Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mamaliga, la fel de eficienta ca un medicament.
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lasat de fumat - ce tratamente exista?
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai ieftin medicament
281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Remediu natural de acasa pentru vene varicoase
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cafeaua ca medicament
624 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Remediu natural pentru colesterol si trigliceride:
211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  FIBRILATIE ATRIALA: 5 simptome + Tratament Explicat
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aspirina
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fara antibiotice in durerile in gat,infectiile urinare
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ridichile, cel mai bun medicament de primavara
1.075 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

5-Mamaliga, la fel de eficienta ca un medicament

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.02.2023  Adauga la favorite 135 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mamaliga este un aliment destul de des intalnit in meniul oricarui roman. Banala mancare poate deveni un medicament folositor in tratarea racelilor si a pietrelor la fiere.

Malaiul este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti „prietenul intestinului subtire". Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave. Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa, hraneste organismul si curata intestinele.

Sustine ficatul si intestinele

Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor.

Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. In boabele de porumb au fost descoperite substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului.

Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice, doar in proportie de 22%-28%. Ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi, care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxificant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Scade cu 60% riscul de probleme psihice

Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.

Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele cercetarilor romanesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa romanilor) arata ca 9% dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate.

Cataplasmele, panaceu universal

Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala se pun pe o tabla incinsa doua linguri cu malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. In plus, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi va veti simti infinit mai bine.

In popor, unul dintre adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga romaneasca. Se lasa sa se raceasca, atat cat poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor, pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.
De folos in gastrita hiperacida si ulcer

Mamaliguta e utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala si hepatita.

Turta, terci si bulz
Malaiul se poate prepara in multe feluri: turta in spuza, malai in test (malaias), malai in tava, terci, pasat, bulz, chitac sau cocartau. Porumbul ca atare se mai mananca si fiert (in oala), fript (la spuza) sau facut floricele (la tigaie). Mamaliga e si ea de doua feluri: pripita si fiarta.

Cea pripita se prepara punand malai putin cate putin in apa sarata fierbinte, asa incat mamaliga sa fiarba in mod egal toata. Fierberea dureaza mai putin decat la cea vartoasa. In acest caz, malaiul se pune tot dintr-o data in apa sarata, se lasa sa fiarba pana incearca de mai multe ori sa dea in foc, ca laptele. Atunci se sparge cu facaletul. La sate, mamaliga vartoasa nu se taie cu cutitul, ci cu sfoara. Terciul de malai nu e altceva decat mamaliga pe jumatate lichida, pe care o mancau copiii cu placere cu felii de branza sau cu zeama de prune. Pasatul este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare si mai tare. Cocolosul sau bulzul se face din branza invelita in mamaliga si coapta apoi pe carbuni. In unele locuri, malaiul se amesteca impreuna cu dovleac fiert.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.