Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Templul lui Solomon -Misterul Ierusalimului:
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Ierusalimului: Templul lui Solomon |
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim,aici a inceput istoria crestinismului
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim, orasul celor trei religii
884 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Faimoaselr prajituri din Ierusalim
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Templul lui Karnak
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania te iubesc Ierusalim in asteptarea pacii
600 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Sobolanilor, Bikaner - India
990 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Duminica Floriilor - Intrarea Domnului in Ierusalim
644 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapte minuni ale lumii budiste
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Templul din Ierusalim

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.11.2022  Adauga la favorite 204 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Templul din Ierusalim este o constructie impozanta, cu un perimetru de aproximativ 1500 m, reconstruit sub regele Irod cel Mare, si apoi distrus de romani in anul 70 d. Hr.
Templul reprezenta epicentrul vietii religioase a poporului evreu. In fiecare zi se aduceau jertfe, se faceau rugaciuni si ritualuri. Macar o data pe an, in perioada pastilor evreilor, credinciosii veneau in pelerinaj din toata Tara Sfanta; cu aceasta ocazie se jertfea mielul pascal care mai apoi era consumat acasa.
In timpul vietii Sale pamantesti, Iisus a practicat si aprobat ritualurile cultuale de la Templul din Ierusalim, dar a condamnat formalismul si ipocrizia care cuprindeau uneori aceste practici (Matei 5, 23 s.u.; 12, 2-7; 23, 16-22; Luca 2, 20-50). El cere ucenicilor sai evrei sa respecte Templul (Matei 21, 12-17; Marcu 11, 11-17; Luca 19, 45 s.u.), dar anunta in acelasi timp apropiata sa distrugere (Mt 23, 38 s.u.; 24, 2; 26, 60 s.u.; 27, 39 s.u.). La moartea Sa pe cruce catapeteasma Templului se rupe in doua si Templul isi pierde caracterul sau sacru (Matei 27, 51; Marcu 15, 38; Luca 23, 45).

Credinciosii crestini au vazut in Iisus Hristos adevaratul Templu, templul trupului care se reconstituie la inviere si care devine adevaratul loc de cult
Dupa ce ucenicii evrei au frecventat un timp Templul (Fapte 2, 46; 3, 1-11; 21, 26), crestinii din evrei si din pagani au considerat ca Biserica (in sensul de comunitate locala) este adevaratul Templu, avand ca piatra de temelie pe Hristos (I Corinteni 3, 16 s.u.; II Corinteni 6, 16-18; "piatra cea din capul unghiului fiind insusi Iisus Hristos" - Efeseni 2, 20).

Fiecare crestin este templu al lui Dumnezeu (I Cor. 3, 17) sau templu al Duhului Sfant (I Cor. 6, 19), piatra a templului nefacut de mana omeneasca despre care au vorbit proorocii (Isaia 66, 1 s.u.; Fapte 7, 49-51; 17, 24).

Imaginea Bisericii ca adevarat templu avand ca temelie pe Hristos este preluata de literatura crestina timpurie, cum ar fi in Pastorul lui Herma (vedenia a 3-a, a turnului).

La randul lui, sfantul Marcu Ascetul preia imaginea templului, ca sa vorbeasca despre omul botezat: "Templul este lacasul sfant al sufletului si al trupului si este zidit de Dumnezeu. Altarul este masa nadejdii asezata in acest templu. Pe ea se aduce de catre minte si se jertfeste gandul cel intai nascut al fiecarei intamplari ca un animal intai nascut adus ca jertfa de ispasire… Acest templu are si el un loc tainic in partea dinauntru a catapetesmei. Acolo a intrat Iisus ca Inaintemergator, locuind de la Botez in noi… Acest loc este incaperea cea mai dinauntru care deschizandu-se, arhiereul ceresc primeste gandurile intai nascute ale mintii si le mistuie in focul dumnezeiesc de care spune ca a venit sa-l arunce de pe pamant." (Sfantul Marcu Ascetul, "Raspuns acelora care se indoiesc despre Dumnezeiescul Botez", Filocalia I, p. 283).
Arhitectura bisericilor crestine reia intr-o anumita masura arhitectura Templului din Ierusalim, cu structura ei: pronaos, naos, altar cu sfanta masa.
In 25 decembrie 2011 s-a anuntat gasirea unui mic sigiliu de lut sub Orasul Vechi din Ierusalim. Pe sigiliu sunt scrise doua cuvinte in aramaica care se talmacesc:,,pur pentru Domnul". Sigiliul era folosit pentru a aproba un obiect folosit in cadrul unui ritual, cum ar fi uleiul sau un animal sacrificat. ,,Sigiliul este prima dovada arheologica legata de practicile rituale din templu", a spus arheologul Reich, de la Universitatea din Haifa. In plus, el este primul sigiliu scris din a perioada sec I i.e.n-70 e.n (an in care romanii au distrus templul din Ierusalim). Sigiliul a fost descoperit in cursul unor sapaturi desfasurate de arheologi apartinand Israel Antiquities Authority. Este printre putinele artefacte legate de Templu. Sigiliul a fost gasit chiar langa Templu.Sigilii similare sunt mentionate in Misna (Tractate Shekalim 5:1-5): Oricine cere libatii, va merge la Yohanan, care este responsabil de sigilii si ii va da (suma potrivita) de bani si va primi in schimb un sigiliu. El va merge apoi la Ahiyah, care este responsabil cu libatiile, ii va da lui sigiliu si va primi libatiile de la el.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.