Traditii
Ca orice sarbatoare cu acte in regula, Ziua Indragostitilor trebuie sa "beneficieze" si de ceva traditii. Se spune ca, daca ai gasit o manusa de Valentine's Day, cu siguranta cel care a pierdut-o iti va fi sot. Conform traditiei, daca pe deasupra ta zboara o vrabie, te vei casatori cu un barbat sarac, dar vei fi foarte fericita, iar daca vei vedea un sticlete, sotul tau va fi bogat.
De asemenea, primul nume de barbat pe care il auzi in ziua de 14 februarie va fi numele viitorului tau sot. In ziua de Sfantul Valentin, cei care lucreaza la construirea unei biserici spun rugaciuni si se spovedesc. In dimineata acestei zile, se pune agheasma in apa, pentru ca toate animalele de casa sa bea din ea, iar daca Sfantul Valentin pica lunea, gospodarii nu pun closca in nicio zi de luni de peste an.
Cei credinciosi sau superstitiosi aleg sa manance o singura data in aceasta zi si nu gatesc cu grasime. Mai mult decat atat, daca porumbeii salbatici se intorc pe 14 februarie, este semn de primavara.
Ce se intampla in lume?
Ziua Indragostitilor, Valentine's Day, Ziua Sfantului Valentin sau cum vrei s-o numesti, se sarbatoreste in toata lumea. Chiar daca si in alte tari exista un omolog al Sfantului Valentin, asa cum se intampla si la noi, locuitorii sarbatoresc si ziua de 14 februarie, care, intr-un fel, a devenit sarbatoarea internationala a dragostei.
Cei care sparg cu adevarat tiparele sunt locuitorii din Asia. In aceste tari, pe 14 februarie, femeile sunt cele care fac cadouri barbatilor. Chiar si asa, reprezentantele sexului frumos nu raman necadorisite. O luna mai tarziu, pe 14 martie, in Asia se sarbatoreste asa numita Zi Alba. Acum le revine barbatilor datoria sa daruiasca ceva femeilor. Pentru aceasta zi, exista si preparate specifice: bezele si ciocolata alba.
Intr-un orasel din Marea Britanie, exista legenda conform careia, in ziua de Sfantul Valentin, un barbat pe nume Jack Valentin impartea fiecarui copil dulciuri si cadouri. Pe de alta parte, in Slovenia, legenda spune ca pe 14 februarie incep sa cresca plantele si florile si, de asemenea, se crede ca in aceasta zi se casatoresc pasarile. Omologul Sfantului Valentin la sloveni este ziua de 12 martie, ziua iubirii.
Asa cum se stie, Franta este o tara traditionalista, ai carei locuitori cu greu accepta sa se vorbeasca alta limba pe teritoriul ei, cu atat mai putin sa imprumute o sarbatoare. Totusi recunosc intr-o oarecare masura ziua Sfantului Valentin si o sarbatoresc ca toti ceilalti.
Pentru locuitorii din Tara Galilor, ziua iubirii este 25 ianuarie. Atunci galezii il comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor. Asa cum la noi exista Dragobetele, in Danemarca si Norvegia exista asa numitul Valentinsdag. Nu este o sarbatoare foarte importanta, putin sunt cei care-si amintesc de aceasta zi si o petrec alaturi de cel drag.
Columbienii sarbatoresc iubirea in a treia zi de vineri si cea de-a treia zi de sambata ale lunii septembrie. La ei sarbatoarea se numeste Ziua Prietenului Secret. In aceasta zi, fiecare locuitor isi alege un prieten caruia ii face un cadou secret. In Brazilia, ziua iubirii se celebreaza pe 12 iunie, cu o zi inaintea zilei Sfantului Anton, sfantul casatoriei. Omologul Sfantului Anton in calendarul turcilor este Sfantul Gregor, care se serbeaza pe 4 noiembrie.
In ceea ce-i priveste pe locuitorii din Germania, care sunt prin definitie pragmatici, a devenit deja o obisnuinta ca tanarul sa vina la iubita lui cu un buchet de trandafiri. In Italia, pe 14 februarie avea loc Festivalul Primaverii. Totul se petrecea in aer liber, se asculta muzica si se citeau poezii. In Torino, exista obisnuinta ca tinerii sa-si anunte logodna in aceasta zi
Ileana Voicu Ghinea www.eva.ro