Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea pierduta a Pompeiului
386 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul comunismului
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zorzoane si flecustete in vremea comunismului
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  R.D.G. Lumea pierduta a comunismului partea 1/3
189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria interzisa – Comoara pierduta a templierilor
649 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre Deceneu si lumea spirituala magica a geto-dacilor
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legiunea romana pierduta...in China
1.668 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fiori prin design: lumea incitanta a rollercoasters |
10 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia antica pierduta minoica
375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Culoarele Puterii- In caleasca regala
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cehoslovacia -Lumea pierduta a comunismului 2/3

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.03.2022  Adauga la favorite 117 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cehoslovacia , Cehia si Slovacia Ceskoslovensko , fosta tara din Europa centrala care cuprinde tinuturile istorice ale Boemiei , Moraviei si Slovaciei. Cehoslovacia s-a format din mai multe provincii ale imperiului prabusit al Austro-Ungariei in 1918, la sfarsitul primului razboi mondial . In perioada interbelica a devenit statul cel mai prosper si politic din Europa de Est. A fost ocupata de Germania nazista in 1938–45 si a fost sub dominatia sovietica intre 1948 si 1989. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a separat pasnic in doua tari noi,Republica Ceha siSlovacia .
.

Uniunea politica a cehilor si slovacilor dupa primul razboi mondial a fost fezabila, deoarece cele doua grupuri etnice sunt strans legate de limba, religie si cultura generala . Un stat independent cehoslovac a fost declarat deTomas Masaryk ,Edvard Benes si alti lideri la 28 octombrie 1918 si a fost repede recunoscut de Franta si de alti oponenti ai Aliatilor ai Austriei . Boemia si Moravia, populate de cehi, si-au constituit portiunea vestica, in timp ce Slovacia a ocupat partea estica. Cehii si slovacii au reprezentat impreuna aproximativ doua treimi din populatia noii tari; alte nationalitati din interiorul granitelor statului includeau germani, maghiari, ruteni si polonezi.


Sub conducerea lui Masaryk, care a fost presedinte intre 1918 si 1935, Cehoslovacia a devenit o democratie parlamentara stabila si cea mai avansata tara industriala din Europa de Est. Dar dupa ridicarea la putere a lui Adolf Hitler in Germania in 1933, minoritatea germana semnificativa din sudetele din Cehoslovacia de vest a inceput sa se aplece spre national-socialismul lui Hitler . Odata cu acordul Marii Britanii si Frantei, Hitler a anexat zonele sudete de limba germana din Cehoslovacia in 1938. Pana in 1939 Germania ocupase toata Boemia si Moravia si transformase cele doua regiuni intr-un protectorat german. Slovacia a primit autonomie nominala , desi a fost dominata de Germania.


Eliberarea Cehoslovaciei de catre trupele sovietice in timpul al doilea razboi mondial a ajutat sustine Partidul Comunist in timp ce impiedica numeroase alte parti care au aparut. Manevrarea inteligenta si sprijinul infailabil din partea Uniunii Sovietice au permis comunistilor sa organizeze o lovitura de stat virtuala in 1948 si s-a format o republica populara. Treptat, cu supravegherea sovietica, opozitia interna a fost zdrobita in timp ce industria tarii a fost nationalizata si agricultura sa a fost colectivizata.


In anii 1960, o economie care s-a deteriorat progresiv a discreditat guvernul si a dus la reforme acordate cu rautate si limitate. Cand acestea au esuat, conducerea Partidului Comunist a trecut la primul secretar slovac,Alexander Dubcek , in ianuarie 1968. El a instituit un program reformist mai deschis, „socialismul cu chip uman", care i-a incurajat pe non-comunisti sa participe la guvern si sa restabileasca o serie de libertati civile . Scurta perioada de liberalizare a devenit cunoscuta sub numele dePrimavara de la Praga . In august 1968, insa, trupele Pactului de la Varsovia au invadat tara si l-au capturat pe Dubcek, transportandu-l la Moscova . La intoarcerea in Cehoslovacia, Dubcek a vazut reformele sale retrogradate, iar comunistii de linie tare au readus tara la conformitate cu normele blocului sovietic.

Invazia sovietica din Praga
Invazia sovietica din Praga
Cehii care se confrunta cu trupele sovietice la Praga, 21 august 1968. Fortele sovietice invadasera Cehoslovacia pentru a zdrobi miscarea de reforma cunoscuta sub numele de Primavara de la Praga.
Libor Hajsky — CTK / AP Imagini
Noii lideri comunisti ai tarii s-au concentrat pe cresterea productivitatii economiei de stat, in timp ce inabuseau disidenta politica interna. Cehoslovacia din anii '70 si '80 a fost astfel una dintre cele mai prospere, dar si una dintre cele mai represive tari din Europa de Est. La sfarsitul anului 1989, totusi, un val de democratizare a strabatut Europa de Est cu incurajarea liderului Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov . Conducerea comunista a Cehoslovaciei s-a trezit confruntata cu demonstratii in masa la Praga, opuse politicilor sale, iar partidul a cedat in curand cererilor de reforma. In decembrie, comunistii au format un guvern de coalitie cu grupuri de opozitie necomuniste. Un sistem politic multipartit a fost scris in drept, scriitorul si fostul disident Vaclav Havel a devenit noul presedinte al tarii, iar alegerile libere pentru Adunarea Federala au avut loc in iunie 1990, non-comunistii castigand majoritati rasunatoare.

Vaclav Havel
Vaclav Havel
Vaclav Havel.
© Marcin Kadziolka / Dreamstime.com
Odata cu sfarsitul guvernarii comuniste si reaparitia adevaratei democratii multipartite (asa-numitulVelvet Revolution ), dezacordurile dintre cele doua jumatati ale tarii au crescut. In special, slovacii au rezistat preferintei cehilor pentru privatizarea rapida a industriilor de stat ale tarii. Rezultatele alegerilor parlamentare din iunie 1992 au evidentiat aceste diferente, iar discutiile dintre liderii cehi si slovaci de mai tarziu in acel an au dus la dizolvarea pasnica a federatiei cehoslovace. Ca parte a asa-numitelorVelvet Divorce , au fost create doua tari noi, Republica Ceha si Slovacia, la 1 ianuarie 1993.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.