Sofranul provine dintr-o planta extrem de frumoasa, din familia irisului, de culoare mov deschis. Condimentul se extrage din pistilul florii si sunt necesare peste 150.000 de flori pentru un kilogram de sofran.
Sofranul este colorat in rosu-portocaliu, are gust de miere, insa usor amarui si foarte parfumat.
La condimentarea mancarii se recomanda folosirea unei cantitati foarte mici de sofran, care poate fi pus asa cum il cumparam sau strivit in mojar alaturi de alte condimente. La fel de bine putem sa punem putin sofran in apa calda, pe care apoi sa o adaugam mancarii noastre.
Sofranul a fost descoperit initial in Grecia, insa treptat a devenit obiect de negot si imbogatire pentru toata Europa, Asia si Africa, pretul sau fiind extrem de mare. Exista si o varianta indiana a sofranului, numita Kashmir, insa costurile aducerii sale in Europa sunt mult prea mari!
Se spune ca sofranul are o aroma hipnotica si un gust desavarsit, astfel ajungand sa fie cel mai scump condiment din lume, care se vinde cu peste 4 euro gramul.
In general, in Europa sofranul se foloseste in mancarurile mediteraneene, alaturi de peste sau fructe de mare, in Spania, la paella, iar in Italia, la unele prajituri. In Asia si India, se foloseste exclusiv la preparatele din orez si se combina fericit cu alte condimente ca: foi de dafin, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, anason si nucsoara.
Nu este recomandata folosirea sofranului in stare pura, pentru ca acesta isi elibereaza aroma prea lent. Puteti lasa putin sofran in apa sau in lapte rece (in stil indian), iar aceste lichide le puteti pune direct in preparatele de pe foc.
Folosit in cantitati foarte mari (5-10 grame) sofranul este toxic si poate chiar provoca avortul