Moara Cu Noroc: REZUMAT
Inceputul povestirii il surprinde pe Ghita, pe vremea aceea un cizmar harnic si muncitor, care vrea sa cumpere un han, care, la inceput, ii aduce un succes incredibil si de mult asteptat. De marti pana sambata aceasta „carciuma cu noroc „cum ii zicea Ghita, este plina de oameni, iar sambata seara el si familia lui, compusa din sotia sa Ana, cei doi copii ai lor si de batrana soacra se strang impreuna la moara, bucurandu-se de roadele muncii.
Insa, din dorinta sa de a se imbogati din ce in ce mai mult, Ghita ajunge sa o neglijeze pe Ana, iar aparitia lui Lica Samadaul, omul care avea grija de mai multe turme de porci din imprejurimi, inrautateste situatia dintre cei doi. Lica parea „un om ce ascunde multe", insa cunoaste foarte bine locurile in jurul hanului, iar aparitia sa rastoarna echilibrul initial.
Ghita devine treptat complicele lui Lica si este prins in diferite situatii: jefuirea arendasului, uciderea unei femei si a unui copil. Carciumarul va fi retinut de jandarmi, dar i se va da drumul doar pe chezasie, dupa aceast lucru, el se aliaza cu Pintea, jandarmul, fost tovaras de a-l lui Lica, pentru a-l putea prinde pe Samadau.
In timpul sarbatorilor pascale Ghita isi lasa sotia in preajma lui Lica pentru a se putea duce la jandarm sa il anunte ca Samadaul este in posesia unor bani furati. Ana, dezamagita de neatentia propriului sot, se culca cu Lica, pentru care a avut o atractie de la prima intalnire, el dand dovada de autoritate si barbatie. O data ce Ghita afla, isi pierde cumpatul si o ucide.
In cele din urma, acesta va fi ucis de complicele lui Lica, care va da foc moarei. Morala spusa de Slavici este ca omul care neglijeaza totul pentru bani va avea de pierdut, familia fiind cel mai de pret lucru.