Odinioara, mamaliga era mancarea saracului. Astazi, ea a devenit o delicatesa apreciata de gurmanzi in restaurantele de lux din intreaga lume. Iar retetele moderne cu mamaliga sunt mult mai complexe decat clasicul preparat cu branza si smantana al romanilor. Contin carne, sosuri aromate, legume sau ingrediente specifice pastelor italiene. Ca sa nu mai spunem ca arata extrem de apetisant!
.
Iata reteta de baza
Ingrediente: 1 l apa, o lingurita de sare, 200 g malai.
Mod de preparare: se pune apa la fiert impreuna cu sarea si cand da in clocot se adauga malaiul lingura cu lingura, amestecand cu telul, pentru a evita producerea cocoloaselor. Dupa ce s-a incorporat tot malaiul, se lasa sa fiarba 30 de minute la foc mic, pana incepe sa se desprinda de peretii vasului si devine mai inchegata. Se rastoarna intr-o tava unsa cu putin ulei, se niveleaza si se lasa sa se raceasca.
1. Mamaliga la gratar
Ingrediente pentru sos: o ceapa alba, 3 linguri de pasta de tomate, o lingura de ulei, piper alb, mamaliga tare.
Mod de preparare: in uleiul incins se caleste ceapa, apoi se adauga pasta de tomate diluata cu putina apa, sare si piper dupa gust. Se incinge gratarul si din mamaliga rece se taie cuburi - cu un cutit trecut prin apa rece la fiecare taiere - si se pune pe gratar cate trei minute, pe fiecare parte. Cuburile se servesc cu sos de rosii, ca atare sau ca garnitura la o friptura.
2. Tocanita cu morcovi si mamaliga
Ingrediente: 3 morcovi taiati cubulete, 4 cepe tocate, o cana de lapte de soia, doua linguri de ulei de floarea-soarelui, 3 linguri de faina, doua linguri de patrunjel verde maruntit, sare dupa gust, mamaliga, frunze de dafin.
Mod de preparare: se calesc ceapa si morcovii in doua linguri de ulei si o jumatate de lingurita de sare. Faina se amesteca bine cu laptele de soia si se adauga treptat la compozitie. Se fierbe totul 10 minute, iar la sfarsit se adauga patrunjelul. Se serveste pe felii de mamaliga si se decoreaza cu frunze de dafin.
3. Mamaliga in paturi
Ingrediente pentru umplutura: 300 g sunca de curcan, 150 g spanac fiert si tocat, 5 linguri de smantana, piper alb dupa gust, 10 rosii cherry, 200 g mozzarela, mamaliga.
Mod de preparare: se fierbe spanacul 15 minute, apoi se scoate din apa si se lasa la scurs intr-o sita. Sunca se taie marunt si se amesteca, intr- un vas, cu spanacul tocat, smantana si piperul alb. Se face o mamaliga mai tare si se da deoparte. Se unge cu ulei o craticioara si se asaza in ea, sub forma de strat, jumatate din mamaliga. Se pune apoi umplutura de sunca si spanac si se acopera cu restul de mamaliga. Se niveleaza si se lasa sa se raceasca aproximativ o ora, apoi se scoate pe un platou, scuturand craticioara. Se taie felii, ca tortul, si se serveste cu rosii cherry si cu branza mozzarela.
4. Burger de mamaliga
Ingrediente: mamaliga, 200 ml ulei de masline, un dovlecel mai mare, doua rosii, 200 g friptura de vita, 100 g bacon.
Mod de preparare: se face o mamaliga si se lasa la racit. Dovlecelul se taie in felii groase de 1 cm, iar rosiile, ceva mai subtiri. Rondelele de dovlecel se prajesc in ulei si se scot pe servet din hartie. Se tin la cald. Mamaliga se feliaza ca un blat de tort, se decupeaza cu un pahar sau cu gura unui borcan in forma rotunda, apoi se prajeste. Se formeaza burgeri din mamaliga, dovlecel, bacon, friptura de vita, felii de rosii, dovlecel si iar o felie de mamaliga prajita.
5. Mamaliga in stil italian
Ingrediente: mamaliga moale, 200 g parmezan ras, busuioc proaspat; pentru sos - 100 g unt, o ceapa, un morcov, o telina, 5-6 rosii, 2 catei de usturoi, o lingurita de cimbru uscat, o jumatate de lingurita de zahar, sare, piper.
Mod de preparare: se curata legumele pentru sos, se rad si se calesc in unt. Se fierb 30 de minute si aproape de final se adauga zahar, cimbru, sare si piper. Mamaliga se imparte in farfurii, in forma de cuib, si se pun peste ea sos, parmezan si frunzulite de busuioc proaspat.
6. Fasole cu carne de vita
Ingrediente: 500 g fasole uscata rosie, 1 kg carne de vita, un ardei gras rosu, o ceapa, un morcov, doua linguri de bulion, busuioc, sare, piper, ulei, mamaliga.
