Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Rascoala lui Horea, Closca si Crisan
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Alba Carolina
1.472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adamclisi
1.022 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica catolica
491 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Humor
1.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica in istorie. Botezul Rusiei
593 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunile Romaniei – Manastirea Humor
758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica romano-catolica Millenium Timisoara
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  VIATA LUI IISUS HRISTOS IN INDIA
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comesenia
708 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Biserica lui Horea

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.07.2015  Adauga la favorite 780 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Baile Olanesti reprezinta unul dintre cele mai frumoase locuri tamaduitoare din Romania. Chiar daca astazi se chinuiesc sa renasca din cenusa in care s-au inglodat majoritatea statiunilor balneoclimaterice din tara noastra, locul este sfintit intru veci de simbolul crestin al zonei: biserica de lemn cu hramul Sfantul Pantelimon, patrimoniu UNESCO.

A ascultat ruga pentru libertate a eroului iobagilor
Turistii care sosesc la Baile Olanesti, din pacate, mult mai putini decat odinioara, remarca, dincolo de hotelurile comuniste si de pensiunile care mai de care mai atragatoare, in sus pe deal, dar aproape de centrul statiunii, o prezenta neagra si maiestuoasa, atipica zonei. Vine de pe taramul motilor, a fost dichisita de maini iscusite, a vazut multa istorie la viata ei, a fost facuta bucati, purtata pe sanii si in trenuri si apoi reasamblata piesa cu piesa. Nestemata a arhitecturii apusene, construita de renumitii faurari din Albac, biserica de lemn cu hramul Sfantul Pantelimon din Baile Olanesti este numita si „Biserica lui Horea", caci in ea acesta s-a rugat pentru unitatea si libertatea romanilor Vasile Nicula Ursu, zis Horea, eroul iobagilor, motul care a condus la 1784 cea mai mare rascoala a taranilor din Transilvania.

Salvata de I.C. Bratianu
Biserica motilor din Albac sau „Biserica lui Horea", care se afla astazi in statiunea valceana Baile Olanesti, dateaza din anul 1752. De altfel, momentul constructiei a fost insemnat in stalpii laterali usilor de la iconostas: „Aceasta besearica s-au inceput la anii Domnului 1752, meseta maiu 25 de zile".
A fost ridicata in satul natal al lui Horea - atunci in fostul imperiu austro-ungar - fiind prima biserica de lemn salvata ca monument istoric in Romania. Ion C. Bratianu, marele om politic roman, ministru de Interne in Guvernul Dimitrie A. Sturdza, aflat in prima calatorie in Muntii Apuseni, a cumparat-o spre salvarea de la uitare si degradare in toamna anului 1907. Mesterul Nicolae din Sohodol si ucenicii sai au demontat barnele de lemn pe care le-au numerotat cu grija (cifrele sunt vizibile si in ziua de azi) si le-au transportat pe sanii - oficial, ca lemn de foc in actele stapanirii austro-ungare - pana la gara Turda, si apoi in vagoane de marfa speciale pana in Vechiul Regat.
Biserica a fost reconstruita pe temelie noua la conacul familiei Bratianu de la Florica (Stefanesti-Arges), ca simbol al neatarnarii si visului de reintregire a neamului romanesc.
In anul 1954, Patriarhul Justinian Marina a vazut bisericuta de la Florica, ce devenise din nou uitata si darapanata, si a decis mutarea ei la Baile Olanesti, pe malul stang al vaii, unde a fost reconstruita urmand vechile insemnari. A fost repictata, iar la 12 octombrie 1958 a fost sfintita.

„A fost durata prin smerenia si cu argintii credinciosilor tarani romani, in satul Albac din Muntii Apuseni"
Iata si povestea lacasului, conform pisaniei de dupa mutarea si montarea la Florica, in 1908: „Aceasta sfanta biserica, cu hramul sfintilor Arhangheli, au fost durata prin smerenia si cu argintii credinciosilor tarani romani, in satul Albac din Muntii Apuseni, la anul de la Hristos 1746. Ci in curgerea anilor, inmultindu-se norodul, s’au zidit biserica mai mandra in locul acestei sfioase bisericute de lemn, care, asa, ajunse in prag de pieire. Si afland-o spre pieire Ion I.C. Bratianu in anul 1907, cand strabatand drumurile Ardealului ajunse in Albacul lui Horia, nu s’au indurat de dansa, ci au adus-o lemn cu lemn de au inaltat-o aici, pe dealul Floricai. Si au vrut Ion I.C. Bratianu sa fie tarnosita aceasta biserica in care s’au rugat odata Horia pentru norodul sau si sa fie inchinata celor care fara de numar si fara de nume s’au jertfit pre ei intru slava si marirea norodului roman. Si, de preste moarte, implinindu-se gandul lui Ion I.C. Bratianu, s’au tarnosit aceasta sfanta biserica acum, in anul dela Hristos 1941, luna Mai, ziua cea de-a patra."

• Interiorul bisericii impresioneaza prin barnele vechi de lemn si pictura veche, ce prezinta pe larg scene din viata Mantuitorului si a sfintilor
• Biserica are o valoare cultural istorica unicat in patrimoniul romanesc prin semnificatia istorica, destinul aparte si calitatile formale si tehnice ce o disting drept una dintre cele mai pretioase creatii in lemn din Transilvania

Cantata in versuri de marii poeti

Povestea agitata a lacasului i-a impresionat si pe poetii nostri. Ion Pillat i-a dedicat poezia „Bisericuta lui Horea", Aron Cotrus a scris „Amintirea lui Horea", iar Octavian Goga i-a plans destinul in „Bisericuta din Albac".
Biserica lui Horea
Mai stai visand la muntii,
ce soimi si aur poarta?
Pe vale Ariesul soptind il mai auzi?
Pribeaga langa Arges,
vadana printre duzi,
Biserica pustie si fara brazi la poarta.
Cioplita din puterea molidului si din
Credinta stramoseasca
legata-n barna dura,
Ce mester, vechi, de tara,
cu greaua lui sacura,
Si-a hotarat altarul lui Horea destin.
In jurul tau cresc duzii
cu frageda verdeata
Si iarba cruda randunelele de umbra
Tu iti pierzi
De-asupra lor, in frunze,
clopotnita-ndrazneata.
Pe motii tai zadarnic
ii mai astepti, si nici
Un preot nu-ti canta,
batran, din psaltichie...
Dar azi, cu primavara,
cereasca si pustie,
Slujesti botez la granguri
si nunta la furnici.
(Ion Pillat, 1934)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.