Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Renasterea italiana
1.453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Familia de Medicii
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sandro Boticelli
1.075 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domenico Scarlatti
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tahiti, Polinezia Franceza | Bucatarie locala
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 lucruri pe care nu le stiai despre Salvador Dali
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul (Australia 2006) Documentar / 91 min
549 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ikebana
568 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atomium-Belgia
642 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Regal din Stockholm
888 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Filippo Brunelleschi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.10.2020  Adauga la favorite 167 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In 1418, conducatorii orasului Florenta se apropiau in sfarsit de rezolvarea problemei monumentale pe care o ignorau de peste un secol: gaura uriasa din acoperisul catedralei din oras.

Anotimp dupa anotimp, ploile de iarna si soarele de vara se revarsau pe altarul principal din Santa Maria del Fiore sau, mai bine zis, pe locul unde ar fi trebuit sa se afle acest altar.
Predecesorii lor incepusera constructia bisericii in 1296, pentru a reflecta statutul Florentei de capitala economica si culturala a Europei, ale carei bogatii proveneau din tranzactiile financiare si din comertul cu lana si matase.

Atunci s-a decis ca structura sa fie acoperita de cea mai mare cupola de pe Pamant, care sa transforme cladirea intr-o biserica „mai utila si mai frumoasa, mai puternica si mai onorabila" decat oricare alta construita vreodata, asa cum a fost ea catalogata de nobilii din Florenta, potrivit National Geographic.

Cu toate acestea, trecuse mai bine de un secol si nimeni nu parea sa aiba nici cea mai mica idee despre cum sa construiasca o cupola de aproape 45 de metri latime, mai ales ca trebuia sa inceapa la 55 de metri deasupra solului, peste zidurile existente. In 1418, liderii florentini au anuntat un concurs pentru proiectarea cupolei, cu un premiu foarte atractiv pentru oricine l-ar fi castigat: 200 de florini de aur si oportunitatea de a dobandi faima eterna.

Cei mai importanti arhitecti ai vremii au luat calea Florentei si si-au prezentat ideile. Atunci, un aurar scund, urat si irascibil pe nume Filippo Brunelleschi a promis sa construiasca nu una, ci doua cupole, una in interiorul celeilalte, fara schele scumpe sau elaborate.

Brunelleschi a refuzat sa explice cum o va face, de teama ca un concurent i-ar fi furat ideile. Incapatanarea l-a atras pe Brunelleschi intr-o disputa cu autoritatile, care l-au indepartat de doua ori cu forta din adunari, acuzandu-l ca era un „bufon rau de gura".
Pictura „Hristos inmanandu-i cheile Sfantului Petru", din Capela Sixtina, arata cum, spre finele veacului al XV-lea, artistii foloseau deja perspectiva liniara si stilul arhitectural al lui Brunelleschi. Foto: Wikimedia
Totusi, proiectul misterios al lui Brunelleschi le-a starnit curiozitatea, poate pentru ca stiau deja ca acest mester vorbaret era un geniu. Intr-adevar, incepusera sa inteleaga ce sclipitor era acest om.

In 1420, autoritatile au convenit sa-l numeasca pe Filippo Brunelleschi ca provveditore sau administrator al proiectului cupolei.

De-a lungul celor 16 ani de constructii, cladirea a trecut prin mai multe probleme: dificultati de ordin tehnic, o greva a lucratorilor si rivalitatea lui Brunelleschi cu Lorenzo Ghiberti, coleg de breasla, care fusese numit coadministrator.



La 25 martie 1436, de Sarbatoarea Bunei Vestiri, Papa Eugeniu al IV-lea si o adunare de cardinali si episcopi au consacrat catedrala terminata, in sunetele clopotelor si uralele mandrilor florentini.

Un deceniu mai tarziu, un alt grup ilustru a asezat pe dom asa-numita „lanterna", structura de marmura pe care Brunelleschi a proiectat-o pentru incununarea capodoperei sale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.