Sandra Day O'Connor (nascuta la 26 martie 1930) este un magistrat american care a servit ca prima femeie in calitate de judecator asociat al Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii intre 1981 si 2006. Datorita modului sau de studiere amanuntita a fiecarui caz in parte, respectiv a vederilor sale politice moderate, Day O'Connor a fost adesea considerata ca fiind cea care a dat votul decisiv in unele din cazurile aduse in atentia Curtii Supreme de Justitie. Ulterior, in anii tarzii ai serviciului sau, a obiectat acestui mod unilateral de a o caracteriza.
In 2001, revista Ladies' Home Journal a cotat-o ca fiind cea de-a doua cea mai puternica femeie din Statele Unite ale Americii. [1] In 2004 si 2005 Forbes Magazine a considerat-o ca cea de-a patra cea mai puternica femeie din Statele Unite, respectiv ca cea dea treizecisisasea cea mai puternica femeie din lume. In lista referitoare la Statele Unite, Day O'Connor a fost precedata doar de [the] National Security Advisor (pe atunci) Condoleezza Rice, Senatoarea de New York si fosta Prima doamna Hillary Rodham Clinton, respectiv actuala Prima doamna Laura Welch Bush. [2].
Inaintea asocierii sale cu Curtea Suprema de Justitie, Sandra Day O'Connor a fost un magistrat si politician in Arizona.[3] A fost nominalizata pentru Curte de catre presedintele Ronald Reagan, confirmata de catre Congres printr-un "scor" aproape perfect, de 99 - 0, servind ulterior in calitate de judecator asociat al Curtii pentru o perioada de peste douazeci si patru de ani. In ziua de 1 iulie 2005, a anuntat intentia de a se retrage efectiv dupa numirea unui succesor. Magistratul Samuel Alito, nominalizat de catre presedintele George W. Bush la 30 octombrie 2005, pentru a o substitui, a fost confirmat de Senat printr-un vot foarte strans, 58-42.