Nivelul marii creste din ce in ce mai repede, amenintand 700 de milioane de oameni care traiesc pe coastele lumii. Va deveni apa habitatul viitorului? Proiecte vizionare pentru o viata cu maree se dezvolta in toata lumea.
Expertii prognozeaza ca pana in 2100, nivelul marii va fi cu doi metri mai mare decat in prezent. Acest lucru ar putea forta 40% din populatia lumii sa iasa din casele lor, de exemplu, in Mumbai, Tokyo, Guangzhou sau Bangladesh. Nici SUA nu vor fi crutate. Miami, New Orleans si New York ar trebui, de asemenea, sa fie evacuate. Intregurile cartiere ale orasului ar fi sub apa. Schimbarile climatice ar modifica drastic zonele noastre metropolitane.
De aceea, ideile care au aparut in science fiction au devenit acum realitate. Cladirile plutitoare si subacvatice ar putea deveni locuri de refugiu. Ceea ce suna ca o utopie va deveni in curand realitate. Primii pionieri locuiesc deja in cartiere plutitoare. Ar putea fi salvat si paradisul Tahiti din Pacificul de Sud?
Acest lucru este totusi un lux tentant. Operatorii hotelieri vizionari ofera camere cu vedere subacvatica. Sau cina in care pestele si viata marina sunt o caracteristica in restaurantele plutitoare. Multe dintre aceste planuri futuriste implica apa. Vom cultiva pe mare? Statia de cercetare plutitoare „SeaOrbiter" proiectata de arhitectul parizian Jacques Rougerie va incepe in curand sau ne vom plimba prin porturile maritime pe bulevarde plutitoare?