Ciobanescul Caucazian este un caine masiv, musculos si puternic.
Este hotarat, incapatanat, curajos si mai agresiv decat alte rase. In acelasi timp, Ciobanescul Caucazian este protector, fiind capabil sa apere chiar si teritorii vaste.
Istoric si origine
Se estimeaza ca rasa Ciobanesc Caucazian isi are originile in rasele antice de caini caucazieni si ca a aparut in urma cu aproximativ 2000 de ani, posibil in Mesopotamia. Rasa s-a extins din regiunea Caucazului pana in stepele sudice ale Rusiei.
Evolutia rasei Ciobanesc Caucazian nu reprezinta doar rezultatul selectiei naturale, ci si a influentei exercitate de catre popoarele care au ocupat de-a lungul timpului Caucazul. In trecut, rasa caucaziana era folosita pentru paza turmelor de oi, cainii avand menirea de a tine la distanta posibilii pradatori. Primii caini molosi, folositi de tarul armean Tigran al II-lea, au fost mentionati in scrieri datand din secolul I e.n.
Teoria formulata de zoologul Konrad Lorenz sustine ca rasa Ciobanesc Caucazian are drept rude indepartate lupul si sacalul, stramosul direct al Caucazianului fiind Mastifful de Tibet.
Primii Ciobanesti Caucazieni au fost prezentati intr-o expozitie canina in anul 1930, la Nuremberg. Chiar daca a suferit incrucisari nesupravegheate, rasa a putut fi mentinuta, in pofida faptului ca fenomenul a dus la aparitia unui numar mare de tipuri de Ciobanesc Caucazian. Cu toate acestea, cel mai apreciat tip, in literatura de specialitate, cat si in cadrul expozitiilor, ramane Ciobanescul Caucazian georgian Nagazi.
Ciobanescul Caucazian nu trebuie confundat cu rasele de caini ciobanesti, acesta fiind un caine de cioban, cu o origine mai veche decat cea a cainilor ciobanesti (de tipul Ciobanescului german). De altfel, diminutivul rusesc "ovcharka", dat Ciobanescului Caucazian, trimite intocmai la statutul sau de caine protector al turmelor de oi.