Un pancreas sanatos produce enzimele corecte, in cantitatile corecte si la momentele potrivite, pentru a digera alimentele pe care le consumam. Cand o ia pe aratura si nu-si face treaba asa cum trebuie si nu secreta enzimele de care organismul are nevoie pentru a descompune si absorbi nutrientii (amidon, proteine, graaimi si chiar unele vitamine), se zice ca persoana sufera de insuficienta pancreatica exocrina. Asta n-ar fi chiar o tragedie, pentru ca exista o gramada de medicamente care reprezinta o sursa alternativa de enzime care sa ajute la digerarea alimentelor in mod corect. Ca uite asa au noroc si unele organe, sa le faca altcineva treaba... Dar nu te lasa si tu numai in baza lor, fie-ti mila de tine si incearca sa mai reduci grasimile din dieta. Spre binele tau zic.
Principalul simptom al insuficientei pancreatice exocrine este diareea, pentru ca pancreasul este un incapabil si nu-i in stare sa transforme alimentele in molecule mici, care sa fie procesate, asa ca ele raman blocate in intestinul subtire. Pe langa diaree te mai simti si balonat tot timpul, iti piere pofta de mancare si, ca urmare, pierzi brusc in greutate. Adauga si disconfortul din partea stanga a abdomenului, acolo unde sade incapabilul.
Alte principale boli ale pancreasului sunt pancreatitele (acuta, cronica sau ereditara) si cancerul pancreatic. Hai sa vorbim despre pancreatita. Ce inseamna asta? Inseamna ca pancreasul s-a inflamat. Si sa fie el afurisit, ca nu se da de gol din timp, prin simptome. Abia cand ajungi in faza acuta si-ti sfaraie picioarele pana la spital, abia atunci afli si tu ca limbricul iti este inamicul. Si de la ce ti se trage? Ei, sunt mai multe cauze, dar in 80% dintre situatii de vina sunt ori pietrele la vezica biliara, ori consumul de alcool.
Daca e pancreatita acuta, asta apare brusc, te surprinde si te ia pe nepregatite. Ti-o pune de-o durere din aia strasnica in partea superioara a abdomenului. Bine, durerea poate iradia si „in bara", in partea stanga sau dreapta sau poate iradia in spate. In formele severe pot sa apara si simptome precum febra, puls rapid, dificultate in respiratie si soc.
Poti sa te astepti la un episod din asta dupa una pana la trei zile dupa o betie din aia crancena, in care ai consumat mult alcool intr-un timp scurt. E cu internare in spital, nu-i alta cale, pentru ca nu stii cum evolueaza, cum se complica si cum iti poate ameninta viata. Mergi cuminte la spital, ca in cateva zile de tratament te pune doctorul pe picioare. Scopul tratamentului este sa ii dea pancreasului pe loc repaus, ca sa se vindece. Daca fereasca si ocoleasca Sfantul apare vreo complicatie, macar esti unde trebuie si se intervine rapid pentru ca faci o excursie in sala de operatie.
Pancreatita cronica, in schimb, se dezvolta in timp, in ani de zile (de consum de alcool), iar afectarea pancreasului e permanenta. Nu se vindeca. Adica nu mai tine pontul cu punem pancreasul nitel la odihna, iei niste medicamente, te hidrateaza intravenos si pleci din spital sanatos. Ne! O tii numai intr-o durere, ceea ce iti scade calitatea vietii. Scaunele iti sunt grase, cu miros ucigator si cu aderenta pe peretii vasului de toaleta, slabesti de nu te mai opresti si adesea pacientul o da in diabet si malnutritie. Ca s-o duci mai usor va trebui sa iei suplimente enzimatice la fiecare masa, sa ai o dieta bogata in proteine si saraca in lipide, dar sa nu mai fumezi, sa nu te mai alcoolizezi.