Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cat de importanta este vitamina D3 pentru organism
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi si recomandari privind purificarea psiho-mentala
1.189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentatia gravidei
1.044 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa mananci pe timp de canicula
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tarhonul
880 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartofii dulci-beneficii
1.094 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Morcovul un bun cicatrizant intestinal
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recomandari anti canicula
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  13 ponturi pentru o curatenie usoara
20 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  How To Strengthen Your Nails
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Vitamina D Beneficii si recomandari

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.11.2023  Adauga la favorite 90 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vitamina D este un subiect bine cunoscut, initial fiind asociata cu rahitismul in randul copiilor si cu osteoporoza la adulti. Nivelul optim de vitamina D este asociat cu o densitate osoasa corespunzatoare, lucru benefic pentru prevenirea fracturilor si a riscului de a suferi o fractura in cazul unei caderi, cu exceptia caderilor de la inaltime. Riscurile de fractura sunt mult mai mici la persoanele cu un nivel optim de vitamina D, comparativ cu persoanele care au o insuficienta sau deficit de vitamina D. Un lucru la fel de important de retinut despre vitamina D este ca ajuta la cresterea absorbtiei intestinale a calciului.
In urma echilibrului dintre vitamina D si parathormon se regleaza cantitatea de calciu depusa in matricea osoasa. In acest fel se asigura densitatea osoasa corespunzatoare. Vitamina D actioneaza direct la nivelul nucleului din celule si poate regla numeroase gene. Dr. Nicolae Panduru, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita, exemplifica situatia in care VDR (vitamin D receptor) activeaza o serie de gene in aval, prin intermediul unei cai de semnalizare, a unui receptor. Genele activate declanseaza productia de diverse proteine, care au numeroase roluri, unul dintre aceste roluri principale fiind reglarea imunitatii de aparare impotriva infectiilor.
Diabetul zaharat de tip 1 si numeroase boli autoimune au fost legate de-a lungul timpului de deficitul de vitamina D. Vitamina D mai are un rol important in pastrarea masei musculare. Contractia musculara se realizeaza cu ajutorul calciului, necesar si in secretia de insulina. Dr. Nicolae spune ca secretia de insulina se produce la nivelul celulelor beta, prin eliberare de calciu. Din aceste motive, in momentul in care nivelul de calciu este foarte bine reglat, secretia de insulina este reglata la randul sau.
Vitamina D ajunge in organism sub forma unor precursori, dar pentru a ajunge la forma activa sufera o serie de transformari, ce depind de buna functionare a ficatului, rinichiului si de expunerea la soare. Pentru ca vitamina D care se ia din alimente sa ajunga in organism la forma necesara, organismul trebuie sa functioneze corespunzator si sa existe expunere la soare. Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatile Internationale de Endocrinologie si cei care se ocupa ca tema de cercetare si tema clinica de nivelul vitaminei D, osteoporoza si altele, au oferit diverse ghiduri pentru suplimentarea vitaminei D in functie de zona temperata, ecuatoriala sau nordica, cu o anumita cantitate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.