Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Insulele Rock
2.037 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DOCUMENTAR: Vieti de Praf si Pulbere
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mariana Trench-pe fundul cel mai adanc
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce Finlanda si Danemarca sunt mai fericite decat SUA
280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cautare si salvare maritima - Documentar
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Danemarca
1.281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar Manastirile din Moldova
647 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierdut pe viata - Documentar subtitrat in romana
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Avanpost Romania, un documentar de Alina Grigore
533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Pacific
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Insulele Feroe-documentar

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.07.2023  Adauga la favorite 150 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria timpurie a Insulelor Feroe este foarte clara. Conform Faereyinga Saga, emigrantii care au parasit Norvegia pentru a scapa de tirania lui Harald I al Norvegiei, au sosit pe insule in jurul inceputului secolului IX. In secolul XI, Sigmund, a carui familie inflorise in insulele sudice, dar care fusese aproape exterminata de invadatorii din insulele nordice, a fost trimis din Norvegia, de unde scapase, sa puna insulele sub puterea lui Olaf Tryggvason, regele Norvegiei. El a introdus crestinismul si, desi a fost ucis ulterior, suprematia norvegiana s-a mentinut. Controlul norvegian asupra insulelor a continuat pana in 1380, cand Norvegia a intrat intr-o uniune cu Danemarca, care, gradat, a evoluat intr-o dubla monarhie Danemarca–Norvegia. Reforma a atins Insulele Feroe in 1538. Cand Norvegia a fost despartita de Danemarca prin Tratatul de la Kiel in 1814, Danemarca a retinut posesia Insulelor Feroe.

Monopolul comercial peste Insulele Feroe a fost abolit in 1856. De atunci, tara s-a dezvoltat inspre o natiune de pescari moderni, cu propria sa flota. Trezirea nationala din 1888 s-a bazat intai pe lupta pentru limba feroeza, dar dupa 1906 a avut o orientare mai mult politica, dupa fondarea partidelor politice ale Insulelor Feroe.

Pe 12 aprilie 1940, Insulele Feroe au fost ocupate de trupele britanice, dupa invazia Danemarcei de catre Germania Nazista. Aceasta actiune a fost luata pentru a preveni o posibila ocupare germana a insulelor, care ar fi avut consecinte foarte grave in cursul Bataliei Atlanticului. In 1942–43, inginerii regali britanici au construit singurul aeroport din Insulele Feroe, Aeroportul Vagar. Controlul asupra insulelor a fost inapoiat Danemarcei dupa razboi, dar in 1948 a fost implementat un regim de legi care asigurau un grad mare de autonomie locala. Insulele Feroe au refuzat sa se alature Danemarcei in intrarea in Comunitatea Europeana (acum Uniunea Europeana) in 1973. Insulele au avut dificultati economice considerabile dupa prabusirea industriei pescuitului in anii 1990, dar de atunci s-au facut eforturi pentru diversificarea economiei. Suportul crescut pentru independenta este acum obiectivul guvernului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.