Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce este endoscopia cu video-capsula?
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce inseamna, de fapt, operatia „de polipi"?
472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amorteala si durerea de la nivelul mainilor.
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografia endoscopica
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chistul renal
2.342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bobornicul
928 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asa scapi de gazele la stomac
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asa scapi de gazele la stomac
2.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Condimentele de vara sunt leacuri perfecte
424 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Condimentele de vara sunt leacuri perfecte
589 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Capsula endoscopica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.11.2023  Adauga la favorite 139 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Capsula endoscopica este o procedura relativ noua pentru sistemul medical romanesc, care presupune inghititea unei videocapsule de marimea unei pastile obisnuite de antibiotic, cu ajutorul careia se va investiga zona esofagului, a stomacului, si cel mai important a intestinului subtire. Vidoecapsula este prevazuta cu una sau doua camere video, o sursa de iluminat, o baterie, si un dispozitiv (in general o antena) care transmite undele de radiofrecventa. Undele de radiofrecventa transmise cu ajutorul antenei sunt preluate de niste senzori speciali atasati de abdomenul pacientului. La sfarsitul procedurii (care de obicei are o durata de aproximativ 24 de ore) imaginile transmise sunt downloadate intr-un computer pentru a putea fi examinate cu atentie de catre un medicul dumneavoastra specialist.

Metoda capsulei endoscopice este intrebuintata cu precadere in diagnosticarea bolilor intestinului subtire asupra caruia, datorita lungimii si pozitiei acestuia, metodele clasice s-au dovedit fie incomode, fie ineficiente. Una dintre aceste metode clasice consta in inghitirea unei solutii de sulfat de bariu pentru evidentiere, in momentul efectuarii unei radiografii cu raze X. Singura hiba pe care o are aceasta metoda este faptul ca nu poate identifica tumorile mici sau anomaliile subtile ale intestnului subtire.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general medicul specialist poate dispune inspectarea sistemului digestiv cu ajutorul capsulei endoscopice in urmatoarele situatii:
- diagnosticarea bolii Chron. Boala Chron este o inflamatie de tip cronic, ce face parte din familia bolilor inflamatorii ale intestinului (BII). Aceasta boala se manifesta numai la nivelul intestinului subtire, afectand cu precadere portiunea terminala a acestuia (ileonul).
- diagnosticarea durerilor abdominale, in momentul in care nu au putut fi descoperite cauzele in urma altor analize;
- diaree;
- diagnosticarea anemiilor, cu precadere cele prin lipsa de fier (acest tip de anemie se poate manifesta in urma unor probleme ale sistemului digestiv), sau cele care pot fi cauzate de sangerari la nivel intestinal.
- diagnosticarea angiodisplaziei, malformatie vasculara intestinala caracterizata de prezenta mai multor vase de sange in acelasi loc in peretele intestinal. Aceste vase de sange pot provoca sangerari, si prin urmare pot fi cauza anumitor tipuri de anemie;
- tumori intestinale mici, precum limfoame, tumori carcinoide, sau cancer al intestinului subtire.

PREGATIRE PACIENT

Inspectarea sistemului digestiv cu ajutorul capsulei endoscopice nu necesita pregatiri speciale. Este bine sa discutati cu medicul dumnneavoastra specialist despre modul de desfasurare al acestei proceduri, si depsre riscurile implicate. Deasemenea, este posibil ca medicul specialist sa dispuna efectuarea unei clisme, pentru a spori vizibilitatea la nivelul intestinelor.

Mai mult decat atat este bine sa va informati medicul specialist daca in istoricul dumneavoastra medical apar afectiuni precum obstructie gastriointestinala, stricturi gastrointestinale, tulburari de deglutitie, sau daca sunteti insarcinata sau aveti stimulator cardiac.. Este foarte important sa stiti ca in aceste cazuri utilizarea capsulei endoscopice nu este indicata.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea acestui test, medicul specialist va va oferi o capsula de marimea unei pastile normale de antibiotic pe care va fi nevoie sa o inghititi, apoi va va atasa la nivelul abdomenului niste senzori care au rolul de a prelua informatiile transmise de capsula endoscopica.

Durata acestui test este de aproximativ 24 de ore, timp in care capsula endoscopica traverseaza intregul sistem digestiv, furnizand imagini ale acestuia. La finalul unui ciclu normal de digestie, capsula endoscopica va fi eliminata prin defecatie.


CUM SE SIMTE TESTUL?

Aceasta procedura nu implica nici un fel de disconfort fizic sau psihic, iar acest lucru se aplica si in momentul eliminarii capsulei din organism, prin defecatie.

RISCURI

In mod normal utilizarea capsulei endoscopice nu implica riscuri sau stari de disconfort fizic sau psihic. Este posibil, ca unele persone sa se simta usor incomod datorita atasarii senzorilor pentru preluarea informatiilor in zona abdominala.

In cazuri destul de rare, daca la nivelul intestinului subtire sunt prezente zone inguste datorate fie stricturilor, fie unor tumori, exista posibilitatea blocarii capsulei endoscopice, lucru ce poate provoca o obstructie a intestinului subtire. Din acest motiv, pentru a se evita riscul unei interventii chirurgicale nedorite , la pacientii predispusi sa dezvolte asemenea conditii medicale se administreaza mai intai o alta capsula, care are capacitatea de a de dizolva singura in timp. Dupa inghitirea acelei capsule se va efectua o radiografie cu raze X pentru a se stabili zona in care s-a format strictura sau tumoarea.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorbile este necesar ca fotografiile efectuate de-a lungul sistemului digestiv, si in special al intestinului subtire sa nu releve prezenta anomaliilor, ale tumorilor sau altor conditii medicale. In orice caz, dupa descarcarea si evaluarea amanuntita a fotografiilor, medicul specialist va stabili o intalnire cu dumnneavoastra pentru a va prezenta rezultatele, si daca este cazul pentru a va prescrie un tratament.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de urmatoarele situatii:
- incapacitatea capsulei de a surprinde unele anomalii ale intestinelor datorita tranzitului rapid. In acest caz imaginile pot fi bruiate, facand imposibila interpretarea lor;
- tranzitul intestinal prea lent. In astfel de situatii exista riscul ca bateria capsulei endoscopice sa se descarce inaintea de a parcurge intreg intestinul subtire.
- examinarea fotografiilor presupune cel mai adesea multa migala, fiind ingreunata de volumul mare de imagini transmise (cateva zeci de mii de imagini).

ALTE INFORMATII

Este bine ca inainte de efectuarea propriu-zisa a testului sa vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist in legatura cu orice nelamurire legata de metoda folosita in cazul capsulei endoscopice, precum si despre riscurile pe care acesta le implica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.