Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Castelul Lincoln - Lincolnshire, Anglia
1.533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
938 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria bucatariei engleze

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.03.2022  Adauga la favorite 186 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mancarea si bucataria britanica au o reputatie relativ proasta si nu primesc intotdeauna complimentele pe care arta culinara din Regatul Unit o merita. Mancarea franceza este renumita pentru ca este sofisticata, dar totodata delicioasa si mancarea italiana este privita ca pe o bucatarie indulgenta, usor de gatit.


Englezii mananca fasole si marmite pe paine prajita
Mancarea britanica, pe de alta parte, este cateodata sinonima cu vremea britanica, plictisitoare si gri, dar acest lucru este atat de departe de adevar!

Una dintre cele mai cunoscute remarci facute de fostul presedinte francez Jacques Chirac: “Nu poti avea incredere in oamenii a caror bucatarie este atat de proasta" facand referire la englezi in general.

Exista atat de multe retete delicioase culinare britanice si aici este o lista de mancaruri recomandate,care sunt mancate destul de regulat in intreaga Marea Britanie!

Cand vizitati Regatul Unit, incercati una sau doua mancaruri traditionale englezesti sau britanice.



O mancare stradala clasicfish and chipsa de pe litoral, pestele cu cartofi prajiti este mancarea favorita din Marea Britanie. Acest fel de mancare gustoasa consta din peste (de obicei cod, eglefin sau cambula de platina), care este prajit in aluat si servit cu bucati mari de cartofi prajiti, lamaie si piure de mazare cateodata.

Pestele si cartofii prajiti nu sunt in mod obisnuit gatiti in casa, ci sunt cumparati dintr-un “chippy" (magazin de peste si cartofi) pentru a fi mancati pe strada, take-away.

De asemenea, este adesea vandut in numeroase pub-uri traditionale din Anglia si este servit, de regula, pe hartie rezistenta la grasime, cu un design de ziar, pastrand traditia cand magazinele originale de fish and chips foloseau ziare. Fish and chips se mananca cu otet de malt si ketchup.



Bangers si mash, cunoscuti si sub denumirea de carnati si mash, reprezinta un fel de mancare traditionala din Marea Britanie si Irlanda, care cuprinde carnati serviti cu cartofi piure si mazare.

Acesta poate consta dintr-o varietate de carnati aromatizati din carne de porc, miel sau carne de vita. Se mananca cu sos de gravy, un sos facut din zeama fripturilor, care este delicios.

Numele sau porecla de bangers pentru carnati provine din perioada de dupa primul razboi mondial, cand era foarte putina carne in carnati, si se faceau cu resturi de carne, cereale si apa. Se topeau foarte mult cand erau prajiti si explodau ( bang inseamna poc-poc sau explozie in limba engleza, si din cauza asta au primit porecla de bangers.



Placinta de carne si rinichi,este o placinta savuroasa care este umpluta in principal cu un amestec de carne de vita si rinichi,taiata in cuburi, ceapa prajita si sos de gravy.



Steak and Kidney Pie este cea mai aromata si cea mai populara placinta din Marea Britanie, gatita din carne de vita suculenta, rinichi condimentati, ciuperci, sos, care sunt acoperite cu un capac din aluat crocant.

Este de obicei servit cu piure de cartofi si legume.In anii 1800, acesta placinta britanica era cunoscuta sub numele de budinca John Bull.





Carnea de vita Wellington este un preparat de friptura fileu acoperita cu pasca si duxeluri, care este apoi invelita in aluat de patiserie si coapta la cuptor.Originea numelui este neclara, nu s-a gasit nicio legatura cu Arthur Wellesley, primul duce al Wellingtonului.

Leah Hyslop, scriind in ziarul The Daily Telegraph, observa ca pe vremea cand Wellington a devenit faimos, carnea coapta in aluat era deja bine cunoscuta in bucatariile englezesti si ca reteta este similara cu bceuf en croute din bucataria franceza.

Asta ar putea insemna ca “Beef Wellington" a fost o redenumire patriotica dupa razboiul cu Franta. Exista o mentiune despre “fileul de carne de vita, a la Wellington" in ziarul american Los Angeles Times din 1903.



Un ou scotch este alcatuit dintr-un ou fiert tare, invelit in carne de carnati, acoperit cu pesmet care este copt in ulei sau prajit. Exista o serie de teorii diferite despre originile si etimologia oualor scotch. Magazinul londonez Fortnum & Mason sustine ca a inventat Scotch Egg in 1738.

O teorie este ca traditia de a inveli un ou pre-gatit provine din Africa de Nord si ca in Marea Britanie folosita pentru prima oara in Anglia in timpul domniei lui Elizabeth I. Ouale de scotch au fost initial aromate cu cuisoare si foarte condimentate, in incercarea de a indulci deseori carnea in stare de putrefactie.

