Acest mic animal carnivor pare a fi nimic altceva decat rezultatul ciudat al imperecherii dintre un bursuc si o femela de raton. De fapt, ca sa continui in aceeasi nota umoristica, cainelui enot i se mai spune si "bursuc cu barba"... Cu toate acestea, enotul nu este nici raton, nici bursuc, ci, in ciuda infatisarii sale destul de bizare, este o specie de caine salbatic din aceeasi familie cu lupul, vulpea, sacalul sau coiotul.
Animal de talie mica (nu depaseste 10 kilograme in greutate), cu un corp bondoc si indesat, picioare scurte, are o blana lunga si zburlita, colorata in nuante de cenusiu, galbui si negru.
Sub gat si in regiunea obrajilor, blana este mai lunga, lasand impresia ca animalul poarta un fel de favoriti ("barba").
Este printre animalele cel mai recent aparute in fauna Romaniei. Prima semnalare oficiala dateaza din anul 1951, cand primul enot a fost capturat la doar 40 kilometri de Bucuresti, undeva prin judetul Ialomita. Animal originar din Siberia orientala, cainele enot a fost introdus in partea europeana a URSS, sovieticii vanandu-l pentru blana sa.
Numai ca acest animal omnivor si descurcaret a cucerit rapid Batranul Continent.
La noi in tara, incepusera sa fie vanati in locuri diverse, enotul patrunzand, initial, in judetele din nord-estul tarii (Maramures, Suceava, Iasi, Galati, Vaslui). Aventura sa romaneasca a continuat - nestingherita de vanatoare -, cativa indivizi fiind impuscati in judetul Brasov, pentru ca in anul 1974 sa fie semnalat si in judetul Caras-Severin.
Astazi, adevaratul "cartier general" al acestui animal simpatic si adaptabil il constituie Delta Dunarii, unde sunt impuscate cele mai multe exemplare.