Acest fel de mancare s-a raspandit apoi in Europa de Vest, fiecare tara adaptand-o la propriul stil culinar. Au aparut astfel: frittata italiana, tortilla spaniola si omleta frantuzeasca.
Varianta pufoasa de care ne bucuram noi acum este de fapt o versiune imbunatatita a celei antice, iar desavarsirea ei a avut loc in tara rafinamentului gastronomic: Franta. Cuvantul "omleta" a inceput sa fie folosit la mijlocul secolului 16, iar in anul 1784 apare in cartea de bucate "Cuisine Bourgoise".
De altfel, in Franta are loc in fiecare an festivalul Omletei Uriase, de Paste, iar legenda din spatele evenimentului il are ca protagonist pe nimeni altul decat Napolen Bonaparte. Se pare ca acesta trecea cu armata prin orasul Bessieres, de unde dorea sa ajunga in sudul Frantei, dar mai intai a oprit la un han unde a mancat cea mai delicioasa omleta din viata sa. Astfel incat a dat ordin ca a doua zi sa fie stranse toate ouale din localitate si sa-i fie pregatita o omleta uriasa, care sa hraneasca intreaga sa armata.
Pe data de 19 martie 1994, cea mai mare omleta din lume (128.5 m2) a fost realizata din 160.000 oua. Insa nu in patria lui Napoleon, ci in Japonia. Ce s-a schimbat cel mai mult din secolul 19 si pana acum, este ca omleta moderna are in general in compozitia sa cam trei oua, pentru o portie individuala, si nu 6 ca in trecut.
Omleta a la Jamie Oliver
Cum se face acum o omleta? In primul rand cu zambetul pe buze si multa dragoste. Iar secretul principal este sa stii cum sa te porti cu ea: sa ii omogenizezi bine ingredientele, sa o faci sa se aseze in tigaie amestecand-o in primele secunde,sa o lasi sa prinda consistenta si sa se rumeneasca atat cat trebuie, incat sa fie numai buna.
Iar pentru ca reteta sa iasa usoara si aromata, combinatia ideala este aceea de ulei de masline etra virgin in care sa topesti o lingurita de unt.
Ingrediente:
- 3 oua
- ulei de masline
- sare si piper
- branza cheddar
Preparare:
Bate bine ouala. Intr-o tigaie pune ulei de masline si un pic de unt. Cand se topesc si se omogenizeaza, raspandeste apoi grasimea pe fundul tigaii. Focul trebuie sa fie mediu: nu te grabi pentru a nu o face tare. Pune ouale si in primele 30 de secunde trage oul batut dintr-o parte in alta, apoi omogenizeaza din nou.
Apoi redu focul si mai tine omleta pe foc aproximativ 40 de secunde. Rade deasupra un pic de branza cheddar, iar cand este gata (nu o praji prea mult pentru ca va iesi tare, ea trebuie sa fie un pic umeda, matasoasa), desprinde-i usor marginile cu o spatula si indoaie-o in tigaie.
Scoate-o apoi pe o farfurie, serveste-o simpla, cu rosii sau cu sosul preferat. Pofta buna!