaza starea de inconstienta.

e
Experientele prin care au trecut cosmonautii de pe Soiuz 11 in ultimele lor clipe nu au fost lipsite de durere. Scaderea brusca a presiunii i-a expus la vidul din spatiul cosmic.

Autopsiile oficiale, efectuate la Spitalul Militar Burdenko, sunt inca secrete. Insa nu este greu sa presupunem simptomele prin care au trecut astronautii. Mai intai, au simtit o durere intensa in piept, abdomen si cap.



Apoi, timpanele lor s-au rupt si din urechi si din gura a inceput sa le curga sange. In acest timp, barbatii trebuie sa fi ramas constienti doar aproximativ 60 de secunde.

Cum cosmonautii erau deja morti, aterizarea impecabila a modulului a fost complet automata, deoarece capsula era programata pentru revenirea in atmosfera si nu avea nevoie de pilot.

Moartea cosmonautilor rusi a avut loc la 167 de kilometri altitudine, ei devenind astfel singurii oameni despre care se stie ca au murit in spatiu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.