Ingrediente:
1 kg de branza dulce cremoasa
200 g zahar
50 g zahar vanilat (6 pliculete) – daca nu-l folositi, il inlocuiti cu zahar normal
50 g unt gras topit
3 oua plus un albus
Un galbenus pentru uns suprafata
40-50 ml lapte
Un praf de sare
O fiola de aroma de rom
Un plic de praf de copt (10 g)
Optional 150 g stafide, netratate
Si 250 g de foi de placinta, care pot fi chiar un pic uscate,
Mai intai preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius, pentru ca placinta noastra cu branza se prepara foarte rapid. Pentru cuptorul electric eu am ales un program care nu da caldura de sus.
Punem branza intr-un castron incapator. Cumparam neaparat o branza pasta, cremoasa, nu dintr-aceea ganulata ca pentru papanasi, si nu-i scurgem zerul. O folosim exact asa cum este.
Peste ea adaugam:
cele 3 oua plus albusul,
zaharul,
zaharul vanilat – placinta cu branza este buna cu mult zahar vanilat
un praf de copt
si o aroma de rom – am aici o fiola dintr-aceea mica.
Mixam pana cand compozitia devine perfect omogena. Apoi adaugam laptele, si-l omogenizam si pe el. Laptele nu este absolut necesar, dar si stafidele si foile de placinta absorb multa umiditate, si vreau sa ma aigur ca exista suficienta.
Adaugam foile de placinta. Pastram 3 dintre ele intregi, dar restul le strangem in mana si le sfaramam, sau daca nu sunt suficient de uscate, le rupem in bucatele si le adaugam direct in castronul cu branza.
Veti fi tentati sa adaugati un pachet intreg, de 400 g, de foi de placinta. NU faceti asta pentru ca in compozitia cu branza, ele se umfla foarte mult, si veti avea senzatia ca mancati doar aluat.
Amestecam, si ne asiguram ca toate foile sunt umezite bine, si nu stau adunate ghemotoc intr-un singur loc. Nu vrem sa ramana uscate. Daca folositi stafide le puneti acum.
Pregatim tava. A mea are 20 pe 25 cm si inaltimea de 7. Ungem cu unt topit, apoi asezam o foaie de placinta. Chiar daca este mai uscata nu are nici o importanta pentru ca o gresam bine cu unt si devine mai pliabila. Apoi aplicam alta foaie si procedam la fel.
Daca nu vreti sa tapetati forma cu foi, sa stiti ca nu este obligatoriu. Compozitia se poate coace direct in tava. Doar ca placinta arata putin mai bine cand este invelita in foi.
Turnam tot amestecul de branza. Cu ajutorul unei spatule, pliem marginile foilor de placinta ramase pe dinafara, peste branza, iar deasupra punem ultima foaie. Rupem excesul de aluat.
Ungem cu unt, apoi cu galbenus. Foaia de deasupra se umezeste foarte repede, din cauza compozitie de branza, asa ca pensulam galbenusul in mod delicat.
Dam la cuptorul preincalzit timp de aproximativ 60 de minute.
Stiti ca este gata atunci cand centrul devine inchegat. Nu se mai misca ca si cum ar fi lichid.