00:00 – 00:30 Intro
00:30 – 03:58 Valorile normale
03:58 – 04:25 Deshidratarea
04:25 – 04:59 Infectie. Febra
04:59 – 06:09 Afectare cardiaca
06:09 - 07:50 Cum MASURAM pulsul?
Frecventa pulsului reprezinta ritmul cardiac, adica de cate ori bate inima intr-un minut. Daca esti pe loc repaus, un ritm cardiac normal ar trebui sa fie intre 60 si suta de batai pe minut. Dar sa stii ca pulsul poate fi influentat si de varsta, si de starea generala de sanatate, asa ca „normalul" asta poate varia de la o persoana la alta.
Cand ritmul cardiac depaseste 100 de batai pe minut, in principiu este considerat a fi rapid, ceea ce este cunoscut sub denumirea de tahicardie. Acuma... e normal sa creasca atunci cand faci miscare sau cand organismul tau lupta impotriva unei infectii. Stii cand trebuie s-o bagi pe manecuta? Atunci cand creste brusc si te ia cu ameteala, cu palpitatii si lesin. Cand simti si esti constient ca inima ta nu bate regulat, ca de obicei, ci e... asa... bezmetica. Daca ti se intampla faze d'astea, du-te la medicul de familie si zi-i, ca de aia a facut scoala si-a-nvatat si s-a jurat pe Hipocrate ca din bezna la lumina ne scoate. Sa te trimita la cardiolog eventual, ca tahicardia asta, daca nu e tratata, o zapaceste pe inima, da cu functiile ei de-a dura si se ajunge la complicatii. Aaaa, nuu, ca nu grave: fleacuri d-astea de-alde insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, stop cardiac brusc si dangat de clopot. Sunt mai multe tipuri de tahicardie: e fibrilatia atriala, ventriculara si flutterul atrial, e tahicardia ventriculara si supraventriculara. Cea mai nasoala e fibrilatia aia ventriculara, la aia e risc mare de atac de cord si e nevoie de defibrilator. Ai vazut in filme cand freaca padelele si striga „Incarcati la 360! Liber!", i le pune pe piept si-l salta de pe pat. Numa te-am avertizat...
Asa... Acuma: cand pulsul este sub 60 de batai pe minut, e considerat lent. Starea asta se cheama bradicardie. Si daca – la fel – te simti obosit, ametit, lesinat, iar nu-i bine... Or fi probleme, ceva, cu pitpalacul. Hai la doctor, cata leacul! Ai vazut, la inceput ti-am zis ca „puls normal" nu e chiar pentru toata lumea la fel. Uite, de exemplu adultii tineri sanatosi, sportivii si persoanele care iau medicamente betablocante (pentru hipertensiune sau aritmie), au o frecventa cardiaca in repaus de 60 de batai pe minut sau mai putin. Si unui sportiv, care face miscare, e normal sa-i creasca pulsul la 130, 150 de batai pe minut, chiar si mai mult, pentru ca inima lui lucreaza mai abitir ca sa pompeze mai mult sange bogat in oxigen. Si e bine-mersi.
Stai ca daca iti tot zic mereu „Du-te la doctor, du-te la doctor!", mi-am mai adus aminte un banc si daca nu il zic acum, uit. Cica se duce omul la doctor si il ia ala la intrebari: „Fumezi?" „Nu", zice omul. „Consumi alcool?" „Nu." „Aaaaa, mananci prea gras, prea sarat, consumi multe dulciuri?" „Nu prea", zice barbatul. „Auzi, ia nu mai ranji la mine ca un cretin, ca oricum tot iti gasesc eu ceva!"
Revenim la subiect. Asadar, pe langa exercitii fizice, mai sunt si alte motive pentru care ritmul cardiac – pulsul – se poate schimba brusc:
Deshidratare
Infectie sau febra
Afectare cardiaca
Pe langa tot ce am zis pana acum, ritmul cardiac se mai poate modifica si din cauza unor afectiuni care nu sunt nici cardiace, nici circulatorii. Si vorbim aici de anemie, de boli ale glandei tiroide si chiar de anxietate. Tocmai pentru ca lucrurile sunt atat de complexe si de complicate, tu trebuie sa retii un singur lucru ca fiind cel mai important: atunci cand constati ca in mod constant pulsul tau este prea rapid, prea lent sau neregulat, mai mult, vine la pachet cu ameteli, palpitatii, dureri in piept, respiratie scurtata, oboseala si stari de lesin, nu mai sta sa cauti tu pe Google descantece si ierburi de leac, nici nu lua nu-stiu-ce medicament ca a luat si madam Farlifas ca si ea a avut din astea si i-a facut bine. Da? Te duci la doctor.