Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Podisul Bas Hemsin - Familia Kecici |
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NSEFU regele leilor
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kate Middleton: Urmatoarea regina a Angliei
376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitamina C – Hormonul care iti poate salva viata-2
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Familia Rothschild
295 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India partea a III-a
1.177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile postului
616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Postul, o noua terapie?
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Eminescu. Ep. 1 - Copilaria si familia.
507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doctori din antichitate
1.443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Familia de Medicii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.08.2016  Adauga la favorite 1.275 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sursa de imbogatire a familiei a fost comertul cu materiale textile fiind in breasla Arte della Lana. Influenta politica se datoreaza relatiilor si contactelor cu partidul popular Popularen din Florenta. Multumita acestor relatii, familia intemeiaza un sistem bancar modern, dominand societatea financiara din aceea perioada, avand contacte bune cu Vaticanul care-i sprijina ascensiunea. Prin sprijinirea si incurajarea artei impreuna cu alte familii de oameni de afaceri din nordul Italiei, ajung orasele Florenta, Venetia, Milano, Genova si Roma sa cunoasca o dezvoltare culturala, economica din perioada de Renastere. Familia "de Medici" provine din regiunea Florentei, in a doua perioada a secolului al XIII-lea se pot gasi marturii, membri ai familiei ocupa functii in Florenta in breasla lor. Cu Salvestro di Alamanno (1331-1388), ce a condus atacul contra revoltei scarmanatorilor de lana Ciompi. Cu nepotul sau Giovanni di Bicci de Medici (1360-1429) incepe ascensiunea familiei, acest nepot devine bancherul papei si mijlocitor intre cartierul (Albizzi) si popor.


Lorenzo de Medici
Astfel ramura veche a familiei Medici di Cafaggiolo, domina Florenta, cu doua intreruperi, ca magistrati de seama ai orasului pana in anul 1537. Aceste intreruperi sunt: 1494-1512 si 1527-1530), figurile mai pregnante din familie Cosimo de Medici, numit „il Vecchio“, cel Batran, (1389-1464) purtand titlul „gran maestro“ fiind de fapt neoficial conducatorul republicii Florenta si nepotul sau Lorenzo de Medici, numit „il Magnifico“, magnificul (1449-1492). Ascensiune marcanta a atins familia prin al treilea fiu a lui Lorenzo Giuliano II. de Medici care ca print de Nemours devine primul nobil al familiei, insa cel de-al doilea fiu a lui Lorenzo Giovanni, devine Leon al X-lea primul papa al familiei (1513-1521), urmat de varul sau Giulio ca Clemens VII. (1523-1534), insa in orasul Florenta influenta familiei slabeste. Fratele lui Lorenzo Giuliano I. de Medici moare in anul 1478 ca urmare a unui complot politic organizat de familia concurenta Pazzi. Fiul cel mai in varsta a lui Lorenzo Piero II. de Medici este alungat din Florenta 1494 de catre un calugar fanatic Girolamo Savonarola care proclama "Statul sfant" sau "Statul lui Dumnezeu" se spune ca ar fi ars si unele opere de arta a lui Botticelli fiind nuduri.Piero II. de Medici (Piero cel fara de noroc) se reintoarce in 1512 fiind insa din nou alungat din oras. Numai cu ajutorul papei Clemens VII si a lui Carol al V-lea reuseste Florenta sa devina pentru o perioada scurta (1527-1530) din nou Republica. al carui fiu Lorenzo II. de Medici dupa ce se intoarce 1527 va fi din nou alungat.


Girolamo Savonarola, Portret Fra Bartolomeo, din 1498

Triumful familiei Medici in norii Olympului, Fresken in Galeria Palazzo Medici-Riccardi in Florenz, Luca Giordano, 1684–1686

Cardinalul Leopoldo de Medici (1617-1675)
Transformarea orasului din republica intr-o monarhie nu mai poate fi impiedicata, astfel Lorenzo II este numit de papa Leo X, unchiul sau print de Urbino, si fiul sau nelegitim. Alessandro de Medici care ar fi fost fiul nelegitim al papei Clemens VII. conduce Florenta intre anii 1523 - 1527 cand este alungat. Reasezat la conducerea orasului de catre imparat 1531 este asasinat 1537 de Lorenzino de Medici o rudenie de-a lui care se simtea neindreptatit la o mostenire. Fiica lui Lorenzo sora vitrega a lui Alesandro a fost Caterina de Medici, care in 1533 se casatoreste cu regele Henric al II al Frantei. Alesandro a avut la fel o fiica nelegitima 1536 cu Margareta de Parna care s-a casatorit cu imparatul Carol Quintul Dupa moartea lui Alesandro reuseste sa se impuna Cosimo I. ce provine din linia noua a familiei, fiind print al Florentei 1537 si din 1569 print al Toscanei din 1575 poarta titlul de Ferdinand I (Toscana) Descendentii sai mai importanti Cosimo II. (1590-1621) este protectorul lui Galileo Galilei, sau Maria de Medici fiica lui Francesco si sotia regelui Henric al IV-lea al Frantei. Membrii familiei Medici au dominat si condus Toscana pana la moartea ultimului Medici 1737

Cu sprijinul financiar al familiei Medici s-a sprijinit arta: pictura, arhitectura. Giovanni di Bicci in 1419 insarcineaza pe Filippo Brunelleschi cu renovarea Basilica di San Lorenzo di Firenze care devine cavoul familiei Medici (aici fiind inmormantati 46 de membri ai familiei). Maestrii ai artei sprijiniti de Cosimo de Medici erau Donatello si Fra Filippo Lippi. Insa contributia cea mai insemnata in sprijinirea artei ii revine lui. Lorenzo de Medici la masa lui se intalnesc artisti, ganditori, de rangul lui Michelangelo, Demetrios Chalkondylas, Angelo Poliziano, Christoforo Landino, Giovanni Pico della Mirandola, Francesco Granacci, Sandro Botticelli si Leonardo da Vinci. Fiind colectionari de opere de arta, familia Medici a contribuit la imbogatirea cu opere de arta a muzeului Galleria degli Uffizi din Florenta. In domeniul arhitecturii se pot aminti:

Basilica di San Lorenzo, Dom Santa Maria del Fiore 1436.
Palazzo Medici-Riccardi, 1444, arhitect Michelozzo.
Palazzo Pitti, multumita Eleonora de Toledo,sotia lui Cosimo, 1550 arhitect Buonaccorso Pitti
Uffizien, arhitect Giorgio Vasari insarcinat de Cosimo I. 1560,
in 1562 infiintta Accademia dell' Arte del Disegno unde sta opera lui Michelangelo „David“
Gradina-Boboli in spatele lui Palazzo Pitti,
Belvedere,
Biblioteca Medicea Laurenziana.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.