Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Gara din orasul Arad, judetul Arad
382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ruinele Cetatii Siria,
572 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arad
1.322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baile Lipova
849 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rozariul de la Mandruloc
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Eutopia Gardens"-Rozariul de la Mandruloc
557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lipova
760 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Centrul istoric al Aradului
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de Locuri superbe din Romania Despre care nu ai auzit
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Soimos
385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Arad

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 02.10.2012  Adauga la favorite 1.563 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Arad (in maghiara Arad, germana Arad, in sarba Apaa/Arad, in limba bulgarilor banateni Apaa/Arad) este resedinta si cel mai mare oras al judetului Arad, situat pe cursul inferior al raului Mures, vestul Romaniei. La recensamantul din anul 2002 avea o populatie de 172.827 locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul Romaniei un punct major de importanta in ceea ce priveste industria, cat si ca un nod in transporturi. De-asemenea este resedinta scaunului Arhiepiscopal al Aradului.

Municipiul Arad este asezat in extremitatea vestica a Romaniei, in sesul intins al Tisei, la 46°11' lat. N si 21°19' long. E, in campia aluvionara a Aradului, parte a Campiei de Vest. Este primul oras important din Romania la intrarea dinspre Europa Centrala, fiind situat pe malul raului Mures, in apropierea iesirii acestuia din culoarul Deva-Lipova. Teritoriul administrativ al municipiului este de 252,85 kmp.

Orasul se afla la o altitudine de 107 m, fiind amplasat la intersectia unor importante retele de comunicatii rutiere, respectiv Coridorul european rutier IV cu traseul soselei rapide ce va lega Ucraina cu Serbia. Situarea la intersectia drumurilor europene E 68/60 la 594 km de Bucuresti (E) si 275 km de Budapesta (V), precum si E 671 la 50 km de Timisoara (S) si 117 km de Oradea (N), constituie un factor favorizant pentru dezvoltarea sa economica si urbana.

Municipiul Arad este principala poarta de intrare in Romania, fiind cel mai important nod rutier si feroviar din vestul tarii. Astfel, Aradul se afla situat la 17 km de Curtici - cel mai mare punct vamal pe cai ferate din vestul tarii. De asemenea, Aradul beneficiaza de un acces extrem de facil in ceea ce priveste punctele de frontiera pe cale rutiera si aeriana. Cele mai apropiate puncte de frontiera sunt pe cale rutiera, respectiv: localitatea Turnu la o distanta de 20,3 km, orasul Nadlac la o distanta de 54 km, precum si Varsand la o distanta de 68 km. Un important punct de frontiera este cel pe cale aeriana este Aeroportul International Arad, acesta avand o pista de 2.000 metri.

Campia Aradului este situata intre Muntii Zarandului si albiile Ierului si Muresului Mort, in continuarea Campiei Crisurilor la sud de linia localitatilor Pancota, Caporal Alexa, Olari, Simand si Sanmartin pana in valea Muresului intre Paulis si Pecica. Spre rama muntoasa are altitudini de aproape 120 m, iar in vest putin peste 100 m. La poalele Muntilor Zarandului se distinge o fasie de campie piemontana care nu ajunge pana la Mures si care trece treptat intr-o fasie ceva mai joasa (putin peste 100 m) cu caractere de campie de divagare vizibila la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Muresului, Campia Aradului este formata din pietrisuri, nisipuri si argile. La est de Arad apar loessuri si depozite loessoide, iar in imprejurimile localitatii Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. In cuprinsul campiei de divagare sunt frecvente albii si meandre parasite, grinduri, lacovisti si saraturi. Repere geografice in tara:

Bucuresti - 594 km
Brasov - 417 km
Cluj - 267 km
Constanta - 813 km
Oradea / Baile Felix - 117 km
Satu Mare - 254 km
Suceava - 589 km
Timisoara - 50 km

Repere geografice in strainatate:

Belgrad - 209 km
Bruxelles - 1619 km
Budapesta - 275 km
Cracovia – 657 km
Istanbul – 1185 km
Praga - 797 km
Viena - 506 km



In oras si imprejurimi se intalneste vegetatia de silvostepa a Campiei Aradului, reprezentata de palcuri de arbori si paduri de cer, garnita, gorun, ulm etc, exemplele cele mai concludente putand fi gasite in padurea Ceala, situata in extremitatea nord-vestica a municipiului si in Padurice. In luncile din lungul Muresului se dezvolta zavoaie, salcii, plopi, anini.

