Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Invata sa calculezi vibratia numelui primit la botez
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Kenny Rogers
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Dumitru Farcas (
656 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Universitatii (Romania 1991) Istoric / 70 minute
1.344 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Cum s-a nascut numele de Bucuresti
767 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfiintii inchisorilor -- Nicolae Steinhardt
942 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul din Ierusalim
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezastru rosu
553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nichita Stanescu
798 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Aretha Franklin
585 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

In memoriam Doina Botez

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.02.2023  Adauga la favorite 165 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Artistul plastic Doina Botez, cu o bogata activitate profesionala si numeroase expozitii personale in prestigioase spatii publice si galerii private din intreaga lume, s-a stins din viata, duminica, 26 februarie, la varsta de 72 de ani.
Anuntul a fost facut pe pagina pe pagina de Facebook a Academia di Romania in Roma.

Nascuta in Bucuresti, in 1951, Doina Botez a absolvit Facultatea de Arte Plastice in 1975, cu bursa de merit “Ion Andreescu" castigata in 1974, la Institutul Universitar “Nicolae Grigorescu" din Bucuresti.

In prima parte a carierei sale s-a dedicat ilustratiei de carte, mai ales pentru copii, pe langa pictura si grafica, si a ocupat functia de scenograf al casei cinematografice romanesti de desene animate Animafilm.

Incepand din 1974, participa la expozitiile colective organizate de Ordinul Artistilor din Romania, iar in 1984 primeste o bursa de studiu in Italia, in cadrul acordului cultural italo-roman. Reuseste sa exprime in opera sa si unele aspecte tragice ale dictaturii, pana la avertismentele primite din partea regimului comunist pentru ilustratiile versurilor poetei disidente Ana Blandiana.

In noiembrie 1989, cu doar o luna inainte de caderea regimului comunist, pleaca in Italia cu inima plina de vise si sperante, unde ramane timp de mai bine de trei decenii. De atunci a lucrat la Roma, dedicandu-se exclusiv picturii si graficii.

In ianuarie 1996, la invitatia Guvernului Roman, cu ocazia expozitiei “Monumenta Romaniae Vaticana", realizeaza o interpretare a “Madonna Rumena" ca dar pentru Sfintia Sa Ioan Paul al II-lea.

Ultima expozitie personala la Bucuresti, „Alchimii afective" a avut loc pe 20 noiembrie 2014, la Galeria Romana, si a fost prezentata de criticul literar Dan C. Mihailescu.

Atunci, Doina Botez a marturisit ca nu ar putea trai fara arta si iata ca, acum, continua sa fiinteze prin si datorita ei.

Doina Botez: „Nu as putea sa traiesc fara cultura. Fara sa citesc o carte, fara sa vad o imagine. E si deformatia structurii mele umaniste, sa zicem. Cred ca omul devine mai bun, mai intelegator, pricepe mai mult, fiecare imagine e o fereastra. Orice lume in plus cunosti, de fapt, capeti o experienta care te face sa intelegi mai bine totul".

Dar dincolo de artist, omul Doina Botez a fost o interpreta rafinata a valorilor civile si umane la care spera ca se va „ancora viitorul".

A transpus aceste valori si in operele sale drept un angajament moral, intelectual si social de a lupta impotriva tuturor formelor dictatoriale, pentru salvarea „oamenilor de santajul si violenta care duc la uitarea resemnarii".

„Doina Botez a zburat acum mai sus, in timp ce noi ramanem aici, jos, spectatori muti ai zborului ei, pastratori ai memoriei si plini de caldura si liniile fermecatoare ale tablourilor ei", se spune in mesajul postat pe pagina Academia di Romania in Roma.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.