Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  1/2.Batalia de la Termopile - 430 i.e.n | Partea 1
3.303 vizite - 0 comentarii
adaugat de ghidul
 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intreaga istorie a Constantinopolului
454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Momente de rascruce ale istoriei--Batalia de la Salamina
1.173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Adrianopol
1.527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Kursk
4.198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Waterloo 1815 / Documentar istoric
2.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
802 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Batalia de la Fallujah - Irak 2004 / Documentar 60 min
688 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 5/6
2.848 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

2/2.Batalia de la Termopile - 430 i.e.n | Partea 2

 
 
 
 
 
Adaugat de ghidul 10.05.2012  Adauga la favorite 2.579 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
2/2.Batalia de la Termopile - 430 i.e.n | Partea 2

The battle of Thermopylae 480 B.C. (300 Spartans)


Batalia de la Termopile (grec. Thermopylae, insemnand "izvoarele calde") a fost o lupta care s-a dat intre o alianta a unor orase din Grecia Antica si Imperiul Persan al lui Xerxes I. Batalia a durat trei zile in timpul celei de-a doua invazii persane in Grecia, in acelasi timp cu batalia de la Artemisium, in august sau septembrie 480 i.Hr., si a avut loc in trecatoarea Termopile („Portile fierbinti"). Invazia persana fusese pornita ca raspuns intarziat la infrangerea suferita de persi in prima invazie, terminata cu victoria atenienilor in batalia de la Marathon. Xerxes ridicase o armata uriasa pe care o trimisese, pe uscat si pe mare, sa cucereasca Grecia. Generalul atenian Temistocle a propus ca ostile aliantei grecesti sa blocheze inaintarea armatei de uscat la Termopile si in acelasi timp, flota persana urma sa fie blocata in stramtoarea Artemisium.

O armata a aliatilor greci formata din aproximativ 7.000 de oameni a marsaluit inspre nord ca sa blocheze trecatoarea in vara anului 480 i.Hr. Armata persana, evaluata de sursele antice la milioane de oameni, a ajuns la trecatoare la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie. Mult depasiti numeric, grecii au tinut piept persilor timp de sapte zile (din care trei de lupta efectiva), pana cand ariergarda greaca a fost nimicita intr-una din cele mai cunoscute inclestari finale ale istoriei. In timpul primelor doua zile, mica armata condusa de regele Leonidas al Spartei a blocat singurul drum pe care armata persana putea avansa. Dupa a doua zi, un localnic numit Ephialtes i-a tradat pe greci, aratandu-le persilor o carare care ducea in spatele pozitiilor grecesti. Dandu-si seama ca oamenii sai erau incercuiti, Leonidas a trimis inapoi grosul armatei grecesti si a ramas pe loc sa le acopere retragerea cu 300 de spartani, 700 de thespieni, 400 de tebani si probabil inca alte cateva sute. Aproape toti au fost ucisi.

Dupa aceasta confruntare, flota aliata de la Artemisium a primit vestea infrangerii de la Termopile si s-a retras la Salamina, intrucat strategia initiala se baza pe faptul ca persii ar fi fost opriti si la Termopile si la Artemisium. Persii au invadat Beotia si apoi au capturat Atena, care intre timp fusese evacuata. Dorind o victorie decisiva asupra flotei persane, aliatii au atacat-o la Salamina, la sfarsitul anului 480 i.Hr. si au castigat. Temandu-se sa nu fie prins in capcana in Europa, Xerxes si-a retras grosul armatei in Asia, lasandu-l pe Mardonius sa termine cucerirea Greciei. In anul urmator, armata de uscat persana a fost invinsa in batalia de la Plateea, invazia persana in Grecia fiind oprita.

Scriitorii antici si contemporani au folosit batalia de la Termopile ca un exemplu al fortei unei armate patriotice formate din oameni liberi in lupta de aparare a propriului teritoriu. Reusita aparatorilor de la Termopile reprezinta un exemplu al avantajelor pe care le ofera pregatirea, echipamentul si folosirea terenului impotriva unei armate superioare in numar, si a devenit un simbol al curajului in fata unor sorti neprielnici.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.