Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Chirurgia Neuromului Morton
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 exercitii eficiente pentru neuromul lui Morton
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tot ce trebuie sa stiti despre retetele medicale
457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancerul renal
1.152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce trebuie sa mancam ton.
1.090 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce nu reusesti sa slabesti.
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne ferim de gripa su viroze
307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum deosebim depresia de anxietate
297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce stim pana acum despre varianta Omicron?
442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Slabeste cu apa - 5 trucuri eficiente!
1.749 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Neurinom Morton

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.01.2024  Adauga la favorite 156 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
icioarele nu sunt niciodata identice. Chiar daca au aceeasi marime, pe parcursul vietii se schimba forma si dimensiunea lor, din cauza unor procese de transformare prin care trece organismul (crestere in greutate, sarcina, diferite boli sau imbatranire). Acestea sunt insotite, de cele mai multe ori, de o serie de probleme comune ale membrelor inferioare.

Neurinomul lui Morton este o afectiune des intalnita la nivelul piciorului, in care degetul al doilea este mai lung decat degetul mare. In termeni medicali, aceasta anomalie consta in degenerarea nervului digital plantar, insotit de fibroza perineala, localizata de obicei intre al treilea si al patrulea metatarsian, desi in unele cazuri apare intre al doilea si al treilea.

femeie care prezinta dureri la nivelul degetului de la picior

Persoanele care se confrunta cu aceasta problema acuza durere mecanica, similara unui soc electric de descrestere in a doua parte a zilei sau dupa o lunga perioada de mers, ceea ce accentueaza durerea.

Degetul lui Morton duce la o presiune excesiva asupra celui de-al doilea cap de metatarsal (in spatele celui de-al doilea deget de la picioare), ducand la o durere similara disconfortului asociat cu metatarsalgia. Presiunea plasata pe cel de-al doilea deget poate duce la formarea unui calus sau a unei bataturi.

Potrivit unor studii, aceasta afectiune apare din cauza modificarilor cicatriceale locale sau a unei tumori benigne situate la nivelul filetelor nervoase ale piciorului. Simptomele par a fi cauzate de iritarea nervului situat in spatiul dintre capetele metatarsienelor.

Pneumonie atipica: cauze, simptome si tratament
Pneumonie atipica: cauze, simptome si tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome si tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome si tratament
Sportul este cel mai bun „tratament" pentru depresie si anxietate, spun studiile
Sportul este cel mai bun „tratament" pentru depresie si anxietate, spun studiile
La nivelul picioarelor, fibrele nervoase trec prin talpa si ajung la degetele de la picioare printre oasele metatarsiene. Fiecare nerv se imparte in doua ramuri, la extremitatea distala a osului metatarsian, iar fiecare ramura se continua pana in varful degetelor. Fiecare nerv se distribuie celor doua degete adiacente. Neurinomul lui Morton, numit si neurinom interdigital, apare chiar inainte de a se imparti in cele doua ramuri, in zona anterioara a talpii, la nivelul capetelor metatarsienelor. Un neurinom este format prin expandarea sau ingrosarea nervului, in aceasta parte. Meghan Markle sufera de aceasta problema care afecteaza milioane de oameni.

Cauze neurinom Morton
Nu sunt cunoscute exact cauzele care duc la formarea neurinomului Morton. Cel mai probabil, acesta rezulta din iritarea in mod repetat a nervului localizat in aceasta zona. Desi au fost lansate foarte multe teorii cu privire la cauza afectiunii, niciuna nu a fost dovedita. Iritarea nervului provoaca cicatrice si ingrosare, favorizand astfel dezvoltarea neurinomului. Multi chirurgi sunt de parere ca aceasta problema poate sa apara din cauza presiunii pe care o exercita oasele metatarsiene asupra nervilor.

Simptomele neurinomului Morton
De obicei, persoanele care sufera de aceasta afectiune semnaleaza urmatoarele:

durere in picior, mai ales cand este vorba de suprasolicitare (alergat sau stat in picioare foarte mult timp);
senzatie usoara de durere in timpul mersului pe jos;
dureri ascutite, care iradiaza de la cele doua degete de la picioare in locul in care nervul se termina;
senzatie de umflatura intre degetele de la picioare, similara cu senzatia provocata de o piatra in pantof;
senzatie de arsura.
femeie care probeaza pantofi

Persoanele care au neurinomul lui Morton prezinta un risc foarte mare de a dezvolta degete in forma de „ciocan", ceea ce inseamna ca degetele raman mereu indoite, iar acest lucru le obliga sa se atinga de interiorul unui pantof sau de alte degete de la picioare.

Si in aceasta situatie este important ca pacientii sa poarte pantofi spatiosi spre varf sau cu un numar mai mare, pentru evita alte neplaceri.

Diagnostic
Diagnosticul pentru neurinomul lui Morton se face de obicei in baza unui istoric medical si a unui examen fizic. Radiografiile sunt recomandate de medic pentru a se asigura ca nu este vorba de o alta problema medicala. In unele cazuri, ortopedul poate efectua o injectie cu lidocaina si cortizon in zona afectata, pentru a se asigura ca diagnosticul de neurinom interdigital este corect. Un diagnostic 100% corect poate fi pus doar in baza unei ecografii sau a unui RMN.

tratament cu apa calda pentru picioare

Cum se trateaza neurinomul lui Morton
Ca tratament noninvaziv, se recomanda folosirea de incaltaminte adecvata, care trebuie sa fie larga si cu talpa captusita, iar tocul sa nu fie mai inalt de 2,5 centimetri.

Sunt recomandate branturile cu bara retrocarpitala sau metatarsiana, deoarece vor prelua presiunea de pe capetele metatarsiene si vor oferi confort.

Tratamentele de fizioterapie sunt benefice pentru ameliorarea simptomelor in cazul persoanelor care sufera de neurinom Morton.

Suplimentar, pot fi administrate local injectii cu corticoizi, care amelioreaza simptomele.

Pentru a diminua durerea, este recomandat ca picioarele sa fie tinute in apa calda, o data pe zi.

Alte tratamente aplicate in zona dureroasa implica ultrasunetele si masajul tesuturilor moi.

Sesiunile de terapie includ uneori ionofreza, care foloseste un curent electric usor pentru a impinge medicamentul antiinflamator in zona inflamata. Acest tratament este recomandat pacientilor care nu pot tolera injectiile.

Desi exista destule metode de tratament, din pacate, in cele mai multe cazuri, neurinomul trebuie excizat chirurgical. In caz contrar, presiunea exercitata in mod constant asupra nervilor provoaca durere si amorteala din ce in ce mai frecvente.

In cazul in care metodele nonchirurgicale nu reusesc sa alunge durerea, operatia este urmatorul pas. Cea mai cunoscuta procedura implica indepartarea neurinomului, care presupune o incizie in piele intre cele doua degete afectate. Neurinomul este localizat si eliminat prin taierea nervului.

O operatie mai simpla este eliberarea de ligament, care va reduce stresul si va elimina iritarea asupra nervului. Unul dintre beneficiile acestei proceduri este ca pacientul nu va prezenta niciun fel de senzatie de amorteala la degetele de la picioare.

Dupa interventie, este posibil ca pacientii sa aiba nevoie de carje pentru cateva zile. Incizia este protejata cu un bandaj sau pansament, timp de aproximativ o saptamana. Firele sunt in general eliminate intre 10 si 14 zile, in functie de fiecare caz in parte.

Este recomandat ca reluarea activitatilor normale sa fie efectuata treptat si cu grija, pentru a nu exista riscuri.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.