Bucataria si istoria ei
Cand vorbim despre bucataria evreiasca trebuie sa tinem minte ca ea este rezultatul unei istorii furtunoase si bogate a acestui popor. Bucataria evreiasca combina trei elemente: influentele culinare din tarile in care locuia diaspora evreiasca, legea care rezulta din religie si traditiile de sarbatori evreiesti. Din cauza sederii evreilor intr-o anumita tara timp de sute si uneori mii de ani, traditiile bucatariilor se amestecau treptat si mereu largeau bogatia gusturilor.
Cymes! - inseamna gustos
Cymes, alcatuit in principal din legume sau fructe fierte si carne este bine-cunoscut peste tot in lume. Cele mai cunoscute legume folosite la preparat sunt: morcovul si napul, iar ca fructe, preferate sunt perele, merele, smochinele, prunele.
bucataria evreiasca morcov
„Kasrut" – mancarepregatita dupa ritualul evreiesc
Regulile care provin din Tora (cele cinci carti ale lui Moise) sunt respectate de catre evreii ortodocsi. Mancarurile se impart in cele permise (cuser) si cele interzise (teref).
Deosebit de interesante sunt unele reguli si principii ale bucatariei cusere:
- Este permisa consumarea animalelor acvatice, dar numai a celor care au inotatoare si solzi.
- Fructele trebuie sa provina numai de la copacii mai batrani de 3 ani.
- Mancarurile care contin lapte si cele din carne nu pot fi consumate impreuna ci numai dupa cateva ore de pauza.
- Toate produsele trebuie sa fie controlate de catre un rabin care verifica daca alimentele respective sunt cuser si le confera certificate corespunzatoare.
Exemple de mancaruri:
- Strudel de mere
- Gulas
- Baba ghanoush
- Babka
- Coltunasi (Kneidlach)
- Babel
- Baclava
- Bors
- Chalah
- Lateks
- Kugel
- Lekah
- Supa Lokshen
- Ma’amoul
- Snitel
- Vinul Malaga
- Pastrama Cymes
- Maca
- Scrumbie in otet
- Compot din prune
- Halva
- Sufganiot
Istoria furtunoasa a poporului evreiesc din secolul XX a influentat respectarea regulilor si a principiului „kasrut". In trecut, aproape toti evreii il respectau , astazi se evalueaza, de exemplu in Statele Unite, un procentaj de numai 25 % - 30 %.
Traditiile culinare ale evreilor
In cadrul diasporei evreiesti s-au creat doua traditii culinare fiind rezultatul impartirii poporului evreiesc in evreii askenazi, care secole intregi locuiau in Europa Centrala si cea de Est si evreii sefarzi, care locuiau in tarile de pe malul Marii Mediteraneane. Astfel, o mancare traditionala pentru Sabbath a evreilor askenazi, poate fi alcatuita din carne de pasare sau de vita fripta, cartofi si „cymes" (times) din morcov, in timp ce evreii sefarzi vor manca mai multe salate, frunze de vita de vie umplute si couscous.
Exemple de mancaruri askenazi
Pestele gefilte se pregateste in mod traditional astfel: se indeparteaza solzii, se taie in fileuri , apoi se taiea in bucati, se toaca, se amesteca cu un ou, ceapa, sare si piper; si se fac chiftele si se fierbe in supa de peste la foc mic.
Supe, mai ales supa de pui. La supe se adauga paste de casa (loksen), sau coltunasi (knedlah). In timpul pregatirii supelor, de regula, nu se foloseste carne sau grasime. Exemple de supe – bors, supa cu crupe.
Carne fripta (Gebrattens), tocata, in marinata de otet (essig fleish) sunt modurile preferate de a pregati carnea. Cel din urma se prepara astfel: se adauga zahar, frunze de dafin, piper, stafide, sare si un pic de otet la carnea pe jumatate fripta si se frige in continuare.