Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pot sa mananc oua daca am steatoza hepatica?
504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ficatul gras (steatoza hepatica) - cauze, diagnosticare,
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat de GRAS este FICATUL tau ?
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9 Alimente benefice ficatului gras (steatoza hepatica)
783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentul care ajuta la regenerarea ficatului!
233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentul care ajuta la regenerarea ficatului!
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sa faci daca ai ficatul gras?
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa faci daca esti diagnosticat cu ficat gras
1.299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancerul hepatic
1.173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talasemia
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Steatoza hepatica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.09.2024  Adauga la favorite 70 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Steatoza (ficatul gras) reprezinta acumularea de grasime la nivelul ficatului. Cand este prezenta si inflamatia (obiectivata de cele mai multe ori prin cresterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze), boala se numeste steatohepatita si poate progresa catre ciroza si chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului). Ficatul tau este al doilea cel mai mare organ din corpul tau. Acesta ajuta la procesarea nutrientilor din alimente si bauturi si filtreaza substantele nocive din sangele tau. Cand ficatul gras se dezvolta la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala alcoolica a ficatului gras. Daca cineva nu bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa non-alcoolica.

Tipuri de steatoza hepatica
Exista doua tipuri principale de boli ale ficatului gras: non-alcoolice si alcoolice.

Boala hepatica grasa non-alcoolica include ficat gras nealcoolic simplu, steatohepatita non-alcoolica si ficatul gras acut al sarcinii.

Boala alcoolica a ficatului gras include boala alcoolica a ficatului gras simplu si steatohepatita alcoolica.

Boala hepatica grasa nonalcoolica - apare atunci cand se acumuleaza grasime in ficatul persoanelor care nu beau mult alcool. Daca nu exista nicio inflamatie sau alte complicatii impreuna cu acumularea de grasime, afectiunea este cunoscuta drept simplu ficat gras nealcoolic.

Steatohepatita nonalcoolica - apare atunci cand acumularea excesului de grasime in ficat este insotita de inflamatie hepatica. Daca este lasata netratata, boala va poate provoca cicatrici de ficat. In cazuri severe, acest lucru poate duce la ciroza si insuficienta hepatica.

Ficat gras acut al sarcinii - este o complicatie rara, dar grava a sarcinii. Nu se cunoaste cauza exacta. Cand boala se dezvolta, apare de obicei in al treilea trimestru de sarcina. Daca este lasat netratat, prezinta riscuri grave pentru sanatate pentru mama si copilul in crestere.

Boala alcoolica a ficatului gras - A bea mult alcool dauneaza ficatului. Cand este deteriorat, ficatul nu poate descompune grasimea corect. Acest lucru poate determina acumularea de grasime, care este cunoscut sub numele de ficat gras alcoolic.

Boala hepatica grasa alcoolica este cea mai timpurie etapa a bolii hepatice legate de alcool. Daca nu exista nicio inflamatie sau alte complicatii impreuna cu acumularea de grasime, afectiunea este cunoscuta sub numele de ficat gras alcoolic simplu.

Steatohepatita alcoolica - se intampla atunci cand acumularea excesului de grasime in ficat este insotita de inflamatie hepatica. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de hepatita alcoolica. Daca nu este tratat corect, boala va poate provoca cicatrici. Cicatrizarea severa a ficatului este cunoscuta sub numele de ciroza si poate duce la insuficienta hepatica.

Etapele ficatului gras
Ficat gras simplu. Exista acumularea de exces de grasime in ficat;
Steatohepatita. Pe langa excesul de grasime, exista si inflamatie la nivelul ficatului;
Fibroza. Inflamarile la nivelul ficatului au provocat cicatrici;
Ciroza. Cicatrizarea ficatului a devenit larg raspandita.
Ciroza este o afectiune care poate pune viata in pericol si poate provoca insuficienta hepatica. Poate fi ireversibil. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa o impiedicam sa se dezvolte in primul rand.

Material realizat de cpt medic dr. Anca Ghiatau, medic specialist Boli interne, Sectia Clinica Medicina interna II, Spitalul Militar Central


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.