Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Stiftskeller St. Peter
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cheile Bicazului - Turism in Romania
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Huacachina, minunea din desert
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Worsley, Greater Manchester-Anglia
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramidele de la Sona, misterele Brasovului!
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Giurgeului
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sala Pasilor Pierduti-Iasi
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filipine – Vigan
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amasya-Turcia
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Borsec | Lacul Rosu
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Legenda locului Hasmas?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.09.2016  Adauga la favorite 665 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Situata intre vaile Crisului Alb si Crisului Negru, comuna Hasmas este una dintre acele asezari cu radacini adanci in istorie, fiind locuita din cele mai indepartate timpuri, insa nu inainte de a fi fost fundul unui oceam sau al unei mari. Aceasta ispoteza a fost lansata de arheologi, care au demonstrat ca pamantul de la intrarea in localitate este o falie de roca calcaroasa “impregnata" cu fosile, ce dateaza din epoca antediluviana, observandu-se urme ale unor vietuitoare marine precum pesti, scoici si melci. In aceste frumoase meleaguri, civilizatia dacica a lasat amprente pe teritoriul comunei prin cele doua situri arheologice descoperite: o cetatuie dacica si un sit denumit “Cetateaua", unde au fost gasite obiecte din ceramica cenusie si caramizie fina, lucrate la roata, precum cupe cu picior, fructiere, strachini, vase cu toarta si oale cu fund inelar. Tot aici au fost gasite arme de metal si dinari republicani de argint.
Ce pot vedea la Hasmas?
La intrarea in Hasmas vezi coama Muntilor Codru Moma, cu paduri seculare de fag si gorun unde se ascunde Grota Haiducilor. Atractiile turistice abunda in tinuturile Codrilor Moma, declarate Sit Natura 2000. Cetatile dacice de la Botfei si Clitmarturisesc locuirea acestor meleaguri pe perioada culturii Cotofeni si a cuceririi romane. Valul de pamant construit de Traian dupa cucerirea Daciei trece pe la nord de satul Comanesti, la circa 7 kilometri de cetatuie, acolo unde atinge piemonturile masivului Codru Moma si separa teritoriile cucerite de romani de cele ale dacilor liberi. “Troianul“, acest val de pamant cu sant, pare sa inceapa din zona piemontana nordice a muntilot Codrului, nu departe de Crisul Negru, continuand pana in zona muntoasa a Zarandului. in comuna, la Botfei, exista cateva cabane forestiere si doua cabane de vanatoare, intr-un peisaj placut vazului, bogat in fauna si flora. Iar daca vi se face pofta de peste, sa stiti ca in sat exista o pastravarie si doua pescarii.
Specific local
Din punct de vedere etnografic, comuna Hasmas se incadreaza in zona etnografica a Muntilor Apuseni, la interferenta dintre Banat si Bihor. Un loc important il ocupa arhitectura. Aici casele sunt ridicate cu materiale de constructii traditionale (piatra pentru fundatii, barne de lemn pentru pereti si plansee, paie pentru invelitoare), au forma dreptungiulara si doua camere (camera mare si tinda), camara si tarnat. Dintre ocupatiile traditionale se mai pastreaza agricultura, constructiile de case, rotaritul, lucrul la padure ca stanjenitori si, cel mai important, rotaritul. Zona este recunoascuta ca centru important de prelucrare a lemnului, lazile de zestre fiind renumite prin tehnica crestarii si cea a vopsirii, fiind utilizate culori naturale. Forma specifica locului este cea de sarcofag. Portul popular traditional este cel al Bihorului.
Cazare in Hasmas gasiti la cele doua cabane de vanatoare “Ocolul Silvic Beliu" si “Prisaca-Hasmas".
Cum agungeti in Hasmas
Cel mai apropiat oras este Ineu, situat la 26 de kilometri de sat. In Hasmas puteti ajunge cu autoturismul, pe DJ709, DN79A – Arad, DN79 – Oradea, DN76 Deva, cu autobuzul din Arad si cu trenul, cea mai apropiata statie fiind Bocsig Gara, conform ghidului oficial Cele mai frumoase sate din Romania.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.