Ingrediente (pt 8-9 buc):
• 600 g faina tip 000 sau 480 pentru cozonac
• Plus inca 100 g pentru framantat
• 100 g zahar
• 24 g zahar vanilat (3 pliculete)
• 10 g sare
• 370 g de lapte 3.5% grasime
• 100 g unt min 80% grasime
• 2 galbenusuri
• 2 ml esenta de vanilie
• Coaja rasa fin de la o portocala mare, netratata
• 35 g de drojdie proaspata
• 1 ou pentru uns
• 100 g miere
• 100 - 150 g de nuca macinata
Punem 600 g faina intr-un castron si in ea amestecam zaharul, zaharul vanilat si sarea.
In recipientul cu lapte adaugam untul gras, si incalzim pana lichidul devine caldut (nu fierbinte!) si untul se topeste. In continuare adaugam cele doua galbenusuri, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie si drojdia. Omogenizam totul si turnam peste faina.
Amestecam pana se prinde aluatul, apoi scoatem pe masa si framantam, adaugand extra faina dupa nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat moale si putin lipicios, dar lucrabil. Eu spre exemplu am mai adaugat 60 g de faina, dar voi, s-ar putea sa aveti nevoie de mai multa sau mai putina.
Framantati aluatul sarguincios, 20 de minute sau pana cand devine neted la suprafata si elastic. Daca va deranjeaza ca se lipeste putin de maini, gresati masa si mainile cu cateva picaturi de ulei in timp ce lucrati.
Transferati aluatul in bolul uns cu putin ulei, acoperiti cu folie de plastic si lasati la dospit 45 -60 min.
Voi imparti acest minunat aluat de mucenici moldovenesti in doua jumatati. Voi coace o parte in Airfryerul meu Cosori Premium, o parte in cuptorul electric, apoi vom compara rezultatele.
Scoatem cosul aparatului si-l gresam cu putin ulei. Idem cu o tava de cuptor de 15X30 cm.
Asadar aplatizam bucata de aluat si o impartim in 9 panglici lungi (80 g fiecare). Le transferam pe un suport uns cu ulei si le acoperim cu o folie de plastic ca sa nu se usuce cat timp lucram.
Intindem fiecare panglica de aluat, intr-o sfoara lunga. Este mult mai usor sa intindem cand plecam de la o panglica si nu de la o bucata rotunda de aluat. Impletim sfoara in doua, apoi ii unim capetele pentru a forma un covrigel. Doi covrigei formeaza un mucenic. Asezam in cos si acoperim cu folie de plastic pana ii lucram si pe ceilalti. Procedam la fel pentru toate panglicile.
Lasam la dospit.
Procedam identic si cu ceilalti mucenici pentru cuptor. Ii asezam in tava, acoperim cu folie si lasam la dospit.
Dospirea dureaza cca 45 - 60 min.
Ungem cu ou batut, introducem cosul in Airfryerul Cosori, setam programul de prajitura, adica 150 de grade si un timp de 20 de minute. Pornim programul si-l lasam sa functioneze. Fara nicio preincalzire.
La sfarsitul celor 20 de minute, cu o scobitoare introdusa in centru verificam daca mucenicii sunt copti. Daca vi se pare ca nu sunt copti le mai dati 3 minute. La mine nu este cazul.
Intoarcem mucenicii cu susul in jos, ii returnam in aparat si mai setam inca 5 minute, ca sa rumenim si baza. In airfryer, majoritatea preparatelor trebuiesc intoarse.
Pentru mucenicii pregatiti in cuptorul electric am folosit aceste setari:
Temperatura : 175 de grade Celsius, caldura sus si jos fara ventilatie.
Preincalzire: 12 minute
Timp de coacere: 30 de minute.
Comparand cele doua vedem ca airfryerul a functionat cu 17 minute mai putin, la o temperatura cu 25 de grade mai mica. Asadar, daca nu trebuie sa preparam cantitati mari de mancare, este mai avantajos ca timp si consum de curent electric sa folosim airfryerul Cosori, nu cuptorul electric.
Pentru ca aluatul este unul foarte moale, va sfatuiesc sa nu insiropati acesti mucenici moldovenesti. Unsi cu miere si presarati cu nuca sunt perfecti. Daca doriti neaparat sa-I insiropati, puteti incerca un sirop simplu din 100 g de miere, amestecat cu 200 ml de apa calduta, putina coaja rasa fin de portocala si eventual putin suc de portocala!