Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Vikingii din Groenlanda -
382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingii din Groenlanda
282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingii din Groenlanda
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingii. Calatorie spre noi lumi
422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legendele nespuse ale femeilor vikingi
229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Marea Britanie anglo-saxona?
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingii istorie, mit si realitate
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legenda vascului
794 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ESCHIMOSII
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucataria ruseasca
1.262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Vikingii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.10.2022  Adauga la favorite 140 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In vremuri indepartate, vikingii au fost cei mai temuti razboinici din Europa, cunoscuti pentru indarjirea, curajul si cruzimea lor. De 1.200 de ani, sunt faimosi pentru setea lor de sange, pentru barbarie, iar cronicile vorbesc despre un popor pagan, care calca totul in picioare.

Dar este acesata adevarul? Oamenii de stiinta si istoricii intervievati in acest film documentar scot la iveala o fata nevazuta a acestui popor scandinav, care va schimba pentru totdeauna perceptia noastra asupra lor. Cercetatorii si arheologii incep sa descopere despre vikingi ca foloseau o tehnologie ultramoderna pentru a construi faimoasele nave cu care cutreierau marile si oceanele lumii.

Se pare ca scandinavii nu au fost o societate primitiva, ci dimpotriva, una foarte complexa. Afla din acest film documentar secretele din spatele victoriilor acestui popor din Peninsula Scandinava, tehnologia de mult uitata a armelor vikingilor.

Cunostintele noastre despre arme si armuri din epoca vikingilor se bazeaza pe descoperirile arheologice relativ rare, reprezentarea in imagini, si intr-o anumita masura cu privire la legendele din saga nordica si legile nordice inregistrate in secolul al XIII-lea. Conform obiceiului, toti oamenii liberi nordici au fost nevoiti sa aiba arme proprii si le-a fost permis sa le poarte tot timpul. Aceste arme identificau statutul social al unui viking: un viking bogat ar avea un ansamblu complet de un coif, scut, camasa de zale si sabia. Un viking tipic ar fi avut mai probabil pentru a lupta o sulita , scut si un pumnal. Arcurile au fost utilizate in etapele de deschidere de lupte pe uscat si pe mare, dar ele tind sa fie considerate mai putin "onorabile" decat luptele corp-la-corp. Vikingii au fost relativ neobisnuiti pentru perioada in utilizarea lor de topoare ca arma principala in batalie. Huscarlii, Garda de elita al Regelui Knut (si mai tarziu regele Harold al II-lea) erau inarmati cu topoare , scuturi si casti de protectie de metal usoare. In lupta vikingii se crede ca s-au angajat in stilul dezordonat de lupte frenetice si furioase, fiind atat de curajosi ca au fost numiti bersekeri . Aceea stare mentala ar fi avut proprietati psihoactive provocate de ciupercile halucinogene consumate sau cantitati masive de alcool.
Conform izvoarelor runice si celor arheologice, vikingii credeau in mai multi zei.Ei credeau ca lumea este de fapt un stejar denumit Yggdrasil care cuprinde 9 lumi (planete). Asgard era taramul zeilor cunoscuti drept Aesir, iar Walhalla era sala de petreceri unde intrau razboinicii vikingi de dupa moarte pentru a celebra si sarbatori pe nesaturate.
Regele zeilor era Odin si conducatorul Asgardului, care si-a sacrificat ochiul pentru a obtine cunostiinte.Corbul era simbolul sau caci reprezenta "ochiul si urechile" sale.
Thor era fiul lui Odin si zeul cerului.El guverna tunetele, fulgerele, vanturile si furtunile cu ciocanul sau.
Freyr-zeul ploii, soarelui, recoltelor si fertilitatii.
Frigg-sotia lui Odin si regina Asgardului.Era zeita maternala.
Baldur - zeul luminii, al bucuriei, al puritatii, al frumusetii si al inocentei.Datorita maretiei si frumusetii lui, toate fortele naturii au hotarat sa nu il raneasca, in afara de vasc. Diabolicul zeu Loki s-a folosit de aceasta slabiciune si el l-a omorat pe Baldur.
Loki-zeul focului, magiei si al metamorfozei.
Walkirii-creaturi inaripate care aduceau sufletele razboinicilor morti in Valhalla.

Migdardul era considerat ca fiind taramaul oamenilor, care a fost construita din trupul gigantului primordial, Ymir si este inconjurat de un ocean imposibil de strabatut, in care traieste sarpele Jormungand. Helheim era cea de-a noua lume si reprezenta infernul, unde sufletele vikingilor care n-au murit eroic se duceau acolo.

Vikingii credeau ca lumea are si un inceput si un sfarsit, pe care il numeau Ragnarok.Credeau ca sfarsitul va veni atunci cand va veni o era glaciara, cand fiara Fenris il va inghiti pe Odin si sarpele Jormungand il va ucide pe Thor.Se spune ca dupa Ragnarok un nou pamant va rasari, verde, frumos si imbelsugat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.