Vespasian, cunoscut si ca Caesar Vespasianus Augustus sau Titus Flavius Vespasianus (n. 17 noiembrie 9 la Cittareale – d. 23 iunie 79 la Roma), a fost imparat roman din decembrie 69 (Anul celor patru imparati) pana in iunie 79. Fondator al Dinastiei Flaviilor, el a fost incoronat intr-o perioada de instabilitate politica (razboi civil) si criza economica lasate de Nero la moartea sa.
Fiul unui modest functionar de vama, Vespasian a urmat o cariera militara care-l poarta in Germania Superioara, Britania, Africa. In 67 este insarcinat de Nero cu reprimarea rascoalei antiromane a iudeilor (Primului razboi evreo-roman, sau Marea Revolta a Evreilor, 66-67, in ebraica : המרד הגדול ha-Mered Ha-Gadol, una din cele trei revolte majore ale evreilor din Provincia Iudeea impotriva Imperiului Roman).
Proclamat imparat la Alexandria, la 1 iulie 69 de legiunile din Orient, Vespasian este recunoscut in intregul Imperiu dupa ocuparea Romei si moartea lui Vitellius (20 decembrie 69), intemeind o noua dinastie, aceea a Flavilor (69-96).
Personalitate energica, lucida, modesta, Vespasian este preocupat de restabilirea linistii si securitatii statului, grav afectate de razboiul civil.
A reorganizat finantele si armata, a intarit frontiera Dunarii inferioare, creand o flota in Marea Neagra, a reconstituit Capitoliul si numeroase edificii din Roma distruse si a inceput constructia Colosseumului in anul 72, inaugurat de imparatul Titus la un an dupa moartea sa in anul 80.
In august 70, fiul sau Titus cucereste Ierusalimul si incheie in 72-73 razboiul din Iudeea, care este reorganizata ca provincie de sine statatoare.
Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. A fost criticat de unii senatori ca scoate bani din ceva atat de murdar, la care Vespasian a replicat: „banii nu au miros" (in latina pecunia non olet).
Sursa:Wikipedia.ro