Loboda, cunoscuta si sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemtesc de munte, este folosita, inca din antichitate, pentru deosebitele proprietati detoxifiante si antioxidante.
Loboda (Atriplex hortensis), denumita popular: loboda alba, loboda buna, loboda domneasca, loboda porceasca, loboda rosie, lobode rosii de varzare, lobodina, spinat, stir sau talpa gastei, este o planta cu port inalt, cu o tulpina simpla sau ramificata. Frunzele pot fi de culoare verde, rosu-violacee, usor galbui, sunt mari, de forma trunghiulara si usor catifelate la atingere. Florile sunt de culoare verde sau rosie. Semintele sunt de mici dimensiuni, incapsulate in fructele denumite achene.
Este o planta originara din Europa si Asia. Cultivata prin gradini atat primavara cat si toamna, ea creste si in forma salbatica pe langa garduri, drumuri, locuri virane sau parloage.
Se adapteaza perfect la conditiile de clima temperata, fiind foarte putin pretentioasa. Creste atat la umbra cat si la soare si este rar atacata de daunatori. Se recolteaza cand este inca tanara si frageda, prin smulgere in lunile aprilie si mai sau chiar in iunie in primaverile reci, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.
Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. Loboda are cantitati semnificative de vitamina K si de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia si spanacul.
Frunzele ei au un gust usor sarat si acrisor si o textura fina. Sunt folosite in special in bucatarie, in salate, borsuri, ciorbe sau placinte si ca remediu natural in medicina populara. Acestea se pot conserva peste iarna in borcane sau se pot pastra in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare, potrivit site-ului ierburiuitate.wordpress.com.
In scop fitoterapeutic, se utilizeaza frunzele si uneori semintele.
Loboda are actiune depurativa, diuretica, remineralizanta, emolienta, emetica, calmanta si vitaminizanta.
Datorita continutului de fibre este recomandata pentru reglarea digestiei si prevenirea constipatiei, dar impiedica si aparitia hemoroizilor si a cancerului de colon.
Prin continutul de vitamina K, ajuta la fixarea calciului, dar si la intarirea vaselor de sange. Astfel, loboda impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand riscul atacurilor cerebrale, scrie Garbo.ro. Datorita continutului de vitamina C, la randul sau antioxidant puternic, loboda favorizeaza procesul de regenerare celulara si intareste sistemul imunitar al organismului.
Anto-cianina din compozitia sa este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia celulelor canceroase. Astfel, consumul de loboda ajuta la prevenirea acestei maladii necrutatoare. De asemenea, consumul de loboda stimuleaza metabolismul.
Loboda previne si combate astenia de primavara si contribuie la detoxifierea organismului. In afectiuni pulmonare si dureri de stomac, loboda este utilizata sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte. Sub forma de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afectiuni ale pielii, in special pe leziuni purulente, pentru a grabi coacerea.
Sursa: Agerpres