Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nuvela psihologica -Moara cu noroc
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia de istorie 4 - Formarea Tarii Romanesti
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chimie anorganica clasa a XII-a - Reactii acido-bazice
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia 1.1 - Partile chitarii
1.486 vizite - 0 comentarii
adaugat de cocor
 
  Curs de limba germana lectia 14
1.053 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curs de palarii cu Kristina Dragomir
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pronumele reflexiv
1.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa invatam coreeana -lectia 11
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa realizezi o farfurie din pasta de modelat
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum de a invata japoneza de unul singur
733 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Cursuri
 

 

Hanul Ancutei:

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.12.2023  Adauga la favorite 156 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Hanu Ancutei" este o colectie de nuvele scrisa de Mihail Sadoveanu si publicata pentru prima data in 1928. Cartea este recunoscuta pentru stilul sau pitoresc si evocator, descriind viata si caracterul romanesc intr-un cadru istoric si folcloric specific moldovenesc. Lucrarea este adesea laudata pentru portretizarea bogata a traditiilor si peisajului din Moldova, precum si pentru folosirea limbii pline de culoare si expresivitate.

Fiecare povestire este inramata de intamplarile care au loc la hanul Ancutei, un han de calatorie, un loc unde calatorii se opresc sa se odihneasca si sa impartaseasca istorisiri. In acest han, se nasc dialoguri intre diferite personaje, de la boieri si calatori, la haiduci si preoti, fiecare aducand in discutie propriile povesti si experiente.

Nuvelele sunt remarcabile pentru descrierile lor detaliate si pentru atmosfera incarcata de mister si de lumea veche pe care o evoca. Sadoveanu foloseste adesea elemente de realism magic si simbolism pentru a adanci impactul narativ si pentru a sublinia temele universale, cum ar fi dreptatea, onoarea si complexitatea naturii umane.

“Hanu Ancutei" poate fi vazut ca o lucrare care sarbatoreste si conserva mostenirea culturala si folclorica a Romaniei, fiind una dintre cele mai indragite opere ale lui Sadoveanu si un text de referinta in literatura romana.

Acesta este un rezumat succint al cartii, o recenzie care expune detaliat ideile principale ale cartii, analizandu-le si pe capitole - totul pe scurt, in doar cateva minute de citit. Dupa ce parcurgi rezumatul acesta poti sa decizi daca te intereseaza cartea.



Rezumatul cartii Hanu Ancutei
Primul narator, este un razes identificat ca fiind Comisul Ionita, aflat la han in trecere catre pamanturile sale. In prima povestire, se face referire la o intamplare a Comisului din tinerete, atunci cand acesta dorea sa mearga la curtea domneasca sa i se faca dreptate intr-o pricina legata de terenul pe care il lucra si se intalneste tot in hanul in care se afla cu un boier caruia ii povesteste necazurile sale, spunandu-i ca daca nici voda nu-i face dreptate, n-are decat sa-i pupe iapa in fund. Ulterior, cand ajunge la curte, se dovedeste ca boierul era chiar voda, insa acesta nu-i poarta pica si ii da dreptate in pricina sa.

In cea de-a doua povestire, unul din prietenii de pahar ai povestitorului, calugarul Gherman, le povesteste istoria unui talhar vestit care nu a putut fi prins decat de fratele sau, care l-a si omorat in lupta, apoi a construit o manastire in memoria acestuia.

In a treia povestire, un batran le povesteste despre un balaur invocat de o femeie pentru a scapa de furia barbatului ei.

In a patra poveste, un capitan isi deapana amintirile despre o poveste de dragoste sfarsita trist, cu o fata inecata intr-o fantana de neamurile ei care umblau sa il jefuiasca iar el ramane in viata insa fara un ochi, in lupta cu jefuitorii.

In cea de-a cincea povestire, se face referire la ispravile unui haiduc, care a rapit sotia unui boier chiar de sub paza arnautilor, cu sustinerea hangitei care conducea pe atunci Hanul Ancutei.

A sasea poveste e relatata chiar de catre protagonist, un cioban care suferise multe nedreptati din partea unui boier. La inceput s-a retras in munti, insa apoi, cu ajutorul unui talhar cunoscut, s-a intors in satul sau si si-a facut dreptate, omorandu-l pe boier.

In a saptea poveste, un negustor ajuns la han le povesteste despre tarile necunoscute din Europa si minunile care sunt prin ele. Se vorbeste despre lucruri necunoscute la acea vreme in Moldova, cum ar fi trenul, soselele asfaltate si case supraetajate.

In penultima poveste, un orb pribeag sosit la han, le povesteste celorlalti despre un voievod care asuprea oamenii cu birurile puse. In cele din urma, cativa oameni l-au blestemat intr-o manastire si domnitorul a sfarsit tragic, fara bani si pus pe fuga, traindu-si ultimele zile ca un pribeag in paduri.

In ultima poveste, un fantanar le povesteste cum a reusit el sa-l impace pe un boier cu fata lui, care ameninta ca se omoara daca nu o lasa sa se casatoreasca cu baiatul pe care il iubea. In cele din urma, cu ajutorul voievodului care ii porunceste boierului sa faca fetei nunta mare cu baiatul, acestia se casatoresc si isi vad astfel implinit visul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.