Inceputurile toaletei
Din Grecia antica in Pakistan, constructorii au gasit modalitati ingenioase de a pompa apa in orase si de a-i da drumul in toaleta. Cele mai bine cunoscute se afla in palatul Knossos, din insula Creta. Erau toalete minunate, cu locuri de marmura, rezervoare si sisteme ingenioase de a trage apa. Dar campionii fara egal ai toaletelor antice trebuie sa fi fost romanii. Roma s-a intemeiat pe reteaua de alimentare cu apa si pe capacitatea de a elimina deseurile evitand poluarea. Romanii din clasa de mijloc isi puteau conecta baia privata la reteaua publica de canalizare dezvoltata de Roma, iar deseurile erau duse la instalatia de evacuare a apelor reziduale.
Totusi majoritatea nu aveau toaleta acasa, optand pentru o experienta sociala. 144 de bai publice existau la Roma in 315 e.n. Existau locuri comune, unde apa se scurgea printr-un jgheab. Erau la fel de sociali si in baile publice. Stateau unul langa altul si discutau in timp ce isi faceau nevoile.
In perioada de apogeu, 420 km de apeducte aduceau atata apa la Roma, incat pana si romanii din clasa muncitoare aveau 65 l de apa zilnic. Dar cu atata apa si atatea reziduuri au venit probleme fatale.
Cand oamenii au inceput sa foloseasca apa la transportul deseurilor, in loc sa o foloseasca pentru spalat si baut, au inceput problemele. Daca arunci deseuri umane in amonte si bei apa in aval, e o problema. Toaleta avea sa aiba efecte fatale.
Toaleta de azi e un dispozitiv uluitor de simplu: un rezervor, un vas, un sifon, o supapa a rezervorului si o supapa de umplere. Impreuna, realizeaza o operatie simpla si curata. Cum a contribuit aceasta minune la o criza ce aproape a distrus civilizatia occidentala?