Mod de preparare: se alege fasolea si se lasa in apa de seara pana dimineata. Se pune la fiert intr-o cratita, in apa proaspata cu putina sare (apa se schimba de doua sau de trei ori in timpul fierberii), apoi se adauga ceapa, ardeiul si morcovul curatate, dar intregi si se lasa sa fiarba, incet, pana scade zeama. Separat, carnea se taie cubulete si se caleste inabusit pana se fragezeste, apoi se adauga bulionul, busuiocul, sare si piper dupa gust si se mai lasa 5 minute pe foc. Mod de servire: Fasolea se asaza in jurul mamaligii, iar carnea, deasupra ei.
7. Purcel din mamaliga
Ingrediente: 500 g mamaliga rece, 50 ml de ulei sau 50 g de untura, sare.
Mod de preparare: mamaliga se sfarama cu o furculita, apoi se pune la prajit intr-o tigaie incinsa, in ulei sau in untura. Se sareaza, apoi se lasa putin sa se rumeneasca, amestecand frecvent, ca sa nu se lipeasca. Se serveste imediat, simpla, cu o bucata de carne sau cu mujdei.
8. Frigarui cu mamaliga si ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci mici, 100 g unt, sare si piper dupa gust, mamaliga tare.
Mod de preparare: se face o mamaliga tare si se lasa la racit. Se pune untul topit in tava cuptorului si se asaza in el ciupercile spalate. Se sareaza, se pipereaza si se introduc in cuptorul incins, 15 minute. Se scot apoi pe un platou, iar sosul se pune intr-un castron. Mamaliga se taie cubulete si se pune pe bete de frigarui, alternata cu jumatati de ciuperci. Frigaruile se servesc stropite cu sosul de unt.
9. Cuburi de mamaliga cu ton
Ingrediente pentru umplutura: o cutie de ton in apa, 3 linguri de maioneza, 4 linguri de iaurt, un avocado, o rosie, o ceapa rosie, cateva fire de patrunjel, 100 g masline verzi fara samburi, mamaliga tare.
Mod de preparare: se taie cuburi din mamaliga si se pun pe un platou. Se scurge pestele si se pune intr-un castron. Se taie fructul de avocado pe lung si se scoate samburele. Pulpa fructului se toaca marunt si se amesteca impreuna cu maioneza, pestele si iaurtul. Se adauga rosia taiata cubulete, ceapa rosie si patrunjelul tocate marunt. Amestecul se pune cu lingurita pe fiecare cub. Se decoreaza cu felii de masline verzi.
10. Mamaliga in straturi, cu carnaciori
Ingrediente: mamaliga, 200 g telemea, 150 g de cabanos, doua oua, trei linguri de ulei, o lingurita de sare.
Mod de preparare: se rade branza, se bat ouale, iar carnaciorii se taie in rondele. Se unge o cratita cu ulei si se pune in ea jumatate din mamaliga. Se toarna jumatate din ouale batute si branza. Se acopera cu restul de mamaliga, ou batut, branza rasa si carnaciori. Se da 30 de minute la cuptor.
11. Mamaliga prajita, cu legume
Ingrediente: o mamaliga tare, o vanata, o rosie, un ardei, 100 ml ulei de floareasoarelui, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: mamaliga se asaza calda intr-o folie si se ruleaza, ca un salam de biscuiti, iar cand se raceste, se feliaza si se prajeste putin in ulei incins. Se scoate apoi pe un servet din hartie, ca sa se scurga uleiul in exces. Legumele se spala, se taie cubulete si se calesc cateva minute in ulei, impreuna cu verdeata tocata. Se condimenteaza si se servesc cu feliile de mamaliga prajita.
12. Mamaliga cu pui paprika
Ingrediente: 6 pulpe superioare, doua cepe, un ardei gras rosu, 4 rosii, 2 ardei iuoei rosii, sare, piper, ulei, patrunjel proaspat, mamaliga moale.
Mod de preparare: se taie pulpele in doua si se pun la prajit in ulei, intr-o tigaie din teflon. Legumele, cu excepoeia ardeiului iute, se curaoea si se taie marunt, apoi se pun la prajit peste carnea rumenita, cu sare si piper. Ardeii iuoei se curaoea de cotor si se adauga intregi in tigaie. Se pun puiul si legumele peste mamaliga si se presara patrunjel tocat.
13. Mamaliga fiarta in lapte
Ingrediente: 350 ml lapte, doua linguri mari de malai, doua linguri de branza de vaci, o lingura de smantana, putin unt, sare dupa gust.
Mod de preparare: se pune la fiert laptele, iar cand clocoteste, se adauga malaiul "in ploaie" si sarea. Se fierbe 30 de minute, amestecand cu o lingura din lemn. La final, se adauga untul si branza de vaci si se amesteca. Se taie felii si se serveste cu smantana proaspata.
Ponturi:
- Mamaliga tare se taie perfect daca lama cutitului se umezeste cu apa.
- Ca sa nu faca cocoloase, uda malaiul inainte de a-l pune la fiert.
- La mancarurile cu sos e mai buna mamaliga tare, in timp ce la clasicul preparat cu branza si smantana e mai buna cea moale, terciul. 4 100 g de malai au 351 de calorii.