Orasul Braila are o populatie de 219.491 de locuitori. Locuitorii jud. Braila sunt de mai multe nationalitati si anume : romani - 97,2 % ; rromi – 1,6 % ; lipoveni 0,9 % ; greci – 0,1 % si alte nationalitati 0,2 % .
Relieful este uniform, de altitudine joasa, specific Campiei Romane, singurele denivelari fiind micile depresiuni numite crovuri, bazinele lacurilor sarate si dunele de nisip de-a lungul raurilor si Lunca inferioara a Siretului.
Clima este continental-excesiva cu veri secetoase si ierni geroase, precipitatii reduse, temperatura maxima absoluta de 44,50 C, inregistrata in 1951, in fosta comuna Ion Sion, coincide cu maxima inregistrata in tara; temperatura minima absoluta a fost de –300 C in anul 1942.
Reteaua hidrologica se constituie din fluviul Dunarea cu Bratul Macin (Dunarea Veche) spre Dobrogea si Bratul Cremenea spre Campia Brailei, brate ce inchid la mijloc fosta Balta a Brailei, astazi aproape indiguita. Alte rauri sunt : Calmatuiul sI Siretul cu afluentul sau Buzau.
Reteaua lacustra este bine reprezentata, cuprinzand mai multe tipuri de lacuri: de stepa sau lunca (Ianca, Plopul, Lutul Alb) de brat parasit ( Lunca Dunarii: Jaspa Plopilor, Blasova; Terasa Calatuiului: Sarat Batogu, Bentu Batogu; Lacul Sarat de langa Braila) limanuri fluviale (Caineni, Ciulnita si lacuri pentru pescuit si irigatii: Maxineni, Insuratei, Ulmu.
Date Istorice: exista dovezi de locuire in acest tinut inca din neolitic cca 4.000 i.Hr.; urmele unei asezari getice pe terasa inalta a Dunarii datand din sec. III-IV i.Hr.
Prima mentiune documentara certa a orasului Braila ca important centru comercial dateaza din 1368 intr-un privilegiu acordat de Vlaicu Voda negustorilor brasoveni, care primeau astfel dreptul de a-si desface marfurile la Braila.
• In 1462 orasului Braila a fost ars de catre o flota turceasca, in timpul unei campanii militare a lui Mahomed al II-lea impotriva lui Vlad Tepes; opt ani mai tarziu ostile lui Stefan cel Mare, aflate in razboi cu Radu cel Frumos, domn credincios turcilor, ajung la Braila si dau foc din nou orasului.
• In 1540 Braila si o mare parte din teritoriul actualului judet au fost ocupate de turci si transformate in raia, situatie care a persistat aproape trei secole, cu o scurta intrerupere in timpul lui Mihai Viteazu, care in 1595 a eliberat pentru putin timp orasul.
• Prin tratatul de la Adrianopol din 1829, Braila a reintrat in componenta tarii Romanesti; in 1836 capata statut de porto-franco si cunoaste o dezvoltare economica rapida.
Puncte de atractie pentru turisti:
Rezervatia naturala - Lacul Jirlau
Statiunea – Lacul Sarat
Teatrul Dramatic – Maria Filotti
Muzeul Judetean Braila
Portul Braila
Biserica – Sf. Arhangheli Mihail si Gavril
Manastirea Maxineni, com. Maxineni
Biserica Greceasca
Palatul Agriculturii