Conform specialistilor, consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni cu mare incidenta in randul populatiei in ultimii ani – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare si neoplaziile. Asa ca fie la micul dejun, fie ca gustare, cerealele integrale sunt o alegere sanatoasa!
Ce sunt cerealele integrale?
Cerealele integrale cuprind intreaga parte comestibila a cerealelor drept pentru care sunt o sursa bogata de fibre, antioxidanti, vitamine, minerale, carbohidrati complecsi si fitonutrienti.
"Cerealele integrale constituie o sursa buna de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic si au o contributie majora, prin aportul vitaminelor si mineralelor pe care le contin, la mentinerea unui echilibru nutritional", explica Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Iata care sunt beneficiile consumului zilnic de cereale integrale:
Previn obezitatea
Studiile clinice arata ca persoanele care consuma zilnic alimente ce contin cereale integrale, ca parte a unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos, au o probabilitate mai mica de a inregistra in timp cresteri in greutate, iar incidenta obezitatii in randul celor care consuma trei sau mai multe portii de cereale integrale pe zi este mai scazuta.
Previn bolile cardiovasculare
Continutul bogat in fibre ajuta la mentinerea unui nivel scazut de colesterol, de glicemie si insulina, imbunatateste functionarea vaselor de sange si reduce inflamatiile din sistemul circulator.
„Studiile epidemiologice au demonstrat ca cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului si, prin urmare, la scaderea cu 27-37% a riscului de evenimente coronariene atat la barbati cat si la femei", completeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Previn diabetul zaharat
Consumul de cereale integrale este inclus in recomandarile pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 portii de cereale integrale zilnic riscul de aparitie a obezitatii este redus cu 21 - 27% si, in plus, aportul de cereale integrale este asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
...si neoplaziile
Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum si a cancerului de san. Cerealele integrale realizeaza absorbtia unor substante toxice sau cu potential carcinogenetic, existand o corelatie inversa intre aportul de fibre si aparitia neoplasmului de san.