Morcovii sunt recunoscuti pentru bogatul continut de vitamina A, care ii transforma in adevarate alimente-medicamente contra bolilor de piele si nu numai. Profitati de calitatile lor nutritionale, caci va vor rasplati pe deplin.
Morcovul provine dintr-o ruda salbatica ce creste spontan in zonele cu clima temperata. Cel de cultura se gaseste in mai multe varietati, fiind o legurna extrem de apreciata atat pentru calitatile alimentare, cat si pentru cele curative.
Principalele virtuti
Morcovul este o excelenta sursa de betacaroten (precursor al vitaminei A). Fluidifica secretia biliara, combate anemia si este un excelent cicatrizant intestinal. De asemenea, regleaza functia digestiva.n ceea ce priveste functia hepatica, nu numai ca fluidifica bila, ci si regleaza intreaga activitate a ficatului.
O cura cu suc de morcovi permite persoanelor cu disfunctii hepatice sa amelioreze simptomele.
Dar, mai inainte de toate, morcovul este un aliment care ne furnizeaza o mare cantitate de betacaroten. Acest „principiu vitaminic" este un precursor al vitaminei A, care intervine in procesul de crestere, in fixarea mineralelor (impreuna cu vitamina D), in vederea nocturna si a culorilor, in regenerarea si intretinerea pielii si musculaturii (impreuna cu vitamina C).
Au un dublu efect: laxativ, dar si antidiareic. De asemenea, este un excelent vermifug (dar si adjuvant in completarea unui tratament mai complex, daca problema este serioasa).
Un efect deosebit impotriva constipatiei il are supa obtinuta dintr-un kilogram de morcovi necuratati de coaja, dar foarte bine spalati, fierti de doua ori intr-un litru de apa si trecuti apoi prin storcatorul de legume.
• Decoctul de morcovi, precum si aplicatiile de radacini rase sunt un tratament eficient, folosit in uz extern, in combaterea abceselor, plagilor recente, ulcerelor gambei, arsurilor si furunculelor.
• Daca suferiti de afte sau abcese ale gurii, faceti gargara de mai multe ori pe zi cu decoct caldut obtinut prin fierberea a una-doua lingurite de frunze de morcov uscate si maruntite intr-o cana cu apa.
• Infuzia dintr-o lingurita de seminte de morcovi la o ceasca de apa clocotita este un excelent stimulent aperitiv si diuretic. Are, de asemenea, efect carminativ (ajuta la expulzarea gazelor intestinale).
Compozitia (la 100 grame)
Energie (kcal) 35.0
Apa (g) 88,3
Proteine (g) 0,9
Glucide disponibile (g) 7,2
Fibre alimentare (g) 2,4
Lipide (g) 0,3
Sodiu (mg) 54,0
Potasiu (mg) 300,0
Magneziu (mg) 15,0
Fosfor (mg) 33,0
Calciu (mg) 34,0
Caroten (mcg) 11500,0
Vitamina C (mg) 8,0
Vitamina E (mg) 0,5
Vitamina B1 (mg) 0,08
Vitamina B2 (mg) 0,05
Vitamina B3 (mg) 0,09
Vitamina B5 (mg) 0,25
Vitamina B6 (mg) 0,15
Vitamina 89 (mcg) 19,0
Fier (mg) 0,5