Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Florenta si Familia Medici - Secretele orasului
1.725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine sunt dragonii mitologiei chineze?
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NSEFU regele leilor
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India partea a III-a
1.177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul longevitatii oamenilor din Sardinia
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Yoghinii Tibetului
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul mortal al copiilor muncitori
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Familia de Medicii
1.274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podisul Bas Hemsin - Familia Kecici |
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Habemus Papam: O istorie a puterii
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Familia Medici.Secretul puterii lor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.04.2020  Adauga la favorite 379 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Una dintre cele mai puternice si influente familii din istorie, familia italiana de Medici a strans o avere considerabila, in secolul XIV, iar cu ajutorul acesteia a ajutat la progresul stiintific si artistic al Renasterii. Mai mult, a dat nastere unei dinastii politice care a durat timp de 300 de ani, iar din randul acesteia s-au remarcat papi, regine si conti.


Radacinile acestei familii se pare ca au legatura cu un cavaler al lui Carol cel Mare, care a trait in secolul VIII si pe care il chema Averardo. Acesta a ajuns intr-o zona nordica a Florentei, numita Mugello, acolo unde a intalnit un urias care inspaimanta populatia. Acesta a fost ucis de catre Averardo, dar scutul sau a fost stirbit de catre bilele de fier ale buzduganului cu care s-a luptat uriasul. Pentru stema familiei de Medici, care infatiseaza doua bile rosii pozitionate pe un scut, se pare ca au avut aceasta sursa de inspiratie. Alte teorii sustin ca aceasta stema a derivat dintr-un simbol al schimbatorilor de bani din epoca medievala (bilele reprezinta banii), profesie pe care au avut-o primii membrii ai acestei dinastii.

Banca familiei de Medici a fost cea mai puternica institutie financiara din Europa

In anul 1397, Giovanni di Bicci de Medici a deschis o banca in Florenta, caci in acea vreme, orasul era un important centru bancar (moneda de aur, florinul, era folosit in intreaga Europa), iar in secolul XV, sub administrarea fiului lui Giovanni, Cosimo, aceasta banca a devenit cea mai puternica din Europa, care avea ramuri in Roma, Venetia, Napoli, Milano, Londra, Geneva, dar si in alte locatii. Vaticanul era un client important. Cosimo s-a folosit de bogatia si de statutul sau pentru a influenta politica florentina, dand nastere dinastiei politice a familiei de Medici. Mai mult, a avut un rol important in ceea ce priveste pozitia Florentei drept centru al Renasterii.

Dupa moartea lui Cosimo, banca a intrat in declin, iar la sfarsitul secolului XV multe dintre ramificarile acesteia au fost inchise.

Michelangelo a locuit alaturi de familia de Medici

In tinerete, Michelangelo a fost recomandat pentru admiterea la o scoala de sculptura, fondata de catre Lorenzo de Medici, unul dintre cei mai proeminenti membri ai dinastiei. Aici, Lorenzo i-a descoperit talentul si l-a invitat sa locuiasca la Palatul familiei, acolo unde a fost tratat ca un membru al familiei. Mai mult, i-a fost oferit un loc de munca si tatalui sau, care, initial, s-a opus dorintei fiului sau de a deveni artist. Michelangelo a locuit 4 ani in Palatul familiei de Medici, apoi a creat faimoasele sale sculpturi, precum Pieta si David.

Sandro Botticelli a fost un alt tanar artist care a locuit in acel loc si care a beneficiat de patronajul familiei de Medici de-a lungul carierei sale. Mai mult, istoricii invoca si cazul lui Leonardo da Vinci.

Unul dintre inamicii familiei de Medici a fost un calugar

In secolul XV, predicatorul Girolamo Savonarola a sustinut ca membrii familiei de Medici sunt, de fapt, reprezentantii coruptiei si ai tiraniei, la fel cum Renasterea este plina de pacate. In anul 1494, la doi ani dupa moartea lui Lorenzo, fiul sau si succesorul la tron, Piero, a fost detronat de catre o armata franceza. Ulterior, Savonarola a actionat ca un reformist al Florentei, iar in 1497, suporterii sai au strans cartile, obiectele de arta, instrumentele muzicale si celelalte elemente considerate a fi vanitoase si au fost arse.

Cu toate acestea, calugarul care a provocat autoritatea papala a fost excomunicat si spanzurat in Florenta, in anul 1498, iar familia de Medici a reocupat pozitia dominanta in Florenta.

Galileo a fost un tutore al familiei

Familia de Medici a fost si o sustinatoare a stiintei si i-au acordat un ajutor insemnat lui Galileo Galilei. La inceputul secolului XVII, atunci cand Galilei nu mai dispunea de bani si avea o familie de intretinut, a lucrat ca tutore al lui Cosimo de Medici, fiul lui Ferdinando I, mare duce de Toscana, iar ulterior a fost angajat si ca tutore al sotiei lui Fernando I, care credea ca acesta este, mai degraba, un astrolog decat un astronom. In anul 1610, Galileo a publicat "Mesagerul stelar", o lucrare ce descria recentele descoperiri pe care acesta le-a facut cu ajutorul unui telescop, printre care se gasea si teoria conform careia Jupiter are propriile luni, care au fost denumite dupa membrii familiei de Medici. Cartea a fost dedicata lui Cosimo.

Doua regine faceau parte din familia de Medici

Caterina de Medici a fost o regina influenta in secolul XVI in spatiul francez si a fost mama a trei regi francezi. Aceasta a ramas orfana la scurt timp dupa ce a fost nascuta. La varsta de 14 ani, s-a casatorit cu regele Henry, al doilea fiu al regelui Francis I al Frantei. Atunci cand Henry a devenit rege, in anul 1547, Caterina a devenit regina, pana cand sotul acesteia a murit, in anul 1559, in urma unui turnir. Fiul lor, Charles, a preluat tronul, dar pentru ca avea doar 10 ani, Caterina a devenit regenta si a condus Franta intr-o perioada tulbure, marcata de razboaie civile si conflicte religioase. Dupa moartea lui Charles, care a survenit in anul 1574, fratele sau, Henry, a preluat tronul si a condus din 1574 pana in 1589, timp in care Caterina a ramas implicata in afacerile politice ale Frantei.

O alta membra a familie de Medici, Marie, a fost regina Frantei in perioada din 1600 pana in 1610, cand sotul sau, regele Henry IV, a fost asasinat. Ulterior, a devenit regenta fiului sau minor, Louis XIII, care in anul 1617 a preluat puterea si a exilat-o.

Dinastia a disparut in momentul in care nu au mai existat urmasi ai contilor ce apartineau familiei de Medici

Dupa ce familia de Medici a condus Florenta timp de 300 de ani, perioada de glorie a acestora a apus odata cu moartea lui Gian Gastone de Medici, al saptelea membru al familiei care a fost Duce al Toscanei. Acesta a venit la putere in anul 1723, nu a avut copii, iar in momentul in care a murit, nu a avut cine sa ii urmeze. In urma unei intelegeri intre puterile europene, urmasul sau a fost declarat Francis, Ducele Lorenei, care, ulterior, a devenit regele Sfantului Imperiu Romano German si tatal Mariei Antoaneta. Atunci cand sora vitrega a lui Gian Gastone, Anna Maria Luisa de Medici, a decedat in anul 1743, fara a avea urmasi, a lasat prin testament toate obiectele de arta ale familiei de Medici Toscanei, cu conditia de a ramane pentru totdeauna in Florenta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.