Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cetatea Alba Carolina
1.613 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica lui Horea
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  INTERZIS in manuale: Marea Rascoala DACICA
90 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a Romaniei/Carmen Sylva.
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vercingetorix contra Cesar-Batalia de la Alesia
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Judetul Bihor
1.103 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea plangerii | Valley of Sighs
384 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comesenia
866 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piatra lui Iacov: Casa lui Dumnezeu | Secretele Bibliei
351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.04.2021  Adauga la favorite 342 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Executia prin tragere pe roata s-a desfasurat dupa un ritual dinainte stabilit. Mai intai a fost executat Closca, a primit 20 de lovituri, in timp ce Horea asista in picioare. A urmat Horea, caruia i-au dat patru lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi calaul, un tigan pe nume Grancea Racokzi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul si dupa alte 8-9 lovituri si-a dat sufletul.

Crisan se spanzurase in inchisoare. Organele interne ale celor trei au fost ingropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost taiate in patru parti si puse in teapa in cele mai importante localitati din comitatele Alba si Hunedoara pentru intimidarea populatiei din Transilvania.

*

Sub gorun, in anul 1784, Horea i-a chemat la lupta pe motii adunati, indemnandu-i la rascoala. In apropierea gorunului lui Horea (aflat in cimitirul satului), la circa 30 metri mai la nord, este ingropat Avram Iancu (decedat la 13 septembrie 1872). Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare si putrefactie, in anul 1924 a fost legat cu cercuri de otel si cimentat in interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, trunchiul arborelui a fost retezat la inaltimea de 9 metri, de unde s-a dezvoltat o creanga laterala. Coroana gorunului a fost doborata la puternica furtuna care s-a abatut asupra regiunii in iulie 2005.

*

In decursul timpului, in semn de recunostinta pentru eroii motilor si ai neamului romanesc, au mai plantat goruni in Cimitirul Eroilor de la Tebea conducatori ai natiunii cum ar fi Regele Ferdinand I si Regina Maria. In anul 1966, prezent la Tebea, Nicolae Ceausescu a dorit sa planteze si el un gorun la capataiul mormantului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins radacini.

Ca sa nu se afle acest lucru, lucratorii silvici au plantat in mare secret un alt puiet, care a avut aceeasi soarta si abia al treilea puiet s-a prins in pamant. Acest puiet a avut o soarta tragica, el fiind smuls din pamant, dus in fata fostului Consiliu Popular, taiat si dat pe foc in decembrie 1989 de catre localnicii revoltati din Brad, oras situat la mai putin de 10 kilometri de Tebea.

In septembrie 2005, presedintele Traian Basescu a plantat un puiet de gorun la aproximativ 5 metri de sarcofagul de ciment care proteja vechiul gorun al lui Horea si la 15 metri de locul in care este inmormantat Avram Iancu. (Sursa)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.