Porto (portugheza ['poɾtu]), este capitala districtului omonim din Portugalia. Cu o populatie de circa 237.000, orasul este al treilea din tara dupa Lisabona si orasul vecin Vila Nova de Gaia. Cu cei aproximativ 1.290.000[1]de locuitori in zona metropolitana, este pe locul doi la nivel national. Este situat in nordul tarii, la nord de raul Douro, aproape de coasta Oceanului Atlantic. Tara si vinul de Porto (Vinho do Porto) si-au luat numele de la orasul Porto. Locuitorii Porto-ului si-au spus tripeiros, nume care este in uz si astazi.
Referintele istorice merg pana in secolul V, pe timpul Imperiului Roman. In perioada de dinaintea formarii Portugaliei era numit Portus Cale - Portul lui Cale. Regiunea inconjuratoare a fost numita de aceea Condado Portucalense. Aceata regiune a devenit regatul independent al Portugaliei, care s-a extins de alungul timpului pana la frontierele actuale. Orasul a fost de asemena scena mariajului dintre Joao I si Ecaterina de Lancaster, simbolizand alianta militara ce a durat mult timp dintre Portugalia si Anglia, care era cand respectata, cand nu.
Unul dintre produsele Portugaliei apreciate la nivel mondial este Vinul de Porto. Numele sau vine de la faptul ca statea inchis in pivnitele din orasul-sora al Porto-ului, Vila Nova de Gaia, cel de peste rau.
Arhitectul italian Nicolau Nasoni a desenat un turn care a fost construit in zonele centrale ale orasului, devenind pictograma sa: Torre dos Clerigos.
Intre secolul XVIII si secolul XIX orasul a devenit un centru industrial important crescand vazand cu ochii. Un pod de otel de doua etaje (Ludovic I) si un pod feroviar (Ponte de D. Maria Pia), au fost construite amandoua de arhitectul Gustave Eiffel, la fel cu gara (considerata a fi una dintre cele mai frumoase din Europa). Bursa si universitate au fost de asemenea create intre timp. O retea de tramvaie in continua de dezvoltare a fost creata in oras, dar in zilele noastre doar o linie a mai ramas, care merge prin rau si pe tarmul marii, in special in scopuri turistice. In secolul XX alte poduri au fost construite, ca si Arrabida. Apoi a venit S. Joao, inlocuitorul lui Maria Pia, Freixo, pentru a completa Luis I, si mai recent, Infante pentru a inlocui al doilea nivel al lui Luis I.
Cel mai vechi ziar portughez (Jornal de Noticias) este de asemenea din acest oras si cladirea in care este relizat (care are acelasi nume cu periodicul), este una dintre cele mai inalte ale orasului. Cea mai importanta editura portugheza, Porto Editora, este de asemenea din acest oras. Dictionarele sale sunt considerate cele mai bune.
Bursa orasului (Bolsa do Porto) a fuzionat cu cea din Lisabona, original Bolsa de Valores de Lisboa, care a fuzionat mai tarziu cu Euronext, impreuna cu Amsterdam, Bruxelles, LIFFE si Paris.
De curand (1996), centrul istoric (care dateaza din Evul Mediu) a intrat in patrimoniul cultural mondial UNESCO. In 2001 Porto a impartit titlul de capitala culturala europeana impreuna cu orasul olandez Rotterdam). In prezent cel mai important proiect de dezvoltare este metroul sau. Este cel mai scump proiect in constructia publica din Europa, in principal din cauza solului orasului, care este extrem de complex, din perspectiva tehnica. O consecinta este constructia unui nou pod, pentru trafic, si dedicarea podului Ludovic I metroului.