Makoko, mahalaua „plutitoare" din Nigeria
Intr-o laguna formata de Oceanul Atlantic, la o aruncatura de bat de cladirile moderne din Lagos, cel mai mare oras din Nigeria si principalul centru comercial si industrial al tarii, se afla mahalaua Makoko, un loc ce pare ancorat in alt secol.
In aceasta mahala, zeci de mii de oameni traiesc in case de lemn darapanate, ridicate pe piloni. Nu exista date oficiale, dar estimarile arata ca aici locuiesc intre 150.000 si 250.000 de oameni
In urma cu mai bine de un secol, Makoko era un sat pescaresc, construit de cei care veneau din Benin pentru a-si castiga existenta. Apoi, in zona au aparut din ce in ce mai mult constructii ilegale, pana cand asezarea a devenit o mahala considerata parte a orasului Lagos.
Astazi, populatia Makoko este formata in principal din emigranti din tarile din vestul Africii, care incearca sa castige bani in Nigeria. Apa neagra si uleioasa nu mai este potrivita pentru pescuit.
Din apa iese un miros intepator, iar in jurul pilonilor pe care sunt construite casele se formeaza un strat gros de spuma alba.
In fiecare casa locuiesc, de obicei, intre sase si zece persoane si, surprinzator, multe locuinte sunt de inchiriat. Localnicii folosesc canoe pentru a naviga pe canalele care tin loc de drum.
In afara de transport, micile ambarcatiuni sunt folosite si pentru pescuit in larg. De asemenea, functioneaza pe post de magazine plutitoare, din care femeile vand alimente, apa si bunuri de uz casnic.
.
De zeci de ani, locuitorii din Makoko nu au au acces la infrastructura de baza, apa potabila, electricitate si canalizare si sunt expusi in permanenta riscului de imbolnavire.