Potopul si salvarea lui Noe de catre Dumnezeu sunt descrise in Biblie, in cartea intai a lui Moise (Facere): „Vazand Domnul stricaciunea oamenilor, I-a parut rau ca a creat omul, asa ca a decis sa distruga tot ce a creat pana atunci". Dumnezeu a vazut ca Noe este om bun si cinstit asa ca s-a gandit sa-l salveze pe el si pe familia lui, mai exact nevasta si fiii sai Sem, Ham si Iafet, impreuna cu nevestele acestora. Domnul a poruncit lui Noe sa ia din fiecare animal cate o pereche, din pasari cate sapte perechi si sa-i duca pe arca, ca sa fie din nou animale pe pamant si dupa potop.
Se spune ca potopul a durat 365 de zile, altii spun ca au trecut 371 de zile pana cand arca a esuat pe varful muntelui Arafat. Alte 40 de zile au trecut pana cand apele s-au retras si muntii au devenit vizibili. Noe a lasat prima oara liber un corb, dar nu a gasit pamant uscat. Dupa ce au trecut sapte zile, Noe a lasat liber un porumbel care s-a intors cu o ramura. Dupa alte sapte zile iar a lasat liber un porumbel, care nu s-a mai intors. Dupa un an si 10 zile de la inceperea potopului, la pocunca divina, Noe impreuna cu toti cei care se aflau in arca au iesit afara.
Dupa potop, Domnul i-a promis lui Noe ca niciodata nu va mai sterge omenirea de pe pamant cu apa, si a creat primul curcubeu pe cer (Moise I. 9:11).
In privinta realitatii arcei si a veracitatii descrierii biblice a peripetiilor lui Noe, punctul de vedere stiintific - exprimat de geologie, de ex. - este ca de cand oamenii populeaza Terra (istoria recenta a planetei) planeta a cunoscut un potop global, drept pentru care Noe si arca lui descrisa in Facere sunt reali la fel si uriasii sau serpii vorbitori ai Facerii (Genezei), magarii vorbitori ai Numerilor, vrajitoarele Iesirii (Exodului), pestii uriasi cu pantece locuibile ale lui "Iona" sau demonii Evangheliilor. Credibilitatea mitului biblic al potopului lui Noe nu a fost ruinata, acum aproape doua secole,cand au fost facute descoperirile in geologie si (doar putin timp mai tarziu) din biologieArca a avut lungimea de 140 de metri, latimea de 23 de metri si inaltimea de 14 metri. Avea un singur geam si o singura usa aflata la mijlocul corabiei. Corabia a fost construita din lemn de gofer (chiparos), era impartita in camarute, tencuita cu smoala pe dinauntru si pe dinafara. (Geneza 6,14)
Arca avea trei punti, sau trei nivele, ceea ce i-a marit rezistenta. Suprafata totala a puntilor era de 8.900 m2. A fost construita probabil din chiparos, un arbore rasinos, deci rezistent la apa, fiind etansata pe interior si exterior cu un strat de catran (Geneza 6:14–16). Nu se spune cum a imbinat Noe barnele. Insa, inainte de relatarea despre Potop, Biblia vorbeste despre fauritori de unelte de arama si de fier (Geneza 4:22). In orice caz, si in prezent se folosesc cuie de lemn la construirea unor ambarcatiuni de lemn.
Arca avea compartimente, o usa pe lateral si un tohar inalt de un cot, care, dupa cat se pare, era un acoperis mansardat, avand probabil niste deschizaturi pentru ventilatie si lumina. Relatarea biblica nu mentioneaza insa nici un fel de chila ori prora, nici panze, vasle sau carma. De fapt, acelasi cuvant ebraic redat prin „arca" este folosit si pentru a descrie cosuletul dat cu smoala in care a fost pus micutul Moise de mama lui pentru a pluti pe apele Nilului. — Exodul 2:3, 10.
Arca avea o lungime de sase ori mai mare decat latimea si de zece ori mai mare decat inaltimea.