Poveste de iubire, putere si dispret
Raisa Gorbaciova, o prima doamna atipica
Raisa Maximovna Gorbaciova s-a nascut pe 5 ianuarie 1932 in orasul Rubtsovsk din regiunea Altai din Siberia, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai inginerului feroviar Maxim Andreievici Titarenko, nascut in orasul Cernihiv din Ucraina, si ai Alexandrei Petrovna Porada.
Raisa si-a petrecut copilaria in Muntii Ural si l-a cunoscut pe viitorul ei sot in timp ce studia filosofia la Moscova. Tanara a obtinut o diploma la Institutul Pedagogic si a predat pentru scurt timp la universitate.
In septembrie 1953, s-a casatorit cu Mihail Gorbaciov, apoi cuplul s-a mutat in regiunea Stavropol din sudul Rusiei, unde a predat filosofia marxist-leninista si si-a sustinut teza de doctorat, o cercetare sociologica despre viata oamenilor care lucrau in colhozuri. Patru ani mai tarziu a venit pe lume singurul copil al familiei, Irina Mihailovna, iar cand Mihail Gorbaciov a ajuns la Moscova ca oficial al Partidului Comunist, Raisa a devenit lector la Universitatea de Stat, dar si-a parasit postul in momentul in care sotul ei a fost ales secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, in 1985.
Aparitiile publice alaturi de sotul ei, ca prima doamna a Rusiei sovietice, au fost un element inedit pentru regimurile din Europa de est, Raisa fiind una dintre putinele sotii ale liderilor comunisti care a avut un profil public atat de vizibil.
Pe 1 iunie 1990, Gorbaciova a insotit-o pe prima doamna a Statelor Unite, Barbara Bush, intr-o vizita la Wellesley College din Massachusetts, unde a tinut un discurs despre rolul femeilor in societatea moderna. Toate televiziunile americane au transmis evenimentul in direct, iar popularitatea ei a atins cote greu de imaginat pentru statutul pe care il avea.
Tentativa de lovitura de stat din august 1991, urmata de cele trei zile de arest la domiciliu, cand Raisa a stat alaturi de sotul ei intr-o dacea din Crimeea, demisia lui Mihail Gorbaciov din rolul de secretar general al PCUS, urmata, in decembrie 1991, de demisia lui din functia de presedinte al URSS au afectat-o grav pe prima doamna, care a suferit in acele zile un accident vascular cerebral.
In 1997, sotia lui Mihail Gorbaciov a infiintat Clubul Raisa Maximovna pentru a incuraja participarea femeilor la viata politica si a avut un rol major in democratizarea vietii politice in fosta Uniune Sovietica.
Organizatia a reunit persoane marcante din punct de vedere cultural si academic, personalitati publice si jurnalisti si a elaborat o serie de planuri pentru combaterea violentei in societate si in familie, a inegalitatii de gen si a altor probleme sociale acute.
In iulie 1999, Raisa a fost diagnosticata cu leucemie de medicii de la Institutul de Hematologie RAMS, la scurt timp a calatorit impreuna cu sotul si fiica ei la Munster, in Germania, unde a inceput un tratament la clinica medicala a Spitalului Universitar din oras sub supravegherea profesorului Thomas Buechner. Dupa doua luni, pe 20 septembrie, Raisa Gorbaciova a incetat din viata la varsta de 67 de ani. Ramasitele ei au fost repatriate in Rusia, fosta prima doamna fiind inmormantata la Cimitirul Novodevichy din Moscova.
Presa straina a publicat frecvent articole legate de cea care a fost supranumita “Red First Lady", scriind ca ii placeau bijuteriile si moda haute-couture si ca nu ezita sa apeleze la creatori de moda renumiti, cum ar fi Pierre Cardin sau Yves Saint-Laurent, al carui parfum “Opium" il aprecia in mod deosebit. Raisa a fost cea care a insistat pentru lansarea revistei germane “Burda" in limba rusa si organizarea, in 1986, a unei prezentari Yves Saint-Laurent la Moscova. “Tarina rosie" a sedus Occidentul, dar se pare ca a atras invidia membrilor nomenclaturii sovietice, care nu au apreciat deloc gustul ei pentru lux si au criticat-o pentru capriciile de vedeta.
Preluat de la Dosare secrete