• 3 oua
• 300 g de untura la temperatura camerei
• 300 g de smantana cu 25% grasime
• 2 lingurite rase de sare
• Optional 2 linguri de zahar (pt coji de nuci si mini tarte)
• Faina cat cuprinde (~ 750 g)
Intr-un castron incapator adaugam untura la temperatura camerei, smantana, ouale si sarea. Optional se pot adauga si doua linguri de zahar.
Amestecam bine, apoi adaugam faina cat este nevoie pentru a obtine un aluat moale si nelipicios. Framantati 2-3 minute, doar cat sa omogenizati ingredientele.
Daca nu il folositi imediat, sau daca nu il folositi pe tot, se poate pastra la frigider aproximativ o saptamana, sau in congelator vidat cu Food Saver, luni de zile.
Vidarea cu Food Saver este un proces simplu, pungile si rolele nu contin BPA si aduce avantajele importante: termenul de valabilitate se prelungeste cu pana la de cinci ori previne aluatul sa absoarba mirosuri din congelator, previne deshidratarea si schimbarea culorii.
Eu am aparat de vidat Food Saver de 3 ani si jumatate, videz aproape tot ce pun in congelator, ma ajuta mult cu organizarea, alimentele nu imprumuta mirosuri unele de la altele si credeti-ma ii veti simti utilitatea.
Ce putem face cu aluatul.
1. Cornulete. Impartiti aluatul in patru si din fiecare bucata intindeti o foaie pe care o decupati rotund cu un platou mare sau un capac, divizati in douasprezece triunghiuri, puneti umplutura pe latura mare si rulati. Coaceti cornuletele la 190° C, caldura sus si jos, fara ventilatie pentru 25 - 30 de minute in functie de cuptor.
2. Saratele. Din fiecare patrime de aluat intindeti o foaie potrivit de groasa si faceti dreptunghiuri lungi si inguste pe care le ungeti cu ou batut si le presarati cu chimen, mac sau susan. Pentru ca aluatul nu este foarte sarat, trebuie sa presarati pe deasupra si putina sare. Se coc la 190° C, Caldura sus si jos fara ventilatie, intre 17 si 20 de minute in functie de cuptor.
3. Covrigei. Din foaia intinsa potrivit de gros se decupeaza covrigei cu decupatorul special. Se procedeaza apoi la fel ca la saratele.
4. Fursecuri nuci. Se prelucreaza aluatul in bilute de cate 8 - 9 g si se coc pe aragaz in presa speciala, neaparat cu focul mic. Se intoarce matrita de pe o parte pe alta si se verifica cand cojile de nuci sunt rumene si frumoase. Cand sunt gata se scot din matrita si se reia procesul pana cand terminam tot aluatul.
5. Coji de mini tarte. Se prelucreaza aluatul in bilute de aproximativ 17 g si se coc pe aragaz in matrita speciala, de asemeni cu focul mic. Se intoarce matrita de pe o parte pe alta si se verifica cand cojile sunt gata. Procedam la fel pentru tot aluatul.