Municipiului Arad si imprejurimilor sale este reprezentata prin numeroase specii de plante. Din categoria speciilor rare pentru flora Romaniei amintim urmatoarele: Rumex Kerneri, Euphorbia vegetalis, Sedum caespitosum, Trifolium angulatum, Trifolium angustifolium, Lidernia procumbens, Succisella inflexa, Cirisum branchycephalum, Sparganium minimum, Hysciamus albus.

Fauna se incadreaza si ea in specificul silvostepei si se caracterizeaza prin prezenta popandaului, prepelitei, fazanului de campie, soparlei cenusii, sturzului etc. In paduri traiesc mistretul si cerbul. Fauna subacvatica din apele Muresului cuprinde crapul, mreana, somnul etc.
Clima

Clima orasului este continental-moderata, cu slabe influente mediteraneene, vara inregistrandu-se o temperatura medie de 21 °C si iarna o temperatura medie de -1 °C.

Cantitatea medie multianuala de precipitatii este de 582 mm. Cele mai mari cantitati de precipitatii se inregistreaza in luna iunie (88,6 mm), in general sezonul cald inregistrand 58% din cantitatea totala ca o consecinta directa a dominatiei vanturilor din vest. Se mai inregistreaza un maxim secundar in lunile de toamna (24% din cantitatea medie anuala). Intre cele doua maxime se intercaleaza un minim principal: februarie, martie, cu cea mai scazuta valoare de 30 mm si un alt minim in septembrie de 36,5 mm.

Datorita pozitiei in campie a Aradului, zona este supusa tot timpul anului adventiei aerului umed din vest si ascensiunea sa in contact cu rama muntoasa a Apusenilor, de aici si explicatia frecventei ridicate a zilelor cu precipitatii de 120.

Valoarea medie anuala a umiditatii relative este de 76%.

Frecventa medie a circulatiei maselor de aer este cea sud-estica, frecventa maxima fiind atinsa in luna octombrie (22,6%), urmata de cea sudica in noiembrie (18,9%), de cea nord-estica in mai (17,8%) si cea nord-vestica in iulie (15,0%).


Conform recensamantului din anul 1910 populatia Aradului era de 63.166 locuitori. Dintre acestia 77,6% s-au declarat maghiari, 7,8% romani, 7,1% germani, 3,7% sarbi si croati, 2,1% slovaci, altii 0,8% s.a.

Conform recensamantului din anul 1930 populatia Aradului era de 77.181 locuitori.Dintre acestia 39,3% s-au declarat romani, 38,8% maghiari, 9,1% evrei, 7,1% germani, 1,7% sarbi si croati, 1,4% slovaci s.a. Ca limba materna domina maghiara (53,3%), urmata de romana (37,0%), germana (6,0%), sarbocroata (1,4%), idis (0,9%) s.a. Din punct de vedere confesional populatia era alcatuita in majoritate relativa din romano-catolici (38,5%), urmati de ortodocsi (33,8%), mozaici (10,1%), reformati (9,9%), greco-catolici (4,0%), lutherani (2,6%) s.a.
Evolutia populatiei la recensaminte:

Recensamantul din anul 2002 a relevat ca in Arad exista urmatoarele confesiuni: Ortodocsi - 125.595, Reformati-Calvini - 5.406, Greco-catolici, Penticostali, Unitarieni, Romano-catolici - 20.971, Baptisti si Adventisti de Ziua a Saptea. De asemenea 285 persoane s-au declarat fara religie si 180 atei.

Conform comunicatului Institutului National de Statistica, orasul avea la data de 1 ianuarie 2009 o populatie de 166.003 locuitori.[6]

Potrivit recensamantului din anul 2011, Aradul avea o populatie de 147.922 locuitori.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.