Una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa este Salina Praid ale carei inceputuri istorice dateaza din epoca romana. Salina Praid este situata in jud. Harghita, la 5 km de statiunea Sovata.
Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg.
Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Aici s-au amenajat sanatorii subterane, tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960, in mina Gh. Doja. In 1980, baza de tratament a fost mutata la "orizontul 50", care se afla la o adancime de 120m de la suprafata avand o latime de 20m, inaltime de 14m si lungime de mai multe sute de metri. Pe o distanta de 1250m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei.
In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500-3000/zi.
Salile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, o capela ecumenica, bufet, televizoare, toate acestea avand menirea de a oferi o recreere pentru bolnavii, care in mod obligatoriu trebuie sa petreaca aici zilnic maxim 4 ore.
In ceea ce priveste conditiile de agrement si distractie pentru cei sositi in comuna pentru tratament sunt reprezentate prin diferite actiuni desfasurate in sala de spectacole, excursii, iar amatorii de drumetii pot strabate locurile pitoresti din jurul comunei.
Factori de cura: climat stimulativ puternic ozonat, salina de adancime cu microclimat specific
Indicatii terapeutice: astm, bronsite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice, emfizem pulmonar, silicoze, afectiuni respiratorii
Contraindicatii: tuberculoze, cancer pulmonar, afectiuni cardiovasculare, stari post infarct, sarcina
Instalatii de tratament: 16-18 zile de procedura in salina, cate 4-5 ore pe zi, anual sau din doi in doi ani in functie de gravitatea boli