Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cetatea Deva
508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ⤜ Sacaramb ⤛
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grota Seokguram - Coreea de Sud
20 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai spectaculoase cetati medievale din Romania
246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gurasada Park
674 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legenda locului Hasmas?
681 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hunedoara
1.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arad
1.566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chefchaouen sau Orasul Albastru, Maroc
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul lui Hercule - Spania
1.758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Deva

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.02.2024  Adauga la favorite 191 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Orasul se afla la interferenta provincilor Transilvaniei si Banatul. Deva este asezata in partea centrala a judetului Hundedoara, la 45° 53' latitudine nordica si 22° 54' longitudine estica, la o inaltime de 187 m fata de nivelul marii, pe malul stang al Muresului Imferior. Dealurile din apropierea orasului sunt utimele ramificatii ale muntilor Poiana Ruscai(inaltimea maxima este de 697 metri). In partea de sud a orasului se gasesc localitatile Almasu Sec, Carjiti si Cherghes. Pe partea dreapta a Muresului se gasesc localitatile Harau, Chimindia, Banpotoc, Carpinis, Soimus, Balata, Barsau, Certej, Hondol, Sacaramb, Nojag. Spre est localitatea Simeria, iar spre vest localitatile Mintia, Branisca, Vetel, Zam. Orasul se invecineaza cu muntii Poiana Ruscai si muntii Zarandului in Vest, cu muntii Apuseni in Nord, de Magura Uroiului si muntii Sebesului inspre est. Dinspre Sud cand conditile atmosferice sunt propice se pot zari in departare muntii Parang si masivul Retezat.

Obiective turistice

Ruinele Cetatii Deva, de pe Dealul Cetatii, au fost si raman un obiectiv turistic important. In ultimii ani a fost conceput un program de amenajare, foarte controversat, pentru a o pune in valoare si a o face accesibila tuturor varstelor: instalarea unui telescaun si amenajarea unei terase in incinta fortificatiei (abandonate ulterior la insistentele Muzeului Deva). Odata ajuns sus, langa ruinele cetatii se dezvaluie panorama orasului si a imprejurimilor. Cabana Caprioara reprezinta o alta atractie, fiind amplasata la capatul strazii Aurel Vlaicu.

La poalele dealului cetatii, se intinde un parc batran, strabatut de alei si amenajat si pentru copii: „Parcul Cetatii". La intrarea dinspre sud a parcului se afla casa lui Dr. Petru Groza („casa fara acoperis" cum ii spun localnicii varstnici), care se preconizeaza a fi transformata in muzeu memorial.

In nord-vestul parcului, la marginea dinspre Dealul Cetatii, se afla —Magna Curia (Curtea Mare), castelul familiei Bethlen— construit in secolul XVI. Initial castelul a fost conceput in stilul Renasterii, dar restaurarile ulterioare (cele ordonate de Gabriel Bethlen in anul 1621 precum si cele din prima jumatate a secolului XVIII) i-au adaugat si elemente de arta baroca. Azi, castelul adaposteste „Muzeul Judetean Hunedoara — Deva". In sectia de istorie a muzeului, se afla numeroase exponate privind dezvoltarea societatii omenesti pe aceste locuri; bogate sunt si exponatele sectiilor de stiinte ale naturii, etnografie, s.a. vedere de pe Cetate

La marginea de est a parcului este Scoala Sportiva din Deva, in sala de sport special amenajata pentru gimnastica a acestei scoli s-au antrenat multe dintre „stelele" gimnasticii sportive romanesti: cum ar fi Nadia Comaneci (sub indrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu si Mariana Buruiana), s.a.

Dupa sala de sport se ascunde „Stadionul Cetate", unde evolueaza echipa de fotbal „Muresul Deva recent promovata in liga secunda ".

La iesirea din parc, de-a lungul strazii pietonale care duce spre centrul actual al orasului si pe strazile adiacente, inca mai rezista cladiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecatoria, Parchetul Judetean, Colegiul National Decebal, renovat in 2004, Teatrul de Revista al Devei, fostul sediu al Bancii Nationale (fosta banca a lui Dr. Petru Groza), Primaria, Biserica Reformata, restaurantul Bachus (fosta cazarma militara), Liceul Pedagogic si Liceul „Regina Maria" — toate impreuna formeaza orasul vechi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.