Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  4 alimente pentru a-ti pastra memoria agera
1.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4 super-alimente pentru a-ti pastra memoria agera
1.155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 alimente minune care iti curata FICATUL
1.357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mananca aceste alimente dupa 50 de ani
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 alimente pentru sanatatea ochilor
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Combo alimentar pentru a va intari inima
534 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimente care iti vin in ajutor la CURATIREA STOMACULUI
1.070 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 15 ALIMENTE Bune pentru DIABET
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 5 alimente care scad tensiunea arte
468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimente Probiotice
339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Aceste alimente iti “mananca calciul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.11.2021  Adauga la favorite 446 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Unele alimente te pot imbogati de calciu pe cand altele te pot lipsi de acesta. Daca se
stia ca doar medicamentele pot afecta absorbtia de calciu din organism astazi s-a aflat ca si unele alimente sau ingrediente pot manca sau impiedica absorbtiei de calciu. Iar cum calciul este un mineral foarte important din organismul uman care contribuie la formarea dintilor, oaselor,
functionarea inimii sau a sistemului nervos, este bine sa cunoastem care sunt alimentele ce aduc
folos organismului si care dintre acestea te pot lipsi de calciu?

In afara formarii oaselor si a dintilor, calciul intervine in functionarea sistemului nervos, contractarea muschilor, coagularea sangelui si buna functionare a inimii. Este important inmetabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor si intr-o serie de mecanisme de eliberare si activare enzimatica, explica pentru ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu, conform sanatate.bzi.ro.



In natura se gaseste sub forma de carbonati, sulfati, silicati. Se gaseste si in alimente precum lapte si produse lactate, pesti cu oase mici, moluste, stridii, apa dura, legumecu frunze verzi, arpagic, tofu, migdale, alune, susan.

Cele mai bogate alimente in calciu sunt: busuiocul (2100 mg%), cimbrisorul, salvia, menta uscata (1400 mg%), parmezanul (1300 mg%), scortisoara, svaiterul (1200 mg%), patrunjelul uscat (1000 mg%), cascavalul (850 mg%), sardinele in ulei (600 mg%).

Pentru comparatie, iaurtul natur are 150 mg%, laptele UTH degresat 110mg%, oul fiert 50 mg%.

In cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, care nu pot consuma lactate, trebuie administrate suplimente de calciu.

Calciul nu se absoarbe eficient decat in prezenta magneziului, a siliciului, vitaminei K1 si vitaminei D.

Asimilarea calciului in organism este limitata de prezenta acidului oxalic, care se gaseste in spanac, rubarba, sfecla, ciocolata, si de prezenta acidului fitic din cerealele integrale si produsele bogate in fibre.

Printre alimentele, bauturile sau medicamentele incriminate pentru pierderea calciului se afla:

– Cafeaua: consumatorii de cafea au observant efectul diuretic al acesteia, efect ce favorizeaza excretia calciului in defavoarea absorbtiei. Se pare ca la fiecare ceasca de cafea pierdem 6 mg de calciu, ceea ce nu ar fi o nenorocire, avand in vedere faptul ca necesarul zilnic pentru adulti este de 1000 mg, pentru femeile insarcinate si tineri 1200 mg/zi, iar pentru varstnici 1500 mg/zi. Nu se recomanda depasirea a 2500 mg/zi decat la recomandarea medicului. Folosirea ocazionala si in doze mici de cofeina nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Din pacate, cafeaua duce la dependenta si, in cantitati mari, suprastimuleaza sistemul nervos, tulburand somnul si conducand laanxietate, depresie, iritabilitate.

– Ciocolata: de vina in acest caz este acidul oxalic din pudra de cacao, care rezulta din prelucrearea boabelor de cacao.

– Produsele lactate: continutul bogat de proteine face ca acestea sa fie acide, PH-ul sanguin sa scada, iar pentru echilibrarea lui sa se elibereze calciul din oase. Aceasta teorie este sustinuta in special de adeptii regimurilor vegane si raw-vegane.

– Sarea: aceasta duce la excretia calciului la nivelul rinichilor. Asadar, atentie la alimentele cu continut ascuns de sare, cum ar fi mezelurile, conservele, painea!

– Carnea: aminoacizii, aflati in numar mare, se transforma in acid uric si antreneaza si calciul atunci cand se elimina.

– Alcoolul: este de doua ori periculos. Reduce absorbtia intestinala a calciului si inhiba enzimele hepatice, care transforma vitamina D in forma sa activa, reducandu-se absorbtia calciului.

– Bauturile carbogazoase: au in compozitie compusi ai fosforului, care stimuleaza secretia hormonului paratiroidian. Urmarea: se deregleaza echilibrul calciului in sange si este favorizata extragerea calciului din oase.

– Ceaiurile diuretice: consumate in cantitati mari, pe langa efectul benefic, odata cu eliminarea toxinelor, acestea duc la eliminarea sarurilor minerale, printre care si sarurile de calciu.

– Medicamentele antihipertensive si antiinflamatoarele steroidiene: pot cauza pierderi de calciu.

Lipsa calciului determina rahitismul la copii, osteomalacia si osteoporoza la adulti, precum si favorizarea aparitiei unor boli cum sunt hipertensiunea arteriala si cancerul de colon. Osteoporoza este cauza majora a fracturilor osoase la femeile aflate la postmenopauza si la varstnici.

Hipocalcemia se manifesta prin contractii musculare involuntare, extrem de dureroase, parestezii si aritmii cardiace.

In cazul unui aport insuficient de calciu si la recomandarea medicului, se vor utilizarea suplimente de calciu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.