Termenul in sine este obscur, dar poate sa vina, de la o coruptie a cuvantului “scorch" (care, in vremurile elizabetane, avea asocieri ribald – referindu-se la chestiuni sexuale intr-un mod amuzant,nepoliticos si fara sens logic).

Alta teorie este ca ouale scotch provin din zona Whitby din Yorkshire si ca au fost inventate la sfarsitul secolului al XIX-lea. Initial, acestea nu erau acoperite in carne de carnat, ci intr-o pasta bogata, cremoasa, inainte de a fi presarate cu pesmet. Numele lor in acele vremuri era “Scotties", pentru ca au fost facute la un restaurant cu numele de William J Scott & Sons aproape de malul marii.

Prin urmare, intr-o perioada de timp, a fost adoptat termenul de oua scotch. Se credea ca acest lucru se datoreaza faptului ca magazinele de alimente care au inceput sa vanda delicatetea au fost nemultumite de nume si au adoptat o abordare mai formala a marketingului.

O alta teorie este ca ca ouale de scotch au fost importate in India la inceputul secolului al XIX-lea, impreuna cu curry si kedgeree (peste gatit impreuna cu curry, oua si orez basmati). Reteta a fost mentionata pentru prima data de Meg Dods, circa 1830, intr-una din cartile ei de retete culinare.

Haggis, Neeps and Tatties – toba scotiana

Haggis este o toba traditionala din Scotia, facuta din stomacul unei oi, umplute cu ficat de oaie, plamani, ovaz, ceapa, sueta si condimente.

Cele mai multe haggis sunt partial gatite inainte de a fi vandute si trebuie sa fie fierte in apa clocotita timp de aproape doua ore.

De asemenea, puteti cumpara haggis pentru vegetarieni pe baza de fasole. Haggis este servit in mod traditional ca cina in noaptea de Burns Night, Cina Burns este o aniversare a poetului Robert Burns, autorul a mai multor poezii scotiene, un Eminescu scotian, si este servita cu piure si cartofi si whisky.

Neeps este o ridiche enorma ( arata ca sfecla alba) iar tatties este cuvantul popular pentru cartofi in Scotia. Neeps si Tatties este o mancare traditionala in Scotia, precum sunt sarmalele in Romania.



Budinca de Yorkshire sau Yorkshire pudding este o mancare britanica, compusa dintr-o budinca coapta din aluat, care consta din oua, faina, lapte sau apa. Este un aliment versatil care poate fi servit in numeroase moduri, in functie de alegerea ingredientelor, de dimensiunea budincii si de mancarea servita pe farfurie.

Ca fel principal, se poate servi cu sos gravy cu ceapa. Pentru felul principal este adesea servit cu carne de vita si sos, face parte din friptura de duminica traditionala, dar poate fi umpluta si cu alimente cum ar fi carnati si piure de cartofi pentru a alcatui o masa completa pentru musafiri.



Cornish pastyCornulete din Cornish este un aluat copt, avand o varietate traditionala care este asociata in special cu zona Cornwall, Anglia, Marea Britanie.

IGP reprezinta indicatia geografica protejata.Face parte dintr-un cadru al Uniunii Europene care ofera protectie juridica numelui Cornish Pasty si impiedica produsele inferioare sa fie vandute sub numele de Cornulete din Cornish.

Producatorii de Cornish Pasty din Cornish au castigat o batalie care a durat noua ani pentru a primi protectia speciala pentru cornuletele lor celor mai renumite, interzicand cornulete fabricate sau produse in Devon, Wales sau restul Marii Britanii sa fie numite si vandute sub numele de Cornulete din Cornish, prin a apela la legea europeana.

Decizia emisa de Uniunea Europeana o pune intr-un grup select de produse protejate, care include Champagne si Parma Ham si alte 42 de specialitati britanice precum Kentish Ale, Melton Mowbray, Arbroath Smokies si Cornish.

Imi pare rau, dar reglementarea Uniunii Europene in privinta placintelor si bananelor strambe este o nebunie. Nu e de mirare ca englezii au votat pentru Brexit.

Cum sa fierbeti si sa mancati un ou, in stilul lui Heston Blumenthal

Da, acesta metoda este un ghid pentru fierberea unui ou. Dar trucul pentru a fi perfect de fiecare data, poate sa va surprinda.

Metoda de gatire a unui ou fiert,este ca rezultat o transformare a oului, albusul devine mai plin si galbenusurile devin un galben frumos moale – datorita delicatetii cu care a fost preparat.

Oul trebuie fiert exact pentru ca galbenusul sa fie cald si moale, invelit intr-o patura de albus alb care este acolo doar pentru a-l ajuta sa devina mai delicios.Se serveste cu paine prajita,taiata fasii,numita soldati